Πολιτική

Πρωτογενές πλεόνασμα - έκπληξη το 2015 "βλέπει" το Μαξίμου

Τσίπρας

Την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα φτάσει το 0,4% του ΑΕΠ, αντί πρόβλεψης στο Μνημόνιο για έλλειμμα 0,25% διατύπωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. 
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «η χώρα, παρά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες, κατάφερε σε μια χρονιά με capital controls και με μια σκληρή διαπραγμάτευση να υπερβεί τον στόχο του προϋπολογισμού που εσείς ψηφίσατε για το 2015, δηλαδή τα έσοδα, κατά 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ κι έτσι η εκτίμηση ότι θα είχαμε πρωτογενές έλλειμμα το 2015 κατά 0,25% τώρα αναθεωρείται και κλείνουμε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4%».
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται, εφόσον επιβεβαιωθεί να δώσει ισχυρό όπλο στη διαπραγμάτευση δεδομένης της πίεσης που εκδηλώνεται κυρίως από το ΔΝΤ για διορθωτικά μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που βλέπει το Ταμείο για το 2016. Πόσο μάλλον αν τελικά η ανάκαμψη είναι ταχύτερη του αναμενόμενου κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση προϋποθέτει γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία για το χρέος.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα, από το βήμα συνεδρίου ο υπουργός Οικονομίας μίλησε για «σημαντικό ρυθμό» ανάπτυξης το 2016. Όπως σημείωσε ο Γ. Σταθάκης «η πρόβλεψη που είχαμε κάνει στη Συμφωνία του Αυγούστου ότι η Ελληνική οικονομία θα κατέγραφε ύφεση 2,5% φέτος και 0,5% του χρόνου, δεν ισχύει. Τελικά η Ελληνική οικονομία καταγράφει μηδενική ύφεση και εκ των πραγμάτων υπάρχειισχυρή πεποίθηση ότι το 2016 θα καταγράψει σημαντικό θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά την αναπροσαρμογή των νέων δεδομένων». 

Πολιτική

Υπουργείο Παιδείας: Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει με λαϊκισμό τα ζητήματα της Παιδείας

υπουργείο παιδείας

«Ο κ. Τσίπρας επιμένει – δυστυχώς – να προσεγγίζει τα ζητήματα της παιδείας με λαϊκισμό και ανευθυνότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, μετά τις αναφορές Τσίπρα, στην συνέντευξή Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.  

«Ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών,αναφέρει το ΥΠΑΙΘ, όταν στη διάρκεια της  διακυβέρνησής του, δεν διορίστηκε ούτε ένας. Ακόμη χειρότερα, όταν ο ίδιος και το κόμμα του καταψήφισαν τους 16.200 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών που έγιναν από την Kυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ανακοίνωσε ελεύθερη είσοδο στα ΑΕΙ. Αδιαφορώντας για το ότι παιδιά που δεν πληρούν κάποια ελάχιστα ακαδημαϊκά κριτήρια, δεν θα είναι σε θέση να αποφοιτήσουν. Αδιαφορώντας για τα χρόνια που θα χάσουν σε ένα δρόμο χωρίς προοπτική. Αδιαφορώντας για το μέλλον και τη ζωή τους. Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα είναι να παραπλανήσει νέους ανθρώπους για να υποκλέψει την ψήφο τους.

Ανακοίνωσε διπλασιασμό της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων. Όταν το κόμμα του καταψήφισε και πάλι την αύξηση στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων καθώς και την αύξηση συνολικά στην παιδεία κατά 142 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (ήτοι 2,5% αύξηση). 

Η παιδεία αλλάζει. Στην πράξη. Αναβαθμίζεται. Θυμίζουμε στον κύριο Τσίπρα: Νηπιαγωγείο από τα 4 χρόνια, αγγλικά από το νηπιαγωγείο, εργαστήρια δεξιοτήτων, νέα προγράμματα σπουδών, ελευθερία στην  επιλογή βιβλίων, βελτιωτική αξιολόγηση, αναβάθμισή του ρόλου των εκπαιδευτικών, σχεδόν διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, 16.200 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, Θεματικά και Πειραματικά ΙΕΚ, Πανεπιστήμια που έχουν επιτέλους λόγο στην εισαγωγή των φοιτητών τους. 

Μια υπεύθυνη αντιπολίτευση θα στήριζε τις αλλαγές που συντελούνται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και προσφέρουν προοπτική ζωής στα παιδιά μας. Αντί γι’  αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκλωβισμένος σε παρωχημένες, ιδεοληπτικές αντιλήψεις, δίνει υποσχέσεις γνωρίζοντας ότι αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Εμπορεύεται φρούδες ελπίδες. Παραμένει προσκολλημένος σε πρακτικές που αποδοκιμάζει η κοινωνία. Η «Νέα Αρχή» του κυρίου Τσίπρα συνιστά επιστροφή στο χειρότερο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση για Τσίπρα στη ΔΕΘ: Θεωρεί εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης

Θεοδωρικάκος: Οι τρεις προτεραιότητες για την ασφάλεια των πολιτών

 

 

 

 

 

 

ESPA BANNER