Τεχνολογία

Αστρονόμοι ανακάλυψαν 12 ακόμη δορυφόρους του Δία (Βίντεο)

Διας.jpg

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν 12 ακόμη δορυφόρους του Δία, αλλά ο ένας βρίσκεται σε τροχιά «αυτοκτονίας», που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην καταστροφή του.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τους δορυφόρους αυτούς ενώ αναζητούσαν τον μυστηριώδη ένατο πλανήτη, που θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, του πιο μακρινού πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

Η ομάδα των επιστημόνων εντόπισε για πρώτη φορά τους δορυφόρους τον Μάρτιο του 2017, από το Cerro Tololo Inter-American Observatory στη Χιλή, αλλά χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να επιβεβαιώσει ότι τα εν λόγω ουράνια σώματα είναι σε τροχιά γύρω από τον Δία. «Ηταν μια μακρά διαδικασία», δήλωσε ο Σκοτ Σέπαρντ, επικεφαλής αυτής της προσπάθειας στο Carnegie Institution for Science, στην Ουάσινγκτον.

Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος έχει συνολικά 79 δορυφόρους, με αυτούς που ανακαλύφθηκαν τώρα, περισσότερους από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη. Εννέα από τους νέους είναι στην εξωτερική τροχιά και κινούνται ανάδρομα, δηλαδή ακολουθούν τροχιά αντίστροφη από εκείνη του πλανήτη και ο καθένας τους χρειάζεται 2 χρόνια για μία πλήρη περιστροφή. Δύο, από τους νέους, είναι στην ομάδα που κινούνται πιο κοντά στον Δία και με την ίδια κατεύθυνση με τον πλανήτη.

Ο 12ος, που ονομάστηκε Valetudo, κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την τροχιά του Δία, αλλά τέτοια απόσταση από τον πλανήτη που σημαίνει ότι είναι στο διάβα των δορυφόρων που κινούνται αντίστροφα. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή η σύγκρουση.

Τεχνολογία

Instagram: Με αυτόν τον τρόπο ο αλγόριθμός του αποφασίζει τι βλέπουμε

woman_instagram.jpg

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί εμφανίζονται συγκεκριμένα posts και stories στο Instagram σας; Πώς επιλέγονται και ποιος είναι ο λόγος που τα βλέπετε; Ο επικεφαλής του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Adam Mosseri, απαντά σε όλα και βάζει τέλος στις φήμες που θέλουν να αποκρύπτονται σκόπιμα ορισμένες αναρτήσεις.

Όπως παραδέχεται οι περισσότεροι ακόλουθοί σας δε θα δουν τα posts σας ούτως ή άλλως, καθώς «οι περισσότεροι βλέπουν λιγότερο από το μισό όλου του feed τους». Οπότε μην στεναχωριέστε αν δεν παίρνετε όσα likes θέλετε. Επίσης, πίσω από όλα κρύβεται ένας αλγόριθμός, ο οποίος αξιολογεί τι θα σας δείξει.

Τα «σημάδια» αυτά είναι τα εξής:

-Οι πληροφορίες σχετικά με το post:  Υπάρχουν σημάδια για το πόσο δημοφιλές είναι ένα post βάσει των likes και πιο κρυφές πληροφορίες όπως το πότε αναρτήθηκε, τι διάρκεια έχει αν είναι βίντεο και σε ποια τοποθεσία.

-Οι πληροφορίες σχετικά με το άτομο που το ανάρτησε: Αυτό μας βοηθά να γίνει αντιληπτό το ενδιαφέρον σας για αυτό το άτομο και περιλαμβάνει σημάδια όπως το πόσες φορές έχουν αλληλεπιδράσει άλλοι με αυτό το άτομο τις τελευταίες εβδομάδες.
Η δραστηριότητά σας: Αυτό βοηθά να καταλάβουν τα ενδιαφέροντά σας και περιλαμβάνει σημάδια όπως το σε πόσα posts έχετε κάνει like.

-Η ιστορία αλληλεπίδρασής σας με κάποιον: Αυτό δίνει στον αλγόριθμο μία αίσθηση του πόσο ενδιαφέρεστε να βλέπετε γενικότερα posts από ένα συγκεκριμένο άτομο.
Κάνοντας χρήση όλων των παραπάνω, ο αλγόριθμος προβλέπει το πόσο πιθανό είναι να αλληλεπιδράσετε με κάποιο post, μέσω like ή σχολίου. Όσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες αυτές, τόσο πιο πιθανό είναι να το δείτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Monero: Το κρυπτονόμισμα που έγινε «το bitcoin των χάκερ»

«Ανάσταση νεκρών» με το Google Street View

Facebook: Επεκτείνει την τηλεργασία σε όλο το προσωπικό του και μετά την πανδημία