Πολιτική

Πέτσας για Τουρκία: Κυρώσεις κι εμπάργκο όπλων στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Στέλιος Πέτσας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αποκάλυψε  ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τους ηγέτες της Ευρώπης των 27 την επιβολή κυρώσεων αλλά και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «οι κυρώσεις βρίσκονται στο τραπέζι από την Σύνοδο του Οκτωβρίου ενώ το θέμα του εμπάργκο το έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Συνόδο του Νοεμβρίου».

Αναφέρθηκε και στο πρόσφατο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, λέγοντας ότι «δείχνει τον δρόμο και στην ΕΕ».

Ερωτηθείς αν τελικώς θα επιβληθούν κυρώσεις ή αν θα υπάρξουν απειλές απλώς προς την Τουρκία για επιβολή κυρώσεων, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε:

«Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πλέον αρκετοί ηγέτες έχουν πειστεί ότι η Τουρκία κάνει προσχηματικές αναδιπλώσεις, όταν πλησιάζει η στιγμή για κυρώσεις από την ΕΕ».

«Για εμάς οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά αυτό που ζητά η χώρα μας είναι να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας και να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο η μία και μοναδική διαφορά με την Αθήνα, με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», είπε ο κ. Πέτσας.

Αναφορικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

«Οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή, αρκεί η Άγκυρα να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει»

Ειδήσεις σήμερα

Ελληνοτουρκικά: Νέα Navtex από την Τουρκία μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία

Τουρκία: Κατήγγειλλαν στη Βουλή ότι οι γιοι του Ερντογάν είναι φυγόστρατοι

Πολιτική

Επικοινωνία Δένδια - Χριστοδουλίδη - Τι συζητήθηκε

δενδιας χριστοδουλιδης.jpg

Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου στο Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

 

Ειδήσεις σήμερα 

Κομισιόν - Φον ντερ Λάιεν: Πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού εντός Μαρτίου

Κορωνοϊός - Πελώνη: Προτεραιότητα μας το άνοιγμα της αγοράς – Έντονη πίεση δέχεται το ΕΣΥ 

Παράταση εκπτώσεων – Δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση