Υγεία

Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς δεν παράγουν καθόλου αντισώματα μετά τον εμβολιασμό

κορωνοϊός

Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο εμφανίζουν μειωμένη αλλά ικανοποιητική ανοσοαπόκριση μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ωστόσο ορισμένοι ασθενείς με  καρκίνους του αίματος ή αυτοάνοσα νοσήματα δεν παράγουν καθόλου αντισώματα, προειδοποιεί διεθνής ερευνητική ομάδα.

«Οι ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους, όπως μυέλωμα και λέμφωνα Χότζκιν, ήταν λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στον εμβολιασμό συγκριτικά με όσους φέρουν συμπαγείς όγκους» λέει ο Πάνκιλ Σα του Κέντρου Καρκίνου «Μέιζ» στο Τέξας.

H μελέτη της αμερικανο-ελβετικής ομάδας δημοσιεύεται στο έγκριτο Cancer Cell.

Οι ερευνητές εξέτασαν 131 ασθενείς με καρκίνο, από τους οποίους οι 106 έπασχαν από συμπαγείς καρκίνους και οι 25 από αιματολογικούς.

Το 94% των εθελοντών παρήγαγε αντισώματα τρεις εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, όμως σε επτά ασθενείς δεν ανιχνεύθηκαν καθόλου αντισώματα.

Η απουσία ανοσοαπόκρισης εκτιμάται ότι δεν οφείλεται στον ίδιο τον καρκίνο αλλά σε αντικαρκινικά φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως θα ήταν σκόπιμο να χορηγείται ενισχυτική δόση εμβολίου μετά το τέλος της αντικαρκινικής θεραπείας, λένε οι ερευνητές.

Όπως επισημαίνουν, το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν και με εμβόλια για άλλες ασθένειες.

Μηδενική παραγωγή αντισωμάτων καταγράφηκε μεταξύ άλλων σε ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία με ριτουξιμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση αιματολογικών καρκίνων και αυτοάνοσων παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η ριτουξιμάμπτη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αντισώματα anti-CD20 και καταστέλλουν τη δράση των Β-κυττάρων που παράγουν αντισώματα.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα αποστασιοποίησης κατά του κοροναϊού ακόμα και αν εμβολιαστούν.

«Θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι μπορεί δυνητικά να βρίσκονται σε κίνδυνο επειδή ο οργανισμός τους δεν αντιδρά στο εμβόλιο» λέει ο δρ Σα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΘ: Σχεδίασε συσκευή για την ταχύτερη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία της σηψαιμίας

Εμβόλιο CureVac: Αποτελεσματικότητα μόνο 48%

Εμβόλιο Sputnik-V: Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητά του έναντι της παραλλαγής «Δέλτα»

Υγεία

Πηγή μικροβίων το μούσι

μούσι

Το μούσι είναι εκείνο το σημείο του ανδρικού σώματος όπου μπορεί να φωλιάσουν από τροφές μέχρι και μικρόβια, ιοί όπως ο ιός του έρπητα και μύκητες.

Μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι στο μούσι μπορεί να κρύβονται περισσότερα μικρόβια από ότι στο τρίχωμα του σκύλου. Άρα η περιποίηση και η υγιεινή της γενειάδας πρέπει να είναι καθημερινή συνήθεια.

«Είναι δύο οι λέξεις που πρέπει να θυμόμαστε όταν έχουμε γενειάδα. Η καθαριότητα και η ενυδάτωση», συμβουλεύει ο κουρέας, Γιώργος Καβαρντίνος.

Επειδή όμως είναι το μούσι δεν πρέπει να είναι μόνο καθαρό, αλλά πρέπει να φαίνεται και ωραίο, πάμε να δούμε τι περιλαμβάνει η περιποίησή του.

Χρησιμοποιήστε ειδικό σαμπουάν κάνοντας πλούσιο αφρό.

Ξεπλένετε  και στεγνώστε  καλά με μία πετσέτα και στη συνέχεια με πιστολάκι σε μέτρια θερμοκρασία.

Χτενίστε το μούσι σας με κάθετη φορά με ειδική χτένα.

Χρησιμοποιήστε ενυδατικό λάδι ανάλογα με την ποσότητα των τριχών, μία σταγόνα για γένια λίγων ημερών είναι αρκετή.

Χρησιμοποιείστε ξανά τη βούρτσα για να εισχωρήσουν τα έλαια στην τρίχα.

 

Διαβάστε επίσης:

Ασπιρίνη: Αλλαγή δεδομένων στη χορήγηση για άτομα υψηλού κινδύνου

Καρκίνος Mαστού: Οι καρποί που μειώνουν κατά 52% τον κίνδυνο υποτροπής

ESPA BANNER