Υγεία

Διαβήτης: Δύο δημοφιλή ροφήματα που μειώνουν έως 63% τον κίνδυνο θανάτου

διαβήτης

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία στους πάσχοντες διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open Diabetes Research & Care.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα έδειξαν ότι καταναλώνοντας τέσσερις ή περισσότερες κούπες πράσινου τσαγιού και δύο ή περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα, στους συμμετέχοντες παρατηρήθηκε 63% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου σε μια περίοδο περίπου πέντε ετών.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία λόγω των διάφορων βιοενεργών ενώσεων που περιέχουν τα ροφήματα αυτά. Ωστόσο, λίγες από αυτές είχαν πραγματοποιηθεί σε πάσχοντες από διαβήτη. Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να εξερευνήσουν τις δυνητικές επιδράσεις του πράσινου τσαγιού και του καφέ, τόσο ξεχωριστά όσο και συνδυαστικά, στον κίνδυνο θανάτου σε ανθρώπους με την πάθηση αυτή.

Παρακολούθησαν, λοιπόν, την υγεία 4.923 ατόμων από την Ιαπωνία (2.790 άνδρες, 2.133 γυναίκες) με διαβήτη τύπου 2 (μέσης ηλικίας 66 ετών) για ένα μέσο διάστημα πέντε ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο 58 ερωτήσεων σχετικά με τρόφιμα και ροφήματα, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την ημερήσια κατανάλωση καφέ και πράσινου τσαγιού.

Επιπλέον, παρείχαν πληροφορίες σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και οι ώρες του βραδινού ύπνου. Ελήφθησαν, επίσης, μετρήσεις του ύψους, του βάρους και την αρτηριακής πίεσης, καθώς και δείγματα αίματος και ούρων για τον έλεγχο πιθανών υποκείμενων παραγόντων κινδύνου.

Όπως αναδείχθηκε, οι 607 και 994 από τους συμμετέχοντες δεν έπιναν καθόλου πράσινο τσάι και καφέ αντίστοιχα, οι 1.143 και 1.306 έπιναν έως μία κούπα την ημέρα, οι 1.348 έπιναν 2-3 κούπες την ημέρα και οι 1.748 έπιναν τέσσερις ή περισσότερες. Ακόμη, οι 963 έπιναν μία κούπα καφέ κάθε μέρα, ενώ οι 1.660 έπιναν δύο ή περισσότερες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης πέθαναν 309 άνθρωποι (218 άνδρες, 91 γυναίκες) και κύριες αιτίες θανάτου ήταν ο καρκίνος (114) και οι καρδιαγγειακές παθήσεις (76).

Συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν κανένα από τα δύο ροφήματα, εκείνοι που έπιναν το ένα ή και τα δύο είχαν χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, με τις πιθανότητες αυτές να σχετίζονται με την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τόσο πράσινου τσαγιού όσο και καφέ.

Η κατανάλωση το πολύ μίας κούπας πράσινου τσαγιού ή καφέ την ημέρα σχετίστηκε με 12% χαμηλότερες πιθανότητες, ενώ η μία κούπα κάθε μέρα σχετίστηκε με 19% χαμηλότερες πιθανότητες και οι δύο ή περισσότερες κούπες με 41% χαμηλότερες πιθανότητες.

Ο κίνδυνος θανάτου ήταν ακόμα πιο χαμηλός για εκείνους που έπιναν και πράσινο τσάι και καφέ κάθε μέρα, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 51% χαμηλότερες πιθανότητες για τις 2-3 κούπες πράσινου τσαγιού και δύο ή περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα, 58% για τέσσερις ή περισσότερες κούπες τσάι συν μία κούπα καφέ την ημέρα και 63% χαμηλότερες πιθανότητες για τέσσερις ή περισσότερες κούπες τσάι και δύο ή περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή είναι παρατηρητική, επομένως δεν προσφέρει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, με τους ερευνητές να είναι έχουν αρκετές επιφυλάξεις, μεταξύ των οποίων για την εξάρτηση από υποκειμενικές εκτιμήσεις σχετικά με τις ποσότητες κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και καφέ. Επίσης, δεν υπήρξε πληροφορίες σχετικά με δυνητικούς παράγοντες επιρροής, όπως το οικογενειακό εισόδημα και η μόρφωση.

Υγεία

Αναπνευστικές λοιμώξεις: Η συνήθεια που μας καθιστά πιο ευάλωτους στους ιούς

κορωνοϊός μάσκα λοίμωξη άρρωστος

Οι καπνιστές, αλλά και οι ατμιστές φαίνεται ότι είναι πιο ευάλωτοι στις αναπνευστικές λοιμώξεις του ιού της γρίπης αλλά και του νέου κορωνοϊού σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που έθεσε στο μικροσκόπιο την ανοσολογική απόκριση καπνιστών, μη καπνιστών και χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου

Σε μια ελεγχόμενη μελέτη καπνιστών, μη καπνιστών και χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρεια Καρολίνα (UNC) διαπίστωσαν ότι οι ατμιστές παρουσίαζαν σημαντικά διαφορετικές ανοσολογικές αποκρίσεις σε ένα μοντέλο λοίμωξης από τον ιό της γρίπης γεγονός που υποδεικνύει αυξημένη ευαλωτότητα στη νόσο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology, δείχνουν ότι το άτμισμα αλλάζει την έκφραση των γονιδίων και την παραγωγή πρωτεϊνών στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος, ενώ τροποποιεί και την παραγωγή αντισωμάτων εξειδικευμένων για τον συγκεκριμένο ιό.

«Στη μελέτη παρατηρήσαμε περισσότερες αλλαγές στην ανοσολογική απόκριση των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου από ό,τι στους παραδοσιακούς καπνιστές. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν τις προοπτικές να επηρεάσουν αρνητικά την απόκριση του οργανισμού στον ιό και την ανοσία μετά τη λοίμωξη. Παρόλο που χρησιμοποιήσαμε τη γρίπη ως μοντέλο, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πιο ευάλωτοι σε αναπνευστικούς ιούς σε σχέση με τους μη καπνιστές, συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19», εξηγεί η πρώτη συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο UNC, Δρ. Meghan Rebuli.

Εδώ και πολλά χρόνια, η εισπνοή του καπνού του τσιγάρου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ιογενούς λοίμωξης, όπως η γρίπη, ενώ και τα αερολύματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν συνδεθεί με ανοσοκαταστολή στην αναπνευστική οδό, και ειδικότερα στο προστατευτικό βλεννογόνο στρώμα που καλύπτει την εσωτερική ρινική κοιλότητα.

Οι ειδικοί, λοιπόν, θεώρησαν ότι οι αλλαγές στην ανοσολογική απόκριση του ρινικού βλεννογόνου μπορούσαν να τροποποιήσουν τις αντι-ιικές αμυντικές αποκρίσεις στους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αυτό είναι κάτι σημαντικό, δεδομένου ότι οι ιοί, όπως αυτοί της γρίπης και της COVID-19, έχει αποδειχθεί πως μολύνουν τις ρινικές κοιλότητες όπου μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Σε προηγούμενη εργασία τους οι ερευνητές είχαν δείξει ότι το άτμισμα τροποποιούσε εκατοντάδες γονίδια στα επιθηλιακά κύτταρα, τα οποία εμπλέκονται στη φυσιολογική άμυνα του οργανισμού. Για την παρούσα μελέτη, λοιπόν, θέλησαν να μελετήσουν τι συμβαίνει όταν ένας χρήστης ηλεκτρονικού τσιγάρου εκτίθεται σε έναν αναπνευστικό ιό.

Έτσι, στους συμμετέχοντες καπνιστές, μη καπνιστές και χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ηλικίας από 18 έως 40 ετών χορηγήθηκε εμβόλιο ζώντος εξασθενημένου ιού της γρίπης (LAIV) προκειμένου να εξεταστεί η φυσιολογική ανοσολογική τους απόκριση. Πριν και μετά τον εμβολιασμό, οι ερευνητές συνέλεξαν υγρό από τη ρινική βλεννογόνο, βιοψίες ρινικής απόξεσης, ούρα και αίμα και εξέτασαν τις ωκυτοκίνες, τις χημειοκίνες, την ανοσοσφαιρίνη της γρίπης (IgA), την έκφραση των γονιδίων του ανοσοποιητικού και τους δείκτες ιικού φορτίου.

Όπως διαπίστωσαν, παρότι η ποσότητα των δεικτών του ιικού φορτίου δεν διέφερε μεταξύ των τριών ομάδων, δεν παρατηρήθηκαν οι αναμενόμενες αυξήσεις στην αντι-LAIV ανοσοσφαιρίνη του ρινικού υγρού στους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου και στους καπνιστές κλασικού τσιγάρου. Επίσης, οι αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση που προκλήθηκαν από το LAIV στις ρινικές βιοψίες διέφεραν στους παραδοσιακούς καπνιστές και στους ατμιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, με ένα μεγαλύτερο αριθμό γονιδίων να έχουν αλλάξει στους ατμιστές, κυρίως ως αποτέλεσμα της μειωμένης έκφρασης των γονιδίων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι απαραίτητα για την άμυνα έναντι των ιών και την παραγωγή ανοσολογικής μνήμης.

«Θέλαμε να δούμε τα επίπεδα IgA να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, καθώς αυτό είναι ο φυσιολογικός τρόπος άμυνας του σώματος κατά ενός εισβολέα. Αυτό που είδαμε εδώ είναι ότι τόσο οι παραδοσιακοί καπνιστές όσο και οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου εμποδίζουν τα επίπεδα IgA. Η κατεσταλμένη έκφραση σημαντικών γονιδίων του ανοσοποιητικού είναι, επίσης, ανησυχητική σε συνάρτηση με μια συνολική καταστολή των κατάλληλων ανοσολογικών αποκρίσεων», επισημαίνει η Δρ. Ilona Jaspers, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τέλος, η τροποποιημένη ανοσολογική απόκριση στους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου και στους παραδοσιακούς καπνιστές μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αυτές τις ομάδες ανθρώπων.

Πηγή: ygeiamou