Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Τα τρία μεγάλα βήματα και τα τρία χαμένα στοιχήματα

βαρβιτσιωτης.jpg

Στα μεγάλα βήματα που γίνονται με την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και τα χαμένα στοιχήματα, για τα οποία – όπως είπε – «θα μας ζητήσει τον λογαριασμό η νέα γενιά» - μίλησε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αναφερόμενος στα μεγάλα βήματα που γίνονται με την αναθεώρηση των άρθρων 86 και 62, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως προστατεύεται η αξιοπιστία της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά και το κύρος του βουλευτή. «Είναι ένα ουσιαστικό βήμα εμπέδωσης της δημοκρατίας μας και της διαφάνειας, που πρέπει να υπάρχει στο πολιτικό σύστημα. Σε αυτό η Βουλή ανταποκρίθηκε με καθυστέρηση απέναντι στην ανάγκη της κοινωνίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, επισήμανε ότι «ολοκληρώνουμε αυτή την αβλεψία της προηγούμενης συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία μας κόστισε. Μας κόστισε πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες δεν οδήγησαν τη χώρα σε μια πολιτική σταθερότητα την οποία είχε ανάγκη».

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα στοιχήματα που χάνονται, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επειδή σε δέκα χρόνια θα ξανασυζητήσουμε συνταγματική αναθεώρηση και κάποιοι άλλοι βουλευτές θα βρίσκονται σε αυτά τα έδρανα και μια νέα γενιά θα έρθει. Θα μας ζητήσει το λογαριασμό για τα στοιχήματα που χάσαμε».

Το πρώτο χαμένο στοίχημα, το άρθρο 16. «Xάσαμε στοίχημα για την αναθεώρηση του άρθρου 16» είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Δεν ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες της κοινωνίας, δε βρεθήκαμε κοντά σε αυτό που συμβαίνει σε μια Ευρώπη, η οποία σήμερα αποφασίζει να υπερχρηματοδοτήσει την εκπαιδευτική άνοιξη του Erasmus plus και, από την άλλη, η Ελλάδα θέλει να παραμείνει σε μια διάρθρωση των πανεπιστημίων της, έτσι όπως το «οραματίστηκαν» οι νομοθέτες του χουντικού συντάγματος που ουσιαστικά προστάτευε τη δημοσιοϋπαλληλική σχέση των υπηρετούντων στα πανεπιστήμια. Αυτό ήταν με τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. Και αυτό νομίζω ότι είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω».

Το δεύτερο χαμένο στοίχημα, το άρθρο 24. Όπως είπε: «Δεν ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες που έχει η χώρα να σταματήσει επιτέλους η άναρχη δόμηση, να σταματήσει η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, να αξιοποιηθεί ο φυσικός της πλούτος με σεβασμό στο περιβάλλον, με την αναθεώρηση του άρθρου 24 που μόνο προβλήματα έφερε. Και θα έπρεπε να έχουμε κάνει γενναία συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να έχει κινηθεί. Προστατεύοντας και την πολιτιστική μας κληρονομιά και το φυσικό κάλλος, αλλά δίνοντας και δικαιώματα εκμετάλλευσης στην περιουσία».

Το τρίτο χαμένο στοίχημα, οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, «δε φτάσαμε σε μια συμφωνία για μια ριζική αλλαγή στη δικαιοσύνη και στην επιλογή του τρόπου της ηγεσίας της, αλλά και ακόμη περισσότερο στην καθιέρωση ενός συνταγματικού δικαστηρίου. Που θα μας είχε προστατεύσει από ατελέσφορα δημοψηφίσματα, πχ αυτό του 2015, θα είχε βάλει περιορισμούς στον αυταρχισμό της οποιασδήποτε κυβέρνησης, θα είχε στηλιτεύσει την κακή νομοθέτηση, ακόμα θα είχε προστατεύσει πολύ σοβαρότερα και πολύ εγκυρότερα δικαιώματα που καταπατήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων».

Τέλος, έκλεισε την παρέμβασή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αυτά είναι τα στοιχήματα που χάσαμε. Και αυτά είναι για τα οποία οι επόμενοι συνταγματικοί νομοθέτες θα μας ζητήσουν το λογαριασμό. Ας μη σπεύσουμε, λοιπόν, τη Δευτέρα να πανηγυρίσουμε μόνο για τα βήματα που κάνουμε μπροστά. Αλλά να πάρουμε ένα μάθημα από τη θεσμική μας καθυστέρηση και την αδυναμία να συμφωνήσουμε βλέποντας το μέλλον για το πού πρέπει να είναι η Ελλάδα. Η οποία έχει κάνει βήματα προς τη θεσμική της ωρίμανση, όμως απέχει ακόμη πολύ από το να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει: τους νέους ανθρώπους, την πανεπιστημιακή της κοινότητα, να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο και την ιστορική της κληρονομιά και να εμβαθύνει το θεσμικό τρόπο λειτουργίας του κράτους της και να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα, ευρωπαϊκά δεδομένα».

Πολιτική

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης: Συντονισμός δράσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

μητσοτάκης αναστασιάδης

Οι τουρκικές προκλήσεις έναντι τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των Βρυξελλών, στις 17 και 18 Ιουλίου. 

Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για προκλήσεις που καταγράφονται από την πλευρά της Τουρκίας με πιο πρόσφατο τη μετατροπή ενός παγκόσμιου πολιτιστικού κληροδοτήματος, της Αγίας Σοφίας, σε τέμενος. «Είναι μια πρόκληση που πιστεύω ότι θα πρέπει να έχει και την ανάλογη αντίδραση από πλευράς της παγκόσμιας κοινότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμπλήρωσε ότι «αυτό, για το οποίο χαίρομαι, είναι για την άριστη μεταξύ μας συνεργασία, τον συντονισμό που πάντοτε υπάρχει πριν από κάποιες κρίσιμες ώρες, ενόψει ιδιαίτερα και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θέλω να πιστεύω ότι θα επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά. Κι αυτό που για μένα είναι το καλύτερο δυνατό είναι η επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της καλής γειτονίας. Αυτό που πάντοτε πρεσβεύαμε σαν κράτη, σαν Ευρώπη, σαν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή». 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα στη μετά κορωνοϊό εποχή» και πρόσθεσε ότι «έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και έχει μία κρίσιμη ατζέντα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ταυτισμένες. Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το πώς θα συντονίσουμε, όπως πάντα, τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείου σε τζαμί».