Πολιτισμός

"Παλιάς Φιλιάς Ανάμνηση" από τη "Χαραυγή" στις Αρχάνες

palias.jpg

Ο Πολιτιστικός - Φυσιολατρικός και Εκδρομικός Σύλλογος Αρχανών "Η Χαραυγή" διοργανώνει τη μουσικοχορευτική - χοροθεατρική παράσταση "Παλιάς Φιλιάς Ανάμνηση", στον Αύλειο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Αρχανών (ΕΑΠ), την Πέμτη 20 Ιουνίου 2019 και ώρα 21:00. 

Θα συμμετάσχουν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου υπό την καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων του, Ελευθερίας Αδαμάκη και Γιάννη Στιβακτάκη. Την παράσταση θα πλαισιώσει το μουσικό σχήμα "Πύρριχος" όπως και οι μουσικοί Κωστής Μακάκης (βιολί) και Γιώργος Σταυρακάκης (κιθάρα).

Θα τραγουδήσει η δασκάλα παραδοσιακού τραγουδιού του Συλλόγου, Ευγενία Τόλη Δμαβολίτη. Μία μοναδική μουσικοχορευτική βραδυά με ηχοχρώματα και χορούς από την Κρήτη και τη Σάμο.
   
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την καθιερωμένη καντάδα, από τον νέο χώρο του Συλλόγου, στις 20:00.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων και η Περιφέρεια Κρήτης.

Κόσμος

Πολιτισμός

Μ.Πρέσπα: Αποκαλύφθηκε ιστορική εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας

panagia.jpg

Στην δημοσίευση φωτογραφιών μιας ιστορικής εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας προέβη η Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κορυτσάς, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020.

Όπως αναφέρει το Βήμα Ορθοδοξίας, η ιστορική εικόνα χρονολογείται στον 14ο αιώνα και βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου στην νησίδα του Αγίου Παύλου στην Μεγάλη Πρέσπα, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εικόνα έχει αγιογραφηθεί σύμφωνα με το πνεύμα της αντικλασικής τάσης που επικρατούσε τον 14ο αιώνα, ενώ στην κορυφή και δεξιά διακρίνεται ο Προφήτης Σολομών.

Η περιοχή των Πρεσπών είναι γνωστή για την οικοδόμηση ναών σε σπηλιές από ασκητές μεταξύ του 13ου και 14ου αιώνα.

Ένα παράδειγμα ναού σε σπηλιά είναι και ο συγκεκριμένος, ο οποίος αγιογραφήθηκε περίπου το 1300 από ένα διάσημο εργαστήρι της εποχής που δραστηριοποιήθηκε στην συγκεκριμένη περιοχή και έχει υποβληθεί σε εργασίες αποκατάστασης τις τελευταίες ημέρες.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επομένων μηνών.