Υγεία

Ελπιδοφόρο φάρμακο κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης δοκιμάστηκε με επιτυχία

σκλήρυνση κατά πλάκας

Πολλές ελπίδες δίνει ένα νέο φάρμακο κατά της υποτροπιάζουσας πολλαπλής σκλήρυνσης, το οποίο δοκιμάστηκε με επιτυχία κατά την τελική φάση 3 της διεθνούς πολυκεντρικής κλινικής δοκιμής με την αρχαιοελληνική ονομασία «Ασκληπιός» (ASCLEPIOS). Πρόκειται για την οφατουμουμάμπη (ofatumumab), ένα ανοσο-τροποποιητικό φάρμακο ικανό να «σιγάσει» τη φλεγμονώδη δραστηριότητα στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση, τη συχνότερη μορφή της νόσου, στην περίπτωση της οποίας τα συμπτώματα εμφανίζουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης.

   Η μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Στέφεν Χάουζερ, διευθυντή του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Weill του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Novartis, έγινε σε 946 ασθενείς σε 37 χώρες και δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine». Η κλινική δοκιμή συνέκρινε το ofatumumab με την τεριφλουνομίδη (teriflunomide), ένα ημερήσιο χάπι που συνταγογραφείται συχνά για τη συγκεκριμένη νόσο.

   Διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία με ofatumumab (κατά μέσο όρο επί ενάμισι χρόνο) μείωσε στο μισό τον βαθμό υποτροπής και περιόρισε σημαντικά τη συχνότητα των περιστατικών επιδείνωσης της κινητικότητας των ασθενών ή της εμφάνισης νέων εστιών φλεγμονής στον εγκέφαλό τους. Κατά το δεύτερο έτος της θεραπείας σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς δεν έδειχναν πλέον κανένα σημάδι ενεργής νόσου.

   Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία αυτοάνοση πάθηση, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει το μονωτικό περίβλημα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και στο υπόλοιπο σώμα. Οι πρώτες αποτελεσματικές θεραπείες εμφανίστηκαν πριν περίπου δύο δεκαετίες, όμως το νέο φάρμακο εμφανίζει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, στοχεύοντας συγκεκριμένα στα κύτταρα Β του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία παίζουν ρόλο-κλειδί στη νόσο. Η Novartis, ήδη, έχει ζητήσει έγκριση για την κυκλοφορία του φαρμάκου στις ΗΠΑ και διεθνώς.

   Το πρώτο φάρμακο που στόχευσε στα κύτταρα Β ήταν το ocrelizumab (εμπορική ονομασία Ocrevus) της εταιρείας Genentech, το οποίο το 2017 εγκρίθηκε για την πρωτοπαθή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση, μία λιγότερο συχνή μορφή της νόσου, στην οποία υπάρχει σταδιακή επιδείνωση χωρίς διαλείψεις (περίπου το 10% των ασθενών έχουν αυτήν τη μορφή της νόσου). Το ocrelizumab, που μειώνει κατά περίπου 25% την επιδείνωση της κινητικότητας των ασθενών, χορηγείται με ένεση κάθε έξι μήνες, ενώ το ofatumumab μπορεί να ληφθεί ενέσιμα μία φορά τον μήνα από τους ίδιους τους ασθενείς.

   Και τα δύο ανωτέρω φάρμακα αποτελούν αντισώματα, όμως στοχεύουν σε διαφορετικά σημεία του ίδιου μορίου (CD20) που υπάρχει στα κύτταρα Β, προκειμένου να αδρανοποιήσουν τα τελευταία. Το ofatumumab είναι πλήρως ανθρώπινο αντίσωμα, ενώ το ocrelizumab προέρχεται εν μέρει από ποντίκια.

   «Και οι δύο αυτές θεραπείες κατά των κυττάρων Β είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικές για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση και παρέχουν καλές επιλογές για τους ασθενείς. Οποιαδήποτε από τις δύο είναι κατάλληλη ως πρώτης γραμμής θεραπεία για τους περισσότερους ασθενείς», δήλωσε ο Χάουζερ.

   «Μολονότι δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, πριν μία γενιά οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση -τυπικά- γίνονταν εξαρτημένοι από το μπαστούνι τους ή την πατερίτσα μέσα σε 15 έως 20 χρόνια, όμως τώρα πια συχνά αποφεύγουν τα σοβαρά προβλήματα κινητικότητας. Η βελτίωση στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, ιδίως χάρη στα φάρμακα που στοχεύουν ειδικά στα κύτταρα Β, συνιστά μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας στην ιατρική», πρόσθεσε.

Γυναίκα

Υγεία

5 περιπτώσεις που οι μασχάλες σου σε ενημερώνουν ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά

μασχάλη

Οι μασχάλες είναι το σημείο του σώματος που προσέχεις όταν έρχεται η ώρα να αποτριχωθείς. Μπορεί και όχι και για αυτό τις αφήνεις στην ησυχία τους και δεν ασχολείσαι ιδιαίτερα, πέρα από το να βάλεις αποσμητικό.

Κι όμως, οι μασχάλες σου δείχνουν συχνά ότι κάτι δεν πάει καλά. Μία ένδειξη για το τι πρέπει να τσεκάρεις. Αν και ο γιατρός είναι εκείνος που θα σου λύσει όλες τις απορίες, οι παρακάτω ενδείξεις σε ενημερώνουν για τα πιο συνήθη αίτια.

Κόκκινο εξάνθημα

Ο δερματολόγος Dr. Howard Sobel εξηγεί ότι τα εξανθήματα στις μασχάλες προκαλούνται από διάφορα αίτια. Ένα από αυτά είναι το έκζεμα. «Το έκζεμα εμφανίζεται κυρίως σε σημεία όπου διπλώνει το δέρμα, όπως οι μασχάλες και ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Αν εντοπίσεις έκζεμα στις μασχάλες, τσέκαρε και περιοχές όπως πίσω από τα γόνατα και στους αγκώνες».

Εξάνθημα στις μασχάλες, λόγω αλλεργίας

Μπορεί να έχεις αλλεργίες και να μην το ξέρεις. Σε αποσμητικά, αρώματα και οτιδήποτε βάζεις στην περιοχή. Αν αλλάξεις τα προιόντα που χρησιμοποιείς και δεις διαφορά, ξέρεις ότι το εξάνθημα οφείλεται σε αυτά.

Πρήξιμο και φαγούρα

Η μυκητίαση δεν συμβαίνει μόνο στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να συμβεί και στις μασχάλες. «Κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στις μυκητιάσεις κάθε είδους επειδή υπάρχει πολλή ζάχαρη στη διατροφή τους. Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα στενά ρούχα κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Το ίδιο και η κακή υγιεινή», επισημαίνει ο Dr. Sobel.

Μασχάλες που μυρίζουν περίεργα

Αντικειμενικά μιλώντας, χωρίς αποσμητικό, καμία μασχάλη δεν μυρίζει σαν αγιόκλημα. Άρα αυτό δεν είναι πρόβλημα. Όταν όμως παρατηρείς αλλαγή στη μυρωδιά, ή γίνεται πιο έντονη, σημαίνει ότι υπάρχει ανισορροπία στο pH, η οποία συνήθως προκαλείται από την υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων.

Μυρωδιά και αφυδάτωση

Οι ειδικοί λένε ότι η εντονότερη μυρωδιά σημαίνει επίσης ότι δεν πίνεις αρκετό νερό. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ιδρώνεις περισσότερο από το συνηθισμένο. Μην ξεχνάς λοιπόν να ενυδατώνεσαι ώστε να αναπληρώνονται τα υγρά που χάνεις.

 

via