Τεχνολογία

Αφιερωματα

Το ναυάγιο του Τιτανικού όπως δεν το έχετε ξαναδεί (Βίντεο)

titanic_3.jpg

Το Titanic: Honor and Glory είναι ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο project στον χώρο του gaming, καθώς επιδίωξη των δημιουργών του (οι οποίοι ζητούν την οικονομική συνδρομή του κοινού για την ολοκλήρωσή του) είναι η πλήρης αναδημιουργία του πλοίου και των χώρων του με κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε ο παίκτης να μπορεί να περιπλανηθεί εκεί, όπως δεν το έχει κάνει ποτέ ξανά. Επίσης, πέραν αυτού, οι δημιουργοί θέλουν να αναδημιουργήσουν και ένα κομμάτι του Σαουθάμπτον της εποχής, πέρα από το πλοίο και τις συνήθεις «υποχρεώσεις» (μοντέλα χαρακτήρων κλπ) που χαρακτηρίζουν ένα game.

Με φόντο το μοιραίο ταξίδι το 1912, ο παίκτης, ενσαρκώνοντας έναν 23χρονο Αμερικανό φοιτητή που προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του όσον αφορά σε μια σειρά διεθνών εγκλημάτων για τα οποία κατηγορείται, βρίσκεται στο «αβύθιστο» υπερωκεάνειο με σκοπό να εξιχνιάσει την υπόθεση. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, πέρα από το «Story mode», ο παίκτης θα μπορεί να εξερευνήσει τον «Τιτανικό» και το Σαουθάμπτον στο «Tour Mode» χωρίς να φοβάται μην συλληφθεί από τους διώκτες του, ενώ επίσης υπάρχει ένα «Simulator Mode» που επιτρέπει στον παίκτη να οδηγήσει το σκάφος, και πιθανώς και άλλα που ενεπλάκησαν στην ιστορία, όπως τα Olympic, Nomadic και Carpathia. Ακόμη, εξετάζεται το ενδεχόμενο το παιχνίδι να περιέχει multiplayer, με τους παίκτες να αλληλεπιδρούν στον μικρόκοσμο του παιχνιδιού- στον μικρόκοσμο του μοιραίου πλοίου.

Βεβαίως, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την ολοκλήρωσή του, και οι συντελεστές προσπαθούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού- και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησαν και ανέβασαν στο YouTube ένα animation βίντεο, διαρκείας 2 ωρών και 40 λεπτών, όπου απεικονίζεται το ναυάγιο σε πραγματικό χρόνο. 

Αφιερωματα

Νηστεία Δεκαπενταύγουστου: Καταλύεται σε περίπτωση φιλοξενίας;

Νηστεία

Επικρατεί σε πολλούς η άποψη ότι για λόγους φιλοξενίας επιτρέπεται η κατάλυση της νηστείας. Ως παράδειγμα από την ιστορία της Εκκλησίας προβάλλεται η τακτική των Πατέρων της ερήμου που σταματούσαν τη νηστεία τους προκειμένου να φιλοξενήσουν κάποιον ή να φιλοξενηθούν από κάποιον αδελφό, όταν πήγαιναν ταξίδι.

Ωστόσο, ο Γέροντας Επιφάνιος  ξεκαθάριζε τα πράγματα.

– Πουθενά στο Γεροντικό, έλεγε, δεν επαινείται κάποιος ασκητής και δεν προβάλλεται ως παράδειγμα επειδή κατέλυσε τη νηστεία για λόγους φιλοξενίας. Αυτό που αναφέρεται είναι ότι οι άγιοι εκείνοι ερημίτες και ασκητές κατέλυαν την προσωπική τους ασκητική νηστεία, που ήταν πολύ αυστηρότερη απ’ ό,τι όριζε η Εκκλησία.

Έτρωγαν π.χ. λίγα άβραστα, μουσκεμένα όσπρια ή ωμά χόρτα ή λίγο μουσκεμένο παξιμάδι κι αυτό όχι κάθε μέρα, αλλά κάθε δυό-τρεις μέρες ή και ακόμη αραιότερα.

Αν τύχαινε, λοιπόν, να φιλοξενήσουν κάποιον, τότε έβραζαν τα όσπρια ή τα χόρτα και αν ήταν μέρα με κατάλυση οινελαίου έριχναν λίγο λάδι ή έπιναν και λίγο κρασί. Μπορεί ακόμη να πρόσθεταν λίγο κόπο παραπάνω για να περιποιηθούν αυτό το λιτό φαγητό και να τιμήσουν έτσι τον φιλοξενούμενό τους.

Με ταπείνωση δε, εδέχοντο και οι ίδιοι παρόμοια φιλοξενία τις ελάχιστες φορές κατά τις οποίες έβγαιναν από το ασκητήριό τους.

Μόλις οι λόγοι της φιλοξενίας εξέλειπαν, αυτοί επανέρχονταν στην αυστηρή νηστεία τους ή και σε ακόμη αυστηρότερη για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, μήπως δηλ. τους ξεγελάσει ο εαυτός τους και βρουν τη φιλοξενία ως πρόσχημα για να χαλαρώσουν τη νηστεία τους.

Όταν κάποιος ερημίτης, συνέχιζε ο γέροντας, οδοιπορώντας επισκεπτόταν άλλους ασκητές στην έρημο, αυτοί τον κέρναγαν λίγο κρασί (είτε επειδή υπήρχε κατάλυση οίνου είτε διότι εφάρμοζαν οικονομία για τον κόπο της οδοιπορίας). Αυτός το έπινε ευχαριστώντας ευγενικά, αλλά όταν επέστρεφε στο κελλί του, έμενε τόσες μέρες χωρίς νερό όσα ποτήρια κρασί είχε δεχθεί κατά το ταξίδι του.

Ο υποτακτικός του, που τον λυπόταν, όταν ταξίδευαν μαζί, παρακαλούσε κρυφά τους φιλοξενούντες να μην του προσφέρουν κρασί.

Πηγή : Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ από τη διδασκαλία του πατρός Επιφανίου» – Έκδοσις Ιερού Ησυχαστηρίου Κεχαριτωμένης Θεοτόκου Τροιζήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεκαπενταύγουστος 2021: Πότε αρχίζει φέτος η νηστεία και σε τι διαφέρει

Σαν Σήμερα: Εξαφανίζεται ο «πατέρας» του Μικρού Πρίγκιπα