Πολιτική

Μετά το BBC, νέο προκλητικό δημοσίευμα για "μακεδονική μειονότητα"

ελλάδα σκόπια

Το δημοσίευμα του BBC περί «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» προκάλεσε πανικό, αντιπαραθέσεις, επιστολές διαμαρτυρίας στο βρετανικό κανάλι και τελικά την επιβεβαίωση όλων εκείνων που πιστεύουν ότι το «Μακεδονικό» δεν θα τελειώσει έτσι απλά, ακόμη κι αν το ελληνικό ΥΠΕΞ βγάζει διευκρινίσεις και προσπαθεί να εξηγήσει τη συμφωνία.
Αλλωστε, ταυτόχρονα με το BBC και η κυβέρνηση Ζάεφ έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ σχετικά με το πώς θα υιοθετήσει νέες ονομασίες ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας έδωσε απαντήσεις για το πώς θα ονομάζονται πρόσωπα και υπηρεσίες, προϊόντα ή ακόμη και θεσμοί.
Μετά το BBC μια ακόμη δημοσίευση (με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου) αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις μιας και προέρχεται από πρακτορείο Sputnik το οποίο ελέγχεται από την ρωσική κυβέρνηση. Κι όλοι γνωρίζουν το ενδιαφέρον της Μόσχας για την περιοχή και κυρίως να εμποδίσει τα Σκόπια να γίνουν «προκεχωρημένο» φυλάκιο των ΗΠΑ. Αλλωστε, υπήρξαν πρόσφατα καταγγελίες για παρέμβαση της Μόσχας ώστε να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση είχε απελάσει ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονταν σε παρεμβάσεις κατά των διαπραγματεύσεων Αθήνας – Σκοπίων.
Το ρωσικό πρακτορείο παίρνει συνέντευξη από το σχετικά ξεχασμένο ηγετικό στέλεχος και ιδρυτικό μέλος του Ουράνιου Τόξου, Παύλο Βοσκόπουλου, ο οποίος όχι μόνο επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν ότι η Συμφωνία αφήνει επικίνδυνες γκρίζες ζώνες αλλά συγκρίνει το Ελληνικό Κράτος με το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας του ’30.
Το  ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην ελληνική ηλεκτρονική έκδοση του Sputnik και έχει τίτλο «Ουράνιο Τόξο στο Sputnik: 500 χωριά μιλούν τη μακεδονική γλώσσα».
Αναφέρεται στην «κοινότητα σλαβόφωνων στην Ελλάδα» καθώς και σε μια «ομάδα αγνώστου αριθμού Ελλήνων πολιτών που διεκδικεί την αναγνώρισή της ως «Μακεδονική Μειονότητα της Ελλάδας»» και το «Ουράνιο Τόξο» είναι το κόμμα που, όπως ισχυρίζεται, εκφράζει την αυτοαποκαλούμενη «μακεδονική μειονότητα που μιλά την μακεδονική γλώσσα».
Σύγγχρονη ταυτότητα
Ο κ. Βοσκόπουλος, στη συνέντευξη δηλώνει ότι υπάρχει η «σύγχρονη Μακεδονική ταυτότητα που δεν συνδέεται με την αρχαιότητα».
Θεωρεί πάντως θετικό το γεγονός ότι γίνεται αναφορά σε μακεδονική γλώσσα: «Συγκεκριμένα ένα βήμα μπροστά είναι ότι σε αυτή τη συμφωνία στα πλαίσια της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας δεν γινόταν σεβαστή η ιδιαίτερη μακεδονική ταυτότητα, μεταξύ αυτών και η σύγχρονη μακεδονική γλώσσα. Στη συμφωνία γίνεται αναφορά ότι η μακεδονική γλώσσα γίνεται σεβαστή, καθώς η πάγια θέση του ελληνικού κράτους είναι ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα. Το δεύτερο θετικό είναι ότι επειδή υπάρχει στη συμφωνία αναφορά για την μακεδονική εθνότητα που είναι κυρίως νομικός όρος, είναι ρητή η αναφορά ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μακεδονική εθνικότητα».
Στο δημοσίευμα του Sputnik γίνεται αναφορά στη σύγχρονη διάσταση του μακεδονικού, όπως προέκυψε με την διαφορά για το όνομα και προβάλλεται η συνέντευξη του κ. Βοσκόπουλου η οποία εγείρει μια σειρά ζητημάτων.
Ο κ. Βοσκόπουλος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν περίπου 500 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και μέχρι τις παρυφές της Ναούσης και της Βέροιας όπου ακούγεται η απαγορευμένη γλώσσα», και εκφράζει το αίτημα του Ουράνιου Τόξου για να «διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα» κανονικά στα σχολεία του ελληνικού κράτους, όχι σε παράλληλα σχολεία, γιατί εκεί θα υπάρξει περιθωριοποίηση». Αποφεύγει βεβαίως να προσδιορίσει τον αριθμό όσων μιλούν τη γλώσσα προβάλλοντας το επιχείρημα ότι σε «πανηγύρια χωριών στην Καστοριά, στις Σέρρες, στην Ημαθία, θα ακούσεις τα λεγόμενα μακεδονικά τραγούδια σε αυτήν την «ανύπαρκτη» γλώσσα». Επιχείρημα φυσικά που δεν στοιχειοθετεί αίτημα για διδασκαλία έστω της ντοπολαλιάς αυτής στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Υπογραμμίζει επίσης ότι η «σύγχρονη μακεδονική ιδεολογία» δημιουργήθηκε περί το 1870-1880 και δεν συνδέεται με τον Αρχαίο κόσμο, αλλά όπως υποστήριξε το «φετίχ του ελληνικού εθνικισμού ότι οι Έλληