Υγεία

Έρευνα - γαλακτοκομικά: Δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

γαλακτοκομικά

Χαράς ευαγγέλια για όσους θέλουν να τρώνε πολλά γαλακτοκομικά ακόμη και με πλήρη λιπαρά. Οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων, έχουν μειωμένο και όχι αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σε σχέση με όσους καταναλώνουν λίγα λίπη από τέτοιες τροφές, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Η «αιρετική» έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες πρόσφατες που δεν έχουν βρει συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση γαλακτοκομικών και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, παρόλο που η κυρίαρχη άποψη είναι ότι όλα τα λίπη «ενοχοποιούνται» λίγο-πολύ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Μάτι Μάρκλουντ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης και του αυστραλιανού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας George, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», εκτιμούν ότι πρέπει πλέον να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην προέλευση των λιπαρών, καθώς το είδος τους είναι σημαντικότερο από την ποσότητα. Με βάση αυτό το σκεπτικό, μπορεί κάποιος να τρώει γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά χωρίς...ενοχές.

Η νέα μελέτη βρήκε ότι, άσχετα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες, οι άνθρωποι που είχαν στο αίμα τους τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων προερχόμενων από γαλακτοκομικά, είχαν την μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση λιπών από γαλακτοκομικά δεν συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών βρίσκεται σε ανοδική φάση διεθνώς, από το γάλα και τα παγωτά έως τα τυριά και τα γιαούρτια. Συχνά οι συμβουλές των γιατρών είναι να προτιμώνται τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (0% ή 2%), όμως σταδιακά διαγράφεται μια τάση να δίνεται έμφαση πλέον στο ότι ακόμη και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά μπορούν να αποτελέσουν τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με τον Μάρκλουντ. Όπως είπε, πιο σωστό είναι να επιλέγει κανείς τι τρώει, προτιμώντας π.χ. το γιαούρτι (ιδίως χωρίς έξτρα γεύσεις) και αποφεύγοντας το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά με πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι.

Η νέα έρευνα ανέλυσε στοιχεία για 4.150 άτομα με μέση ηλικία 60 ετών στη Σουηδία (χώρα με παραδοσιακά υψηλά επίπεδα κατανάλωσης γαλακτοκομικών), αναλύοντας τη σχέση της διατροφής με τον κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών κ.α. σε βάθος 16 ετών. Στη συνέχεια συνδύασε αυτά τα σουηδικά ευρήματα με εκείνα 17 άλλων μελετών από άλλες χώρες (μετα-ανάλυση). Η τελική «ετυμηγορία» ήταν ότι οι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων από γαλακτοκομικά στο σώμα τους, είχαν κατά μέσο όρο 25% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα. Σε άλλες χώρες παρατηρήθηκε μια ανάλογη σχέση, π.χ. στις ΗΠΑ ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ήταν 12% μικρότερος.

«Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι μολονότι τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί επίσης να είναι πλούσια σε πολλές άλλες θρεπτικές ουσίες και έτσι μπορούν να αποτελούν μέρος μια υγιεινής διατροφής. Αυξάνονται οι ενδείξεις πως η επίπτωση των γαλακτοκομικών στην υγεία μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τον τύπο - π.χ. γάλα, τυρί, γιαούρτι, βούτυρο κ.α. - παρά από το περιεχόμενο τους σε λιπαρά. Όταν επιλέγουμε γαλακτοκομικά για να αγοράσουμε, είναι λιγότερο σημαντικό το αν θα πάρουμε εκείνα με τα χαμηλά λιπαρά», ανέφερε η ερευνήτρια δρ Kathy Trieu.

Μια μεγάλη «αιρετική» έρευνα του 2018 σε 21 χώρες είχε επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελέτη για τη μείωση καισαρικών τομών και την ενίσχυση του κολπικού τοκετού

Μνήμη: "Θαυματουργές" οι μικρές παύσεις όταν μαθαίνουμε κάτι καινούριο

Αλκοολισμός: Ο απρόσμενος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο

Υγεία

Κορωνοϊός - Εμβόλιο Pfizer: Στο 95,6% η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης

pfizer εμβόλιο

Η ενισχυτική δόση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer έχει 95,6% αποτελεσματικότητα έναντι της νόσου Covid-19, ανέφεραν την Πέμπτη οι εταιρείες επικαλούμενες τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Τα «σημαντικά δεδομένα» προστέθηκαν στο σύνολο των στοιχείων που υποδηλώνουν ότι μια αναμνηστική δόση θα μπορούσε να βοηθήσει «στην προστασία του γενικού πληθυσμού από αυτόν τον ιό και τις παραλλαγές του», δήλωσε ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.

 «Με βάση αυτά τα ευρήματα πιστεύουμε ότι, εκτός από την ευρεία παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια για όλους, οι ενισχυτικοί εμβολιασμοί θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα», συνέχισε.

Στις δοκιμές 10.000 συμμετέχοντες που είχαν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, οι μισοί έλαβαν την ενισχυτική  δόση δόσης, και οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο (placebo).

Πέντε περιπτώσεις Covid-19 καταγράφηκαν σε ασθενείς που έλαβαν την αναμνηστική, σε σύγκριση με 109 περιπτώσεις Covid-19 στις οποίες χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.

Η δοκιμή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία επικρατούσε η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού και ο διάμεσος χρόνος μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης ήταν περίπου 11 μήνες.

Η διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 53 έτη, με λίγο περισσότερο από τους μισούς να βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 55 ετών. Πάνω από το ένα πέμπτο ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών, μια κατηγορία που κινδυνεύει περισσότερο από σοβαρό Covid-19. Πολλαπλές αναλύσεις υποομάδων, σημείωσαν οι εταιρείες, έδειξαν ότι η σχετική αποτελεσματικότητα ήταν «συνεπώς» ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα ή άλλες υποκείμενες συνθήκες.

Όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου ήταν «γενικά συνεπές» με άλλα διαθέσιμα δεδομένα, πρόσθεσαν οι εταιρείες, αναφέροντας ότι θα μοιραστούν τα δεδομένα με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους ρυθμιστικούς φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Το φάρμακο που μειώνει κατά 99% το ιικό φορτίο

Κορωνοϊός: Η Valneva ανακοίνωσε θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για το εμβόλιό της

ΗΠΑ: Mix & match για την ενισχυτική δόση αναμένεται να συστήσει ο FDA

ESPA BANNER