Υγεία

Το μπρόκολο σύμμαχος των ατόμων... με διαβήτη

μπρόκολο

Μπορεί το μπρόκολο να μην είναι το πρώτο που θα σκεφτείτε όταν πεινάτε, αλλά περιέχει μια ουσία η οποία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκετεμποργκ στη Σουηδία, με επικεφαλής τον Δρ Αντερς Ροζενγκρεν, διαπίστωσαν ότι ένα συμπυκνωμένο εκχύλισμα της σουλφοραφάνης, βοήθησε παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να χαλιναγωγήσουν τα επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Η σουλφοραφάνη είναι μια ουσία που εμπεριέχεται στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι. 

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και ίσως να καταπολεμήσει τον καρκίνο και την λιπώδη ηπατική νόσο. Όμως, δεν έχει μελετηθεί η επίδρασή της στον διαβήτη τύπου 2, που εκδηλώνεται όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να αυξάνονται. 

Ο Δρ Ροζενγκρεν και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να μελετήσουν την σουλφοραφάνη αφού πρώτα εξέτασαν πάνω από 3.800 συστατικά και τη σχέση τους με τον διαβήτη τύπου 2. Η σουλφοραφάνη ξεχώρισε ως ιδανικότερη υποψήφια. 

Πρώτα την δοκίμασαν σε εργαστηριακές συνθήκες, όπου εν μέρει κατάφερε να εμποδίσει ηπατικά κύτταρα να παράξουν γλυκόζη. Σε αρουραίους, τροποποιούσε την δραστηριότητα συγκεκριμένων γονιδίων στο ήπαρ, ώστε να απομακρύνεται η πιθανότητα νόσησης. 

Στη συνέχεια η σουλφοραφάνη δοκιμάστηκε σε 97 άτομα με διαβήτη τύπου 2. όλοι σχεδόν έπαιρναν μετφορμίνη, πρώτης γραμμής αντιδιαβητικό φάρμακο, και οι πλειοψηφία των ασθενών τα πήγαιναν καλά. Ωστόσο 37 ασθενείς είχαν κακό έλεγχο του σακχάρου τους παρά την αντιδιαβητική αγωγή. 

Οι μισοί συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή πήραν σουλφοραφάνη σε σκόνη μια φορά την ημέρα για 12 εβδομάδες, μαζί με την συνήθη φαρμακευτική αγωγή τους. Οι άλλοι μισοί πήραν ανενεργή σκόνη. 

Η σουλφοραφάνη φάνηκε να είναι αποτελεσματική σε συγκεκριμένους μόνο ασθενείς, κυρίως σε αυτούς που ήταν παχύσαρκοι και είχαν κακό έλεγχο του σακχάρου ευθύς εξ αρχής. Σ’ αυτή την ομάδα η μέση γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (ΗbA1c) έπεσε από σχεδόν 7,4% σε λίγο πάνω από το 7%. Η ΗbA1c είναι δείκτης των επιπέδων του σακχάρου του αίματος στον οργανισμό τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες. 

«Προς το παρόν δε μπορούμε να συστήσουμε σε κανέναν να πάρει συμπληρώματα σουλφοραφάνης για να θεραπεύσει τον διαβήτη τύπου 2. Εμείς χρησιμοποιήσαμε ένα συμπλήρωμα διατροφής με υψηλή συγκέντρωση σουλφοραφάνης, που δεν υπάρχει εμπορικά διαθέσιμο και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα σε μεγαλύτερα κλινικά δείγματα», ξεκαθαρίζει ο ερευνητής. 

Ήδη σχεδιάζει να μελετήσει τον ρόλο της σουλφοραφάνης σε άτομα με προ-διαβήτη για να δει αν μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης τελικά διαβήτη τύπου 2. 

health.in.gr

Υγεία

Κορωνοϊός: Τέσσερις λόγοι που μπορεί να νοσήσετε μετά τον εμβολιασμό

εμβολιασμός

Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την πρόληψη της Covid-19, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, έχει επιτευχθεί η μέγιστη προστασία του οργανισμού από τον κορωνοϊό. Αν όμως μετά την παρέλευση των 14 ημερών κολλήσετε Covid-19 τότε πρόκειται για την λεγόμενη «λοίμωξη παρά τον εμβολιασμό» που μοιάζει με μεν με τη λοίμωξη των ανεμβολίαστων ατόμων αλλά έχει κάποιες ουσιαστικές διαφορές.

