Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Η Ε.Ε. αποφασίζει πως θα αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα

Τσίπρας Σύνοδος Κορυφής

Τα τελικά συμπεράσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής, όσον αφορά την πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα, θα καθορίσουν και την αντίδραση της Ε.Ε. και το είδος των κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν στην Αγκυρα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει επιδοθεί σε διπλωματικό σπριντ, βρισκόμενη σε ανοιχτή επικοινωνία με το γραφείο του Προέδρου του Συμβουλίου Ν. Τουσκ ακριβώς για να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη σήμερα το απόγευμα στο επίπεδο των ηγετών.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ενημέρωσε για την κατάσταση στις ακτές της Κύπρου. Αναμένω η Σύνοδος Κορυφής να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη της με την Κύπρο και την ετοιμότητα της να αντιδράσει κατάλληλα» δήλωσε ο κ. Τουσκ μετά το πέρας της συνάντησης που είχε νωρίτερα με τον Κύπριο Πρόεδρο. 

Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση που πήρε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την περασμένη Δευτέρα, ήταν πολύ σαφής. Οι υπουργοί έδωσαν την εντολή στην Κομισιόν και την Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. να «καταθέσουν προτάσεις για κατάλληλα μέτρα εναντίον της Τουρκίας χωρίς καθυστέρηση» και οι υπηρεσίες βρίσκονται σε αναμονή μέχρι και την σημερινή Σύνοδο για να δουν προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν οι παραπάνω προτάσεις.

Από την μία τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συνέχιση «παγώματος» των προενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, αλλά και των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση, αλλά και μέτρα πιο συγκεκριμένα, όπως κυρώσεις σε συγκεκριμένα άτομα και εταιρείες που έχουν ανάμειξη με τις γεωτρήσεις. Η αίσθηση στις Βρυξέλλες είναι, ωστόσο, ότι τέτοιου είδους συγκεκριμένες κυρώσεις δύσκολα θα πάρουν το πράσινο φως από τα κράτη - μέλη. 

Συγχρόνως, η Λευκωσία αναμένει, πέρα από την υιοθέτηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο επίπεδο των αρχηγών, και μία περαιτέρω δήλωση που να καταδικάζει την πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας. 

Το Κυπριακό θέμα όμως δεν παύει να παραμένει ένα από τα πολλά θέματα της σημερινή Συνόδου Κορυφής που αναμένεται να ασχοληθεί με την αλλαγή βάρδιας στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε., την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και την ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια, μεταξύ άλλων. 

Πολιτική

Λιμάνι Ηρακλείου: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον - Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

Ευάγγελος Κυριαζόπουλος

Για πρώτη φορά από την σύστασή της συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Κυβερνητική Επιτροπή Παρακολούθησης και Αξιοποίησης Λιμένων, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων. Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου.

Τις εργασίες της Επιτροπής χαιρέτησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ομαλής διεξαγωγής των διαγωνιστικών διαδικασιών και των 10 περιφερειακών λιμένων, εστιάζοντας ωστόσο στους τέσσερις πρώτους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου καθώς και του εμπορικού τμήματος του λιμένα Καβάλας.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξάλλου υπογράμμισε το εντονότατο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο, όπως τόνισε, «επιβεβαιώνει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας».

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν οριζόντια όλους τους περιφερειακούς λιμένες και επικεντρώθηκε σε κάποια από αυτά κυρίως για τους λιμένες της Ηγουμενίτσας και του Βόλου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σχεδιασμός αναγκαίων ενεργειών και συντάχθηκαν σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Στις εργασίες της Επιτροπής εκτός από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ε. Κυριαζόπουλο συμμετέχουν οι κ.κ. Χ. Τριαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, η κα. Α. Καλύβα, Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Ο. Καβαλάκης, Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Ε. Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Μ. Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Α. Κοντογιώργης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, καθώς και εκπρόσωπος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψήφισμα Δ.Σ. Ηρακλείου: Να παραχωρηθεί το Ενετικό Λιμάνι και η χερσαία ζώνη στο Δήμο

Κρήτη: Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου - Το ταφικό μνημείο, το ΚΕΘΕΑ και τα έργα

ΕΚΗ: Απεργιακές κινητοποιήσεις για το "ξήλωμα" των εργασιακών δικαιωμάτων