Υγεία

Πίνετε πολύ καφέ; Δείτε ποιες είναι οι παρενέργειες και ποια σημάδια στέλνει το σώμα σας

στιγμιαιος καφες

Ο αγαπημένος καφές είναι στους περισσότερους απαραίτητος για το ξεκίνημα της μέρας λόγω της φυσικής διεγερτικής του δράσης.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης όμως, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, τις οποίες είναι πιθανό να μην αποδίδετε στον καφέ.

Δείτε ποιες είναι οι παρενέργειες του εθισμού στον καφέ και ποια σημάδια στέλνει το σώμα σας.

Νευρικότητα: Το άγχος για μια προθεσμία που λήγει ή μία επικείμενη εκδήλωση, μπορεί να «γεννήσει» την επιθυμία για μία κούπα καφέ. Σύμφωνα ωστόσο με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη. Ο λόγος είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να επιδεινώσει τις επιπτώσεις του άγχους, κυρίως λόγω της αυπνίας και της ευερεθιστότητας που προκαλεί.

Πόνος στο στομάχι: Ευρωπαϊκή έρευνα ανακάλυψε ότι ορισμένες ενώσεις στον καφέ διεγείρουν την έκκριση οξέων από τα κύτταρα του στομάχου. Αν λάβετε κάποιο αντιόξινο, μπορεί να εξουδετερωθούν προσωρινά τα οξέα, εξετάστε όμως το ενδεχόμενο να ευθύνεται ο καφές για τους συχνούς στομαχόπονους.

Ταχυκαρδία: Η αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπάει πολύ γρήγορα μπορεί να είναι τρομακτική. Η αύξηση των καρδιακών παλμών προκαλείται συχνά από την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, νικοτίνης και αλκοόλ. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ταχυκαρδία μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη ή ακόμη και λιποθυμία. Για να απομακρύνετε τον κίνδυνο ταχυκαρδίας, μειώστε ή αποφεύγετε την κατανάλωση καφέ.

Διάρροια: Είναι γνωστό ότι ο καφές έχει καθαρτικές ιδιότητες για το έντερο. Αν όμως πίνετε πάνω από 2-3 καφέδες την ημέρα, είναι πιθανό να έχετε διάρροια. Αν παρατηρήσετε ανάλογα συμπτώματα δοκιμάστε να μειώσετε την καφεΐνη.

Αϋπνία: Πρόκειται για κλασική ένδειξη υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης. Ακόμη και αν θεωρείτε ότι ο καφές δεν έχει καμμιά επίδραση στον οργανισμό σας, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Ο καφές μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό σας έως και 14 ώρες, προκαλώντας συχνές αφυπνίσεις στη διάρκεια της νύχτας και μειώνοντας τον συνολικό χρόνο ύπνου. Αν υποφέρετε από αϋπνίες, μην πίνετε καφέ μετά το μεσημέρι.

Άγχος: Ο καφές σας βοηθάει να είστε «ετοιμοπόλεμοι», συχνά όμως περισσότερο από το αναγκαίο, προκαλώντας υπερβολικό άγχος. Η καφεΐνη επιταχύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Πονοκέφαλος: Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης βοηθά στην ανακούφιση του πονοκέφαλου, καθώς ενισχύει τη δράση των αναλγητικών, σύμφωνα με την κλινική του Cleveland. Αυτός είναι ο λόγος που η καφεΐνη αποτελεί τη δραστική ουσία πολλών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Εάν όμως πίνετε πολύ καφέ για μεγάλες περιόδους (πάνω από 5 φλιτζάνια καθημερινά), και μειώσετε απότομα την κατανάλωση, είναι πιθανό να έχετε συχνούς πονοκεφάλους και κόπωση. Η μείωση της καφεΐνης πρέπει να γίνεται σταδιακά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Υγεία

Κορωνοϊός: Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι;

εμβόλιο κορωνοϊού

Τα ερευνητικά δεδομένα αλλά και τα στοιχεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού έχουν επιβεβαιώσει την υψηλή προστασία που εξασφαλίζουν τα εμβόλια έναντι της σοβαρής νόσησης και του κινδύνου θανάτου από COVID-19. Πράγματι, σημειώνουν οι Jennifer Juno και Adam Wheatley, ανώτεροι ερευνητές στο Ινστιτούτο Λοιμώξεων και Ανοσίας Peter Doherty και το Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης αντίστοιχα, τα ποσοστά ανοσίας κυμαίνονται αποδεδειγμένα από 50% (Sinovac) έως 95% (Pfizer/BioNTech).

Ωστόσο, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη μετάδοση του ιού, ιδίως μετά τις περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνθηκαν μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους. Τα συνεχώς ανανεούμενα επιστημονικά δεδομένα κινούνται σε αισιόδοξο μονοπάτι.

Μικρότερος κίνδυνος μετάδοσης από εμβολιασμένους

Μολονότι μελέτες σε ζώα είχαν από νωρίς επιβεβαιώσει ότι η ανοσοποίηση από τα εμβόλια κατά της COVID-19 μειώνει και τον κίνδυνο μετάδοσης, η αποτελεσματικότητα στους ανθρώπους διαπιστώθηκε μόλις πρόσφατα. Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που συμπεριέλαβε πάνω από 365.000 νοικοκυριά με εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα μέλη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα εμβόλια των Οξφόρδης/Astra Zeneca και Pfizer/BioNTech μείωσαν τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού κατά 40-60%.

Άλλη μελέτη από το πρωτοπόρο στους εμβολιασμούς Ισραήλ, κατέληξε ότι στα 5.000 κρούσματα κορωνοϊού στον εμβολιασμένο πληθυσμό, το ιικό φορτίο στο ρινικό επίχρισμα ήταν σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των ανεμβολίαστων διαγνωσμένων με τον ιό. Υπενθυμίζεται ότι η συγκέντρωση του ιού στη ρινική κοιλότητα είναι ευθέως ανάλογη με τον κίνδυνο μετάδοσης.

Τι αλλάζει και τι παραμένει μετά τον εμβολιασμό

Η μειωμένη διασπορά χάρη στα εμβόλια αναδεικνύεται σε ουσιαστικό όπλο στη μάχη για την ανοσία της αγέλης και την αναχαίτιση της πανδημίας. Παράλληλα, η διακοπή συρροών κρουσμάτων και η μείωση του ιού στην κοινότητα είναι απαραίτητα για τις ομάδες του πληθυσμού που σημείωσαν ασθενή ανοσολογική απόκριση ή δεν μπορούν ακόμα να προστατευτούν από τα εμβόλια όπως ανήλικοι, κάποιοι ηλικιωμένοι και ορισμένοι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.

Ωστόσο, ακόμη και η ανοσία από τον εμβολιασμό δεν είναι δια βίου. Με το ενδιαφέρον στραμμένο στον βραχύβιο χαρακτήρα των εμβολίων, οι επιστήμονες μελετούν την πορεία της ανοσίας σε εμβολιασθέντες κατά της COVID-19 αλλά και κατά πόσο προστατεύονται έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, ενίοτε πιο επικίνδυνων και μεταδοτικών. Ενδεικτικά, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna αναπτύσσει νέα εμβόλια προσαρμοσμένα ειδικά για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Τι πρέπει να έχουμε κατά νου λοιπόν; Με την πανδημία ακόμα να καλπάζει, έναν αξιοσημείωτο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων καθημερινά, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε και να ξεχνάμε ότι ο ιός βρίσκεται ακόμη ανάμεσά μας. Ούτως ειπείν, μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και κοινωνικές αποστάσεις θα παραμείνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν θα χαίρουν ανοσολογικής προστασίας, φυσικά ή τεχνητά. Όπως επισημαίνουν άλλωστε οι ειδικοί «μικρότερος κίνδυνος μετάδοσης δεν σημαίνει καθόλου μετάδοση».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Εργασιακό νομοσχέδιο: Σήμερα στις 12 η παρουσίαση - BINTEO

Lockdown: Σήμερα οι ανακοινώσεις για μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας και λιανεμπόριο

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Μέλη σκληρής συμμορίας οι ληστές- βίντεο