Τα πέντε κυρίαρχα συμπτώματα της λοίμωξης παρά τον εμβολιασμό είναι: πονοκέφαλος, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος και ανοσμία. Φυσικά αυτά τα συμπτώματα αναφέρονται και από εκείνους που νόσησαν από Covid-19 όντας ανεμβολίαστοι, αλλά τα συχνότερα είναι πονοκέφαλος, πονόλαιμος και ρινική καταρροή. Ωστόσο, τα δύο βασικά συμπτώματα των ανεμβολίαστων είναι ο πυρετός και ο εμμένων βήχας. Τα κλασσικά αυτά συμπτώματα της Covid-19 είναι λιγότερο συχνά σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Μελέτη έχει δείξει ότι στα άτομα με «λοίμωξη παρά τον εμβολιασμό» είναι 58% λιγότερο πιθανόν να έχουν πυρετό συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους. Ενώ τους εμβολιασμένους συνήθως η λοίμωξη γίνεται αντιληπτή ως κρυολόγημα. 

Τα εμβολιασμένα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να νοσηλευθούν αν νοσήσουν από Covid-19 και γενικότερα να έχουν λιγότερα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της λοίμωξης ενώ είναι απίθανο να υποφέρουν από τη λεγόμενη «μακρά νόσηση». Και ο λόγος που η νόσος είναι ηπιότερη στα εμβολιασμένα άτομα είναι διότι λόγω του εμβολιασμού τους ανιχνεύονται λιγότερα μικροσωματίδια του ιού στο σώμα τους.

Τι αυξάνει λοιπόν τον κίνδυνο ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο να εκδηλώσει Covid-19;

1ον, ο τύπος του εμβολίου και η αποτελεσματικότητα του στην πρόληψη της Covid-19 παίζει σημαντικό ρόλο. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της Moderna μειώνει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωματικής νόσου κατά 94%, των Pfizer/BioNTech κατά 95% και αυτά των Johnson & Johnson και AstraZeneca κατά 66% και 70% αντίστοιχα.

2ον, το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι όσο απομακρύνεται κανείς από την περίοδο ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τόσο μειώνεται η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια και πάνω σε αυτή τη λογική γίνεται και η συζήτηση για αναμνηστική/υπενθυμιστική δόση. Αδημοσίευτα στοιχεία που αφορούν στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο η προστασία αρχίζει και φθίνει. Το ίδιο δείχνει και άλλη μελέτη από το Ισραήλ για το ίδιο εμβόλιο. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τί συμβαίνει μετά τους έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό.

3ον, οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού παίζουν καθοριστικό ρόλο. Τα εγκεκριμένα εμβόλια αναπτύχθηκαν την περίοδο που κυριαρχούσε το αρχικό στέλεχος της Ουχάν. Ωστόσο, αξιολογήσουν που έχουν γίνει για την αποτελεσματικότητά τους έναντι των στελεχών που επικρατούν τώρα, όπως η Δέλτα και η Άλφα μετάλλαξη, δείχνουν ότι  δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι προστατευτικές και μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από το στέλεχος Άλφα κατά 93% ενώ για τη Δέλτα κατά 88%. Σύμφωνα με τη μελέτη COVID Symptom Study δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι 87% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσει κανείς Covid-19 λόγω της επικράτησης του στελέχους Δέλτα, ενώ τέσσερις με πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό το ποσοστό πέφτει στο 77%.

4ον, το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον κορωνοϊό. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος φθίνει με την πάροδο της ηλικίας, ενώ τα συνυπάρχοντα υποκείμενα νοσήματα έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Οι ηλικιωμένοι έχουν χαμηλότερο ποσοστό προστασίας από τα εμβόλια ή η προστασία μπορεί να λειτουργεί για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Κρήτη - κορωνοϊός: Μαθητές δημοτικού χάνουν τη χρονιά λόγω αρνητών γονέων

Κρήτη: To γλέντι είχε κακή κατάληξη μετά τις μπαλωθιές

Ηράκλειο: Χθες έριξαν τσιμέντο στο δρόμο και σήμερα το ...ξήλωσαν για να περάσουν καλώδια

ESPA BANNER