Υγεία

Αιμορροΐδες: Μία ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με μόνιμα αποτελέσματα

αιμορροΐδες

Πρόβλημα με τις αιμορροΐδες αντιμετωπίζει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του γενικού πληθυσμού. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «αιμορροϊδοπάθεια» και ταλαιπωρεί σε μεγάλο βαθμό τους πάσχοντες μέσα στην καθημερινότητά τους, δυσχεραίνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν με ευκολία να αναγνωρίσουν τις αιμορροΐδες, μιας και η συγκεκριμένη πάθηση είναι μια από τις συχνότερες πρωκτολογικές παθήσεις και εκδηλώνεται με χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως είναι η παρουσία αίματος στα κόπρανα, η πρόπτωση των αιμορροϊδικών όζων εκτός του πρωκτικού δακτυλίου, ο ερεθισμός και ο πρωκτικός κνησμός. Ωστόσο, η εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό είναι επιτακτική για την ακριβή διάγνωση, τη διαφορική διάγνωση από άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία, την αποφυγή πιθανών επιπλοκών, καθώς και την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση στο πρόβλημα.

Ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος – στρατιωτικός ιατρός, Δρ Ιωάννης Δοντάς, με πολλά χρόνια εμπειρίας στις σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες για την αντιμετώπιση πρωκτολογικών παθήσεων, απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν στην αιμορροϊδοπάθεια:

Ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος – στρατιωτικός ιατρός Δρ Ιωάννης Δοντάς
Ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος – στρατιωτικός ιατρός Δρ Ιωάννης Δοντάς

Γιατί εμφανίζει κάποιος αιμορροΐδες; Με ποιον τρόπο αναπτύσσονται;

Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό και λειτουργικό στοιχείο στην πρωκτική περιοχή. Συνιστούν αγγειακούς όζους που περιέχουν φλέβες και αρτηρίες και βρίσκονται στο σημείο όπου καταλήγει το παχύ έντερο. Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς λειτουργούν ως «μαξιλαράκια» προστατεύοντας από τραυματισμούς και άλλες βλάβες. Παράλληλα, συντελούν στη σωστή λειτουργία του σφιγκτήρα για την εγκράτεια και την ελεγχόμενη αποβολή των κοπράνων.

Η αιμορροϊδοπάθεια προκύπτει όταν οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν διόγκωση είτε εντός είτε εκτός του πρωκτικού σωλήνα. Για το λόγο αυτό διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, διαβαθμίζονται ως εξής:

Α’ βαθμού – Οι αιμορροΐδες δεν εκτείνονται έξω από τον πρωκτό.
Β’ βαθμού – Οι αιμορροΐδες προβάλλουν εκτός του πρωκτού κατά τη διαδικασία της κένωσης, ωστόσο έπειτα επιστρέφουν στη θέση τους από μόνες τους.
Γ’ βαθμού – Οι αιμορροΐδες προβάλλουν εκτός του πρωκτού κατά τη διαδικασία της κένωσης, όμως δε μπορούν να αναταχθούν από μόνες τους. Σε αυτήν την περίπτωση η ανάταξη πραγματοποιείται με τη χρήση των δακτύλων.
Δ’ βαθμού – Οι αιμορροΐδες προβάλλουν εκτός του πρωκτού χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ανάταξής τους.

Πού οφείλεται η αιμορροϊδοπάθεια;

Η αιμορροϊδοπάθεια οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δυσκοιλιότητα. Γενικότερα, οι συνηθέστεροι παράγοντες που οδηγούν στην πάθηση είναι:

Κακή διατροφή (φτωχή σε φρούτα και φυτικές ίνες)
Απουσία σωματικής άσκησης
Εγκυμοσύνη
Έντονος και χρόνιος βήχας
Αυξημένη ηλικία
Άρση μεγάλου βάρους
Μακρά παραμονή στην τουαλέτα
Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός για τη διάγνωση των αιμορροΐδων;

Ο πρωκτολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος γιατρός για να θέσει τη διάγνωση των αιμορροΐδων καθώς και να κάνει διαφορική διάγνωση από άλλες πρωκτολογικές παθήσεις. Το αναλυτικό ιατρικό ιστορικό του ασθενούς σε συνδυασμό με την ενδελεχή κλινική εξέταση θα τεκμηριώσουν τη διάγνωση, οδηγώντας σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το βαθμό της πάθησης και την κατάλληλη αντιμετώπισή της. Πολύ σημαντική εξέταση για τη διάγνωση των αιμορροΐδων είναι η πρωκτοσκόπηση, η οποία χρειάζεται εμπειρία και πολύ προσοχή κατά την εκτέλεσή της.

Ελάχιστη Επεμβατικότητα με την Αιμορροϊδοπλαστική LHP® - Η σύγχρονη απάντηση για άμεσα και άριστα αποτελέσματα

Ακολουθώντας τη σύγχρονη φιλοσοφία ελάχιστης επεμβατικότητας στην ιατρική, η αιμορροϊδοπλαστική LHP® αποτελεί μια πρωτοποριακή τεχνική στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία στηρίζεται στη μέθοδο του λέιζερ και εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια των αιμορροΐδων. Σε αντίθεση με το κλασικό χειρουργείο, κατά το οποίο αφαιρούνται ολόκληρες οι αιμορροΐδες, η αιμορροϊδοπλαστική LHP® λειτουργεί στοχευμένα και οδηγεί στην άμεση συρρίκνωση του διογκωμένου ιστού, αφήνοντας ανέπαφες και υγιείς τις φυσιολογικές αιμορροΐδες. Με αυτόν τον τρόπο δεν προκαλούνται τραύματα ή αιμορραγία, όπως γινόταν κατά την κλασική ανοικτή αιμορροϊδεκτομή, ενώ ο πόνος ελαχιστοποιείται.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του, ενώ δεν απαιτείται ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα.

Μοιραία, λοιπόν, η παλαιότερη κλασική χειρουργική μέθοδος έχει δώσει τη θέση της στη νέα αυτή τεχνική, σε σωστά επιλεγμένους ασθενείς, προσφέροντας άριστα αποτελέσματα και βέλτιστη εμπειρία για τον ασθενή.

Πηγή: cnn.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - κορωνοϊός: "Έσβησαν" με διαφορά λίγων λεπτών...

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Εν αναμονή των ανακοινώσεων για παράταση του lockdown

Κρήτη - κακοκαιρία: Εκτός αποζημίωσης πληγέντες από τη θεομηνία

Υγεία

Έρευνα: Αυξημένος κατά 30% ο κίνδυνος άνοιας για όσους κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες

ύπνος

Οι μεσήλικες άνθρωποι που κοιμούνται τακτικά λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ, κινδυνεύουν περισσότερο να διαγνωσθούν με άνοια στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Ευρωπαίων επιστημόνων, η οποία επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και στην πιθανότητα άνοιας.

Οι ερευνητές από Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία και Φινλανδία, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σεβερίν Σαμπιά του Πανεπιστημίου του Παρισιού και του γαλλικού ιατρικού Ινστιτούτου Inserm, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 8.000 άτομα σε βάθος 25ετίας.

Η έρευνα δείχνει μεγαλύτερο κίνδυνο διάγνωσης άνοιας για τους ανθρώπους 50 έως 60 ετών που συνήθως δεν κοιμούνται περισσότερες από έξι ώρες. Ο κίνδυνος άνοιας είναι κατά 30% αυξημένος για τα άτομα 50 έως 70 ετών που δεν κοιμούνται πολύ, άσχετα με άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνους για άνοια (π.χ. καρδιομεταβολικούς ή ψυχικούς).

Σχεδόν δέκα εκατομμύρια νέα περιστατικά άνοιας διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Ένα κοινό σύμπτωμα είναι οι διαταραχές του ύπνου και, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, συχνά τα προβλήματα έχουν προηγηθεί επί αρκετά χρόνια. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου στη μέση ηλικία. Υπό διερεύνηση βρίσκεται το κατά πόσο η βελτίωση του ύπνου μπορεί να βάλει «φρένο» στην άνοια.

ειδησεις σημερα 

Κρήτη - κορωνοϊός: 82 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και άσκοπες μετακινήσεις

Πελώνη: Η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα

Δερμιτζάκης - κορωνοϊός: Θα προτιμούσα να έχουμε «Πάσχα στο χωριό»