Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ταινία «1922» του Νίκου Κούνδουρου ανοίγει το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

φεστιβαλ χανιων
 clock 17:37 | 13/10/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, συνεχίζοντας την παράδοση να κάνει πρεμιέρα με μια ιστορική ταινία του Ελληνικού Κινηματογράφου, ανοίγει τις πύλες του στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, ώρα 20.00, με το εμβληματικό «1922» του Νίκου Κούνδουρου, τιμώντας τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η ταινία αφηγείται, μέσα από την προσωπική τραγωδία τριών προσώπων, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη μαρτυρική πορεία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο θάνατο από τα στρατεύματα του Κεμάλ και τις ένοπλες ομάδες μουσουλμάνων.

Image
1922

Βασισμένη στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη, «Το Νούμερο 31328», η κινηματογραφική παραγωγή του 1978, «1922», υπό τη σκηνοθετική εποπτεία του Νίκου Κούνδουρου, αποτύπωσε με ωμή ειλικρίνεια τη φρίκη των γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο Νίκος Κούνδουρος έχει πει για την πορεία της ταινίας του:1922. Μια ιστορία Μνήμης. Ήταν η ώρα που το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε μία ευλογημένη στιγμή της ύπαρξής του, λειτούργησε δημιουργικά και έξυπνα. Μας κάλεσε, ο τότε πρόεδρός του, τον Κακογιάννη, τον Δημόπουλο και την αφεντιά μου και μας είπε «κάνετε ό,τι θέλετε». Και αυτό το «κάνετε ό,τι θέλετε» ξύπνησε μέσα μου ευφορία. Ήθελα να καταθέσω ένα ειλητάρι στη Μνήμη της Μικρασιατικής οδύνης, όπως εγώ την έζησα, μέσα από μια κοπελιά που είχε μαζέψει η μάνα μου από τις Χαμένες Πατρίδες. Δανείσθηκα το βιβλίο του Βενέζη – το «Νούμερο 31328» – κι έφτιαξα το δικό μου νούμερο, το «1922».

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Τη βραδιά θα τιμήσει με την παρουσία του ο Διευθυντής Φωτογραφίας της ταινίας, Νίκος Καβουκίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σπάνιο αρχειακό υλικό από τα γυρίσματα.

Την προβολή στηρίζει η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος».

Το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (19 – 29 Οκτωβρίου 2022) και τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα

τελούν υπό την Αιγίδα: των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Τουρισμού  και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. 

Υποστηρίζονται από Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας,

τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ενώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

Αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,

των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, της ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ και του Πνευματικού Κέντρου Χανίων και πραγματοποιούνται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού .

Τα βραβεία Κοινού του CFF10 απονέμονται με την Χορηγία της Fisher

Ολες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι με Ελεύθερη Είσοδο και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ηράκλειο: Τιμή - σοκ στο πετρέλαιο θέρμανσης - Πόσο θα πωλείται το λίτρο

Ηράκλειο: Περπατούσε στην παραλία και ξαφνικά σωριάστηκε νεκρός!

Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στη Βιομηχανική Περιοχή - Συγκρούστηκαν νταλίκες

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis