Υγεία

Σύκα: Το γλυκό φρούτο με τα σημαντικά οφέλη στην υγεία

suka20191-1.jpg

Τα σύκα είναι εξαιρετικά διαδεδομένα στις μεσογειακές χώρες, όπου συναντά κανείς πολλές ποικιλίες.
Μάλιστα, στην αρχαιότητα αποτελούσαν βασική τροφή για τους μεσογειακούς λαούς και καλή πηγή εσόδων για την αρχαία Αθήνα.

Με υπέροχη, γλυκιά γεύση, το σύκο αποτελεί επάξια ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Εκτός όμως από νόστιμο, είναι και εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία.

Έχει υψηλή θρεπτική αξία

Το σύκο είναι καλή πηγή ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου και βιταμινών Α, Β και C. Μη φύγετε, λοιπόν, για την παραλία χωρίς αυτό το θρεπτικό φρούτο.

Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα δυσκοιλιότητας, μπορείτε να αναζητήσετε τη λύση στα σύκα, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Απολαύστε τα φρέσκα ή αποξηραμένα και η δυσκοιλιότητα θα αποτελεί παρελθόν.

Μειώνει την υπέρταση

Το σύκο έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο βοήθα στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ παράλληλα προλαμβάνει τις μυϊκές κράμπες και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Κάνει καλό στην καρδιά

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, το σύκο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών.

Ενισχύει το αδυνάτισμα

Το σύκο, ως μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, σας κρατάει χορτάτη για περισσότερη ώρα, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της πέψης. Επίσης, είναι τόσο γλυκό που μπορεί άνετα να αντικαταστήσει μια μπάλα παγωτό, βοηθώντας σας έτσι να γλιτώσετε θερμίδες και να αδυνατίσετε με μόλις 47 θερμίδες ανά σύκο.

*Έχετε κατά νου ότι τα σύκα συντηρούνται δύσκολα και για μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμη κι όταν τα φυλάσσετε στο ψυγείο, καλό είναι να τα καταναλώνετε μέσα σε 1-2 μέρες. Γι’ αυτό άλλωστε μια εναλλακτική μέθοδος συντήρησης είναι να αποξηραίνονται στον ήλιο.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ο Βασίλης Λαμπρινός για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Λαμπρινος

Το μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού:

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας συμπίπτει, ετούτη την χρονιά, με την απροσδόκητη κρίση, που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Στην μεγάλη μάχη η οποία μαίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όλων των χωρών αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της ανθρωπότητας. 
Στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη έχουμε την τύχη να διαθέτουμε εξαιρετικούς γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι κάνουν σπουδαία δουλειά, υπό δύσκολες συνθήκες. 
Το «ευχαριστώ»,  το οποίο αναμφίβολα τους οφείλουμε δεν αρκεί. 
Τους οφείλουμε, κυρίως, να συνεχίσουμε να δείχνουμε εμπράκτως ότι σεβόμαστε την προσπάθειά τους, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί:
Tηρούμε απαρέγκλιτα  τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και μένουμε στο σπίτι, ως την ημέρα που θα έχει αποτραπεί ο κίνδυνος και η ζωή όλων μας θα επανέλθει στην κανονικότητα.