Υγεία

Νέα Έρευνα: Είναι τα όνειρα συνέχεια της πραγματικότητας;

γυναίκα-όνειρο

Τα όνειρα παρέμεναν πάντα για τον άνθρωπο ένα μυστήριο. Μια νέα μελέτη έρχεται να υποστηρίξει ότι τα όνειρα βασίζονται σε καταστάσεις και βιώματα από την πραγματική μας ζωή.

Στον αρχαίο κόσμο τα όνειρα μεταφράζονταν ως υπερφυσικές ή πνευματικές εμπειρίες. Σήμερα τα αναλύουμε βάσει της ζωής μας, ψάχνοντας πολλές φορές για κρυφά μηνύματα και συνδέσεις του περιεχομένου τους με τις εμπειρίες μας από την καθημερινότητά μας.

Ψυχολογικές θεωρίες περί ονείρων ξεκίνησαν από τον Σίγκμουντ Φρόυντ και άλλους επιστήμονες του 20ου αιώνα που μελετούσαν τον ύπνο, οι οποίοι υποστήριζαν ότι το κρυμμένο νόημα των ονείρων μπορεί να ξεκλειδωθεί εξετάζοντας το περιεχόμενο των εμπειριών ενός ανθρώπου στον πραγματικό κόσμο. 

Ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα, το Hall and Van de Castle, κωδικοποιεί τα όνειρα βάσει των χαρακτήρων που εμφανίζονται σε αυτά, τις αλληλεπιδράσεις των χαρακτήρων και των επιπτώσεων αυτών των αλληλεπιδράσεων.

Η νέα αυτή έρευνα από το Roma Tre Πανεπιστήμιο της Ιταλίας προσφέρει ένα νέο τρόπο αυτοματοποίησης της ανάλυσης, χρησιμοποιώντας 24.000 όνειρα από μία τεράστια δημόσια βάση δεδομένων, την DreamBank. Μάλιστα, παραθέτει ισχυρές ενδείξεις πως τα όνειρα είναι μία συνέχεια των συμβάντων που λαμβάνουν χώρα στην καθημερινή μας ζωή.

Μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι πραγματικά ενδιαφέροντα. 

Περίπου το 80% των ονείρων μας το βλέπουμε από προοπτική πρώτου προσώπου και τείνουν να εμπεριέχουν κανονικές καταστάσεις που ζούμε και στην πραγματική μας ζωή. 

Διαφέρουν τα όνειρα αντρών και γυναικών;

Τα όνειρα των γυναικών χαρακτηρίζονται περισσότερο από αισθήματα παρά δραστηριότητες και συνήθως περιλαμβάνουν μικρά επίπεδα επιθετικότητας. Οι άντρες έχουν πιο επιθετικά όνειρα πιθανώς ως αποτέλεσμα καταπίεσης των συναισθημάτων στην καθημερινή ζωή.

Τα όνειρα των ανηλίκων τείνουν να έχουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, κυρίως λόγω της έκθεσής τους σε νέες κοινωνικές εμπειρίες. 

Οι βετεράνοι πολέμου έχουν αρνητικά συναισθήματα και επιθετικότητα, εκφράζοντας την ενοχή και τη βία των πραγματικών εμπειριών τους. 

Όνειρα που καταγράφηκαν σε εποχές αυξημένης κοινωνικής αναταραχής τείνουν να είναι πιο επιθετικά, για παράδειγμα μετά τις επιθέσεις τη 11ης Σεπτεμβρίου, περισσότεροι Αμερικανοί είχαν όνειρα σχετικά με εκρήξεις, φωτιά και θάνατο.

Οι ερευνητές θεωρούν πως χάρη στη νέα αυτή προσέγγιση, στο μέλλον θα είναι πιο εύκολο να ποσοτικοποιήσουμε σημαντικά χαρακτηριστικά των ονείρων μας, βοηθώντας τους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα την ψυχική τους υγεία, ενώ τα εργαλεία αυτά θα μπορούν να βρίσκονται ακόμα και στο κινητό μας τηλέφωνο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα (αγγλικά).

 

via

Υγεία

Φάσμα Αυτισμού: Γιατί «προτιμά» τους άνδρες

αυτισμός

Φαίνεται ότι ο αυτισμός είναι γένους αρσενικού εν γένει και όχι μόνο στη γραμματική, σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατη μελέτη που επιχειρεί να διερευνήσει αν ευσταθεί ο συσχετισμός της νευροαναπτυξιακής διαταραχής με ιδιότητες της λειτουργίας του ανδρικού εγκεφάλου. Ακόμη και οι ερευνητές παραδέχονται ωστόσο ότι το εγχείρημά τους είναι τολμηλό και ουδόλως απλό.

Αντικείμενο της έρευνας με επικεφαλής τη Liza van Eijk από το Πανεπιστήμιο James Cook σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Brendan Zietsch από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Queensland, αποτέλεσε η δημοφιλής αλλά ανεπαρκώς διασταυρωμένη θεωρία του «ακραίου αρσενικού εγκεφάλου» (Extreme Male Brain), σύμφωνα με την οποία οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) προσιδιάζουν στα χαρακτηριστικά του ανδρικού εγκεφάλου.

Όπως εξήγησε η Δρ van Eijk, οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι τέσσερις φορές συχνότερες στους άνδρες και έχουν συνδεθεί με τυπικές ανδρικές συμπεριφορές. «Οι άνδρες πετυχαίνουν κατά μέσο όρο χαμηλότερες βαθμολογίες στο πεδίο της ενσυναίσθησης, ενώ ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού  φάσματος ανεξαρτήτως φύλου καταγράφουν τα πλέον χαμηλά σκορ», εξήγησε και αντιπαρέβαλε τη βαθμολογία σε δοκιμασίες που απαιτούν προσοχή στη λεπτομέρεια, η οποία είναι γενικά υψηλότερη στους άνδρες, φτάνοντας την κορυφή στα άτομα με ΔΑΦ ανεξαρτήτως φύλου.

«Αντλήσαμε δεδομένα από τη μέτρηση των ατομικών διαφορών σε άνδρες και γυναίκες βασισμένες στο φύλο τους και τις διαφορές στους υποφλοιώδεις σχηματισμούς του εγκεφάλου, κάτω δηλαδή από τη φαιά ουσία. Τα ευρήματά μας ήρθαν σε συμφωνία με την υπόθεση του «ακραίου αρσενικού εγκεφάλου», διαπιστώνοντας πιο »αρσενική φύση» στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων με ΔΑΦ  συγκριτικά με την ομάδα αναφοράς», ανέφερε η Δρ van Eijk, προσθέτοντας πως τα σκορ των «αρσενικών» εγκεφάλων παρουσίασαν συσχετίσεις με αυτιστικά συμπτώματα.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τις διαφορές στο μέγεθος του εγκεφάλου, η απόσταση στα σκορ μεταξύ «αρσενικών» εγκεφάλων και μη εκμηδενίστηκαν, κάτι που παρατηρήθηκε και για τους συσχετισμούς τους με τα αυτιστικά συμπτώματα.

Η Δρ van Eijk επεσήμανε την ανάγκη μεγάλων διαμήκων μελετών για να αποκαλυφθεί η πιθανή σχέση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού με τον εγκέφαλο και τις μεταβολές στη συμπεριφορά, καθώς και να διερευνηθεί αν αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με έμφυλες διαφορές ιδίως κατά την πρώιμη ανάπτυξη.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: "Χάνονται" οι παραλίες του νησιού - Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Ηράκλειο: Στα "κάγκελα' οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων με το Δήμο - Τους ζητά ενοίκιο

Επιτροπή Βιοηθικής: Έσχατη λύση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και μόνο για υγειονομικούς