Υγεία

Η γυμναστική μειώνει τον κίνδυνο σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου

γυμναστικη

Είναι ήδη γνωστό ότι η τακτική σωματική άσκηση συντελεί σε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology, δείχνει ότι στα άτομα με καλή φυσική κατάσταση μειώνεται η σοβαρότητα του επεισοδίου, στην περίπτωση που εκδηλωθεί.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, με επικεφαλής την Δρ Καθαρινα Σαννερχαγκεν, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 925 άτομα που είχαν επιβιώσει εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όταν ξεκίνησε η αποκατάστασή τους οι ασθενείς ερωτήθηκαν αναφορικά με τις συνήθειες τους ως προς τη σωματική άσκηση πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συνολικά, το 48% ήταν σωματικά ενεργοί.

Οι περισσότεροι είχαν υποστεί ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο, βάσει των τεστ κινητικότητας, λόγου και άλλων δεξιοτήτων όταν νοσηλεύονταν.

Αλλά ειδικά τα άτομα που ήταν σωματικά δραστήρια είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο: 85-89%, έναντι του 73% αυτών που έκαναν καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ενδεχομένως να συντρέχουν και άλλες διαφορές μεταξύ των δραστήριων και μη ατόμων. Αλλά συνεκτίμησαν παραμέτρους, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η ηλικία. Η γυμναστική όμως σχετιζόταν με διπλάσιες πιθανότητες ηπιότερου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το σημαντικό σύμφωνα με την Δρ Σαννερχαγκεν είναι ότι ακόμα και η ελαφριά σωματική άσκηση φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά. Οι περισσότεροι δραστήριοι ενήλικοι του δείγματος περπατούσαν τέσσερις ώρες την εβδομάδα.
in.gr

Υγεία

Νέες οδηγίες λόγω κορωνοϊού: Αυτή είναι η σωστή χρήση της μάσκας

κορωνοϊός-μάσκες

Νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας, προέκυψαν από την έκτακτη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες:

Ποιοι πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας

Μάσκες θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να φορούν όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και εάν και εφ' όσον θα πρέπει να επισκεφθούν για να λάβουν ιατρική συμβουλή ή βοήθεια:

Νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά)

Κέντρα Υγείας

ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:

«Όποιος έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και εφ' όσον θα επισκεφθεί χώρους υγείας να φορέσει μια απλή χειρουργική μάσκα και να πάει. Αυτός που έχει συνάχι και πρόκειται να πάει σε κάποιο ΠΕΔΥ ή σε κάποιο νοσοκομείο ή σε ΤΟΜΥ ή ακόμα και στον δικό του γιατρό, καλό είναι να φοράει μια μάσκα, γιατί δεν ξέρουμε πλέον ποιος έχει κρυολόγημα ή γρίπη και ποιος έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Η πιθανότητα είναι πολύ μικρή, αλλά σε κάποιον συναχωμένο θα βρεθεί κάποιο άλλο τυχόν κρούσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Το μέτρο έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγειονομική θωράκιση της χώρας, καθώς έτσι προστατεύεται ο υγιής πληθυσμός και εμποδίζεται η πιθανή διασπορά του ιού.

Μάσκες πρέπει να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό

Μάσκες θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχεται ασθενείς με συνάχι ή συμπτώματα γρίπης, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ

Ποιοι δεν πρέπει να φορούν μάσκα

Οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα, τονίζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει ότι : "Οι υγιείς δεν έχουν κανένα λόγο να φορούν μάσκα και επίσης έχουν ένα λόγο να χρησιμοποιούν μάσκες οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχονται ασθενείς με παρόμοιες παθήσεις, οι γραμματείς κ.α. Όλοι αυτοί που έχουν κάθε λόγο να φορούν μάσκα. Εγώ που είμαι πλαστικός χειρουργός στο ιατρείο μου, δεν έχω κανένα λόγο να φοράω μάσκα".

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει οι νέες προμήθειες και οι νέες εισαγωγές μασκών που γίνονται στη χώρα, να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και όχι στα φαρμακεία.

«Υποθέτω ότι είναι πολύ λογικό, γιατί πολύ μεγάλο μέρος αυτών των προϊόντων είναι και κατασκευής Κίνας, οπότε επειδή υπάρχει έλλειψη, με αυτόν τον τρόπο υπάρχει προστασία από την άσκοπη χρήση αυτών των υλικών»