Υγεία

Ελληνική έρευνα αποκαλύπτει τη διατροφή που βελτιώνει την μνήμη

Φωτό αρχείου

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, με την αντιμετώπισή της να βασίζεται κυρίως σε συμπτωματική φαρμακοθεραπεία. Πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτριο Μπόγδανο, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έφερε νέα δεδομένα στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς με ήπια γνωσιακή διαταραχή εμφανίζουν σημαντική βελτίωση (στην γενική ικανότητα μνήμης, στην επεισοδιακή και δευτερεύουσα μνήμη, στις συγκεντρώσεις κετονών ορού αίματος και εγκεφάλου, καθώς και στο μεταβολισμό κετονών στον εγκέφαλο), ύστερα από βραχεία ή μακράς διάρκειας κετογονική θεραπεία.

Συγκεκριμένα, η γνωσιακή ικανότητα και η μνήμη των ασθενών βελτιωνόταν όσο αυξάνονταν τα επίπεδα κετονών ορού αίματος. Δεν επηρεάστηκε καθόλου ο μεταβολισμός γλυκόζης. Στους ασθενείς με γονότυπο που υποδηλώνει αυξημένο ρίσκο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ (APOE4), η βελτίωση φάνηκε ότι ήταν μικρότερης κλίμακας, ενώ επιτεύχθηκε με μεγαλύτερης διάρκειας κετογονική παρέμβαση συγκριτικά με τους ασθενείς που στερούνταν το γονίδιο APOE4.

Τα δεδομένα αυτά ανοίγουν το δρόμο για μία «φυσική» θεραπεία στα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ μέσω της κετογονικής διατροφής/θεραπείας( χαμηλή σε υδατάνθρακες, πλούσια σε λιπαρα και μέτρια σε πρωτεΐνη). Λόγω των περιορισμών της κετογονικής διατροφής όμως, η θεραπεία πρέπει πάντα να επιτηρείται από ειδικούς (νευρολόγους και διατροφολόγους) ώστε να περιορίζονται οι ανεπιθύμητες εκβάσεις. Ήδη, η κετογονική θεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της επιληψίας σε παιδιατρικούς ασθενείς εδώ και 70 περίπου χρόνια.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, παρά το γεγονός ότι η έρευνα στην επίδραση της κετονικής θεραπείας είναι ακόμα στην αρχή της, φαίνεται πολλά υποσχόμενη για ασθενείς σε πρώιμο στάδιο γνωσιακής έκπτωσης, απαιτεί όμως εκπαίδευση του ασθενούς και στενή παρακολούθηση από ειδικούς.

Η μελέτη των Ελλήνων ερευνητών έγινε αποδεκτή με μεγάλο ενδιαφέρον από τα διεθνή μέσα ιατρικής ενημέρωσης και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες σε πανευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο.

 

Υγεία

Μεταβολισμός: Κάποιοι τρώνε ό,τι και όσο θέλουν, αλλά δεν παχαίνουν

γυναίκα δίαιτα διατροφή

Πολλές φορές θαυμάζουμε ανθρώπους που ενώπιόν μας είτε κατά δηλώσεις τους τρώνε ό,τι και όσο θέλουν και δεν παχαίνουν, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων που αποτελούν «απαγορευμένο καρπό» για όσους θέλουν να χάσουν βάρος και «κόκκινο πανί» για τους διαιτολόγους.

Συνηθίζουμε, χαριτολογώντας, να αποδίδουμε αυτή τη «μαγική ιδιότητα» σε… ταινία στο έντερο και, στην πλειονότητα των περιπτώσεων που αναζητούμε πράγματι μια εξήγηση, στον καλό μεταβολισμό τους. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

«Όταν βλέπετε κάποιον να τρώει και να μην παχαίνει, δεν αψηφά τους νόμους της θερμοδυναμικής ούτε τους νόμους της φυσικής» σχολιάζει ο Δρ Larry Cheskin, πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο George Mason και προσθέτει ότι πιθανώς βιολογικοί παράγοντες όπως γρηγορότερος μεταβολισμός, περισσότερος άπαχος ιστός και μυϊκή μάζα να τους ευνοούν και, από τη φύση τους, να μπορούν να πετύχουν μεγαλύτερη καύση θερμίδων.

Το μυστικό, εξηγεί ο Δρ Cheskin, είναι η καλύτερη ισορροπία στην ενέργεια που προσλαμβάνουν και σπαταλούν για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι χρόνια γνωστό

Σύμφωνα με τον Δρ Cheskin, οι άνθρωποι με τον «αξιοζήλευτο μεταβολισμό» είναι στην πραγματικότητα σαν τα παιδιά που θα παίξουν μέχρι εξαντλήσεως ένα μόνο απόγευμα μέσα στην εβδομάδα και, επιστρέφοντας σπίτι, θα καταβροχθίσουν περισσότερο από το συνηθισμένο φαγητό. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μια ρουτίνα παρά για ένα μεμονωμένο συμβάν που παρεμβάλλεται στο σύνηθες διατροφικό πρόγραμμα.

Επομένως, πίσω από τη φράση «τρώω ό,τι θέλω και δεν παχαίνω» κρύβεται συνήθως ένας ολόκληρος τρόπος ζωής που περιλαμβάνει υπολογισμό των μερίδων και περιορισμό τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα, αναφέρει η Δρ Rebecca Reeves,  διαιτολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας. «Πιθανώς να τρώνε ό,τι θέλουν, έχουν όμως υπολογίσει την πρόσληψη θερμίδων», προσθέτει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη διαιτολόγο, η άσκηση μάλλον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων, ακόμη και αν πρόκειται για περπάτημα μιας ώρας τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα είτε για απλή αποφυγή της καθιστικής ζωής έναντι άλλων δραστηριοτήτων.

Πώς να χάσετε το ανεπιθύμητο βάρος

Πριν κατηγορήσετε τον μεταβολισμό σας για την κοιλίτσα ή τα παραπάνω κιλά, η Δρ Reeves συστήνει μια στροφή προς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και περισσότερη άσκηση, ή ακόμη και τη συμβουλή ενός συμβούλου ρύθμισης του σωματικούς βάρους.

Πάνω απ’ όλα, επισημαίνουν οι ειδικοί, πρέπει καθένας να στοχεύει στην καλή υγεία παρά την απλή απώλεια βάρους, ξεκινώντας απλώς από καλύτερη διαλογή των τροφίμων που επιλέγει να καταναλώσει.Έπειτα, μια βόλτα ή ένας περίπατος αποτελούν πάντα μια καλή ευκαιρία που συνδυάζει διασκέδαση και σωματική δραστηριότητα.

Μην ξεχνάτε: σύμφωνα με τον Δρ Cheskin, είναι αποδεδειγμένο ότι οι πιο δραστήριοι άνθρωποι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη και υπέρταση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Φώφη Γεννηματά: Στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός της (βίντεο - φωτο)

Πάτρα: 22χρονος ξύπνησε από κώμα μετά από δύο μήνες

Αθήνα: Μαχαίρωσαν 16χρονο μαθητή μέσα σε σχολείο

ESPA BANNER