Πολιτική

Ο Νότης Μαριάς στο πλευρό των επαγγελματιών της Λέσβου

μαριας

Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε την Τρίτη 19 Ιουλίου 2016 στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία ζητά μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών του τουρισμού της Λέσβου, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του ΦΠΑ διαμονής και εστίασης, καθώς αυτοί έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η «αθρόα έλευση προσφύγων και παρανόμων μεταναστών που γνώρισε η Λέσβος ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά έχει προκαλέσει ραγδαία μείωση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, την ίδια στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα σημειώνεται αύξηση στον εν λόγω κλάδο». Ειδικότερα, ο Νότης Μαριάς σημειώνει ότι τους μήνες «Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2016 οι αφίξεις εξωτερικού στη Λέσβο ανήλθαν στις 9.904 ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν φθάσει τις 29.106». Μάλιστα με «τη λήξη της τουριστικής περιόδου εκτιμάται ότι οι αφίξεις των τουριστών θα κυμαίνονται οριακά πάνω από τις 20.000 ενώ το 2015 είχαν ξεπεράσει τις 75.000. Αυτή η απώλεια 55.000 τουριστών αντιστοιχεί σε απώλεια 495.000 διανυκτερεύσεων».

Επιπρόσθετα σημειώνει, όπως υποστηρίζει και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, ότι «κάθε χαμένη διανυκτέρευση ισοδυναμεί με απώλειες το λιγότερο ενάμιση ημερομισθίου και πέντε κιλών ιχθυοαλιευτικών και γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, το 2016 θα χαθούν

742.500 ημερομίσθια και θα επέλθει μείωση της κατανάλωσης τουλάχιστον 2.475 τόνων τροφίμων».
Και ο Νότης Μαριάς καταλήγει: Καθώς λοιπόν «οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Λέσβο απαιτούν την άμεση αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και ζητούν τη λήψη μέτρων ανακούφισης», ερωτάται η Επιτροπή «ως μέλος της τρόικας, εάν θα συμφωνήσει στην άμεση μείωση στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2015 του ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στη Λέσβο, όπως απαιτούν οι επαγγελματίες του νησιού».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Νότη Μαριά:

Η αθρόα έλευση προσφύγων και παρανόμων μεταναστών που γνώρισε η Λέσβος ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά έχει προκαλέσει ραγδαία μείωση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, την ίδια στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα σημειώνεται αύξηση στον εν λόγω κλάδο.
Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2016 οι αφίξεις εξωτερικού στη Λέσβο ανήλθαν στις 9.904 ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν φθάσει τις 29.106.

Με τη λήξη της τουριστικής περιόδου εκτιμάται ότι οι αφίξεις των τουριστών θα κυμαίνονται οριακά πάνω από τις 20.000 ενώ το 2015 είχαν ξεπεράσει τις 75.000. Αυτή η απώλεια 55.000 τουριστών αντιστοιχεί σε απώλεια 495.000 διανυκτερεύσεων.

Όπως υποστηρίζει η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου κάθε χαμένη διανυκτέρευση ισοδυναμεί με απώλειες το λιγότερο ενάμιση ημερομισθίου και πέντε κιλών ιχθυοαλιευτικών και γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, το 2016 θα χαθούν 742.500 ημερομίσθια και θα επέλθει μείωση της κατανάλωσης τουλάχιστον 2.475 τόνων τροφίμων.
Για τον λόγο αυτόν οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Λέσβο απαιτούν την άμεση αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και ζητούν τη λήψη μέτρων ανακούφισης.

Ερωτάται η Επιτροπή ως μέλος της τρόικας, εάν θα συμφωνήσει στην άμεση μείωση στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2015 του ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στη Λέσβο, όπως απαιτούν οι επαγγελματίες του νησιού.

Πολιτική

Ανδρουλάκης: Ήρθε η ώρα, ενωμένοι, να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ξανά πρωταγωνιστή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ήρθε η ώρα όλοι ενωμένοι να ξανακάνουμε αυτό που κάποιοι θεωρούν ακατόρθωτο. Να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ξανά πρωταγωνιστή. Και από την Πάτρα στέλνουμε μήνυμα, όχι μιας νίκης μόνο στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου, αλλά μιας μεγάλης νίκης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τότε που ο ελληνικός λαός θα έχει ανάγκη τη δύναμη της προόδου, της συνέπειας, της εθνικής αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας απόψε σε πολιτική εκδήλωση, στην Πάτρα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το ΠΑΣΟΚ ξαναγεννιέται στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου».

Στην συνέχεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «απέναντι στη δεξιά πρέπει να υπάρχει μία πραγματική εναλλακτική επιλογή» και συμπλήρωσε: «Γιατί δεν φθείρεται ο κύριος Μητσοτάκης; Γιατί πολύ απλά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας φοβάται ότι με τους άλλους θα ήταν χειρότερα. Όμως, με εμάς θα είναι καλύτερα, γι' αυτό και καλούμε το λαό να έλθει στο πλευρό μας, ώστε να ξανακάνουμε αυτή την παράταξη ισχυρή, μία σοσιαλδημοκρατική δύναμη της συνέπειας και της προόδου. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Για να υπάρχει ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται ένα ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, «το ΠΑΣΟΚ ξεκινά σε λίγες ημέρες μία νέα πορεία, μία νικηφόρο πορεία», προσθέτοντας: «Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί, όλοι εμείς που μείναμε στα δύσκολα, όλοι εμείς που καταλαβαίνουμε τη μακρά ιστορία και το κοινωνικό εύρος της δημοκρατικής παράταξης».

Αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, είπε ότι «δεν έχω καμία διάθεση να κάνω το υποστύλωμα, ούτε του κ. Μητσοτάκη, ούτε του κ. Τσίπρα» και συνέχισε: «Εμείς φιλοδοξούμε, όχι να κάνουμε ένα κόμμα μικρό που θα συνεργάζεται με τον ένα ή τον άλλο, αλλά να πάρουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που να αλλάξει τα δεδομένα και αντί να μας ρωτάνε με ποιους θα πάτε, να ρωτάμε εμείς αν αυτοί θα ακολουθήσουν εμάς και το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα, την προοπτική της χώρας».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «δεν λοξοκοιτάω ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προς τη Νέα Δημοκρατία, για αυτό ακριβώς έμεινα εδώ, γιατί πιστεύω ότι αυτό το ιστορικό κόμμα μπορεί να ανακάμψει και θα ανακάμψει».

Αναφερόμενος εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «ο ένας μιλάει για την παραγωγή των λίγων και ο άλλος μιλάει για τους πολλούς, αλλά χωρίς να έχει κανένα σχέδιο παραγωγής για την Ελλάδα, διότι έτσι έμαθαν, δηλαδή να λένε πολλά, αλλά σε πράξεις και πρόγραμμα τίποτα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «όλοι μαζί, παλιοί και νέοι, θα δώσουμε αυτό τον ωραίο αγώνα για να κάνουμε ένα κόμμα ανοιχτό, αξιοκρατικό, ένα κόμμα χωρίς εκλεκτούς, ουρανοκατέβατους και φυτευτούς», συμπληρώνοντας: «Δεν θέλω να παραδώσω τις επόμενες γενιές Ελλήνων στη συντήρηση της δεξιάς παράταξης, δεν θέλω να παραδώσουμε τις επόμενες γενιές Ελλήνων στην διχόνοια και τη μιζέρια, αλλά θέλω να ξαναφτιάξουμε μία Ελλάδα της προόδου, της συνέπειας και της αξιοπρέπειας».

 

Διαβάστε επίσης:

Φόροι άνω των 50 δις ευρώ θα εισπραχθούν το 2022

Ηράκλειο: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον πατέρα που άφησε το παιδί του στην χαρτόκουτα

ESPA BANNER