Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα παραμείνουν ενωμένες στα εθνικά θέματα

παυλόπουλος
 clock 23:50 | 04/07/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Την πεποίθησή του, ότι όλες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας στα εθνικά θέματα, θα μείνουν ως το τέλος ενωμένες, ανεξάρτητα από τις επιμέρους τους διαφορές, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε πως οι Έλληνες ό,τι σημαντικό πέτυχαν στον κόσμο και σε αυτήν την πορεία, το πέτυχαν ενωμένοι και πρόσθεσε ότι το κόστος του διχασμού στοίχισε ακόμη και κομμάτια του εθνικού κορμού. Τόνισε, δε, πως οι Έλληνες δεν είναι διατεθειμένοι να επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος.

Επιπλέον, κάλεσε τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης να στηρίξουν την Ελλάδα στην υπεράσπιση των εθνικών της θεμάτων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις αναφορικά με Μακεδονικό, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σχετικά με την πΓΔΜ σημείωσε ότι για να μπορέσει να υπάρξει οποιαδήποτε προοπτική της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, θα πρέπει να κάνει προηγουμένως τις απαραίτητες αλλαγές στην έννομη τάξη της, αρχής γενομένης από το ίδιο της το Σύνταγμα. Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την πΓΔΜ και πρόσθεσε: «Εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της προς το ΝΑΤΟ και προς την ΕΕ». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος, σύμφωνα με την ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Όπως παρατήρησε, για να γίνει αυτό, πρέπει η γειτονική χώρα να φέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της και πρωτίστως στο Σύνταγμά της. Γιατί το Σύνταγμά της, ως έχει σήμερα, δεν ανταποκρίνεται -σε καμία περίπτωση- σ΄αυτές τις προϋποθέσεις.

Ο ΠτΔ τόνισε: «Περιμένουμε την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης». Πρόσθεσε ότι μόνο μετά το πέρας όλης αυτής της διαδικασίας και αφού διαπιστωθεί ότι αυτή η αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατόν να ανοίξει ο δρόμος της πΓΔΜ προς ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τότε και μόνο τότε είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και υπενθύμισε ότι η πΓΔΜ κατά τη Συμφωνία των Πρεσπών αποδέχθηκε μια ιστορική αλήθεια, ότι δηλαδή πρόκειται για έναν λαό, ο οποίος είναι σλαβικός και η γλώσσα του είναι σλαβική. «Μέσα από αυτήν τη Συμφωνία προκύπτει ότι -όπως η ίδια η πΓΔΜ ομολογεί- η ιστορία και ο πολιτισμός της Μακεδονίας μας, της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτής της Μακεδονίας, η οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της πάνω στην ιστορία και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας, αυτή η κληρονομιά είναι ελληνική στο ακέραιο» είπε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως το γειτονικό κράτος έχει έναν λαό ο οποίος είναι σλαβικός, μια γλώσσα που είναι σλαβική «και το ομολογούν και οι ίδιοι» και προέτρεψε (σσ. τους γείτονες) να αναζητήσουν σ ΄ αυτή τη σλαβική τους καταγωγή, τη σλαβική τους προέλευση, ό,τι σημαντικό οι Σλάβοι έχουν προσφέρει γενικότερα και ιδίως στην περιοχή, και όχι να αναζητούν ρίζες ή κληρονομιές που δεν τους ανήκουν. «Η επίλυση του ονόματος, επομένως, θα πρέπει να εμπεριέχει και όλες εκείνες τις εγγυήσεις, που δείχνουν ότι όλη αυτή η ιστορική αλήθεια αποτυπώνεται» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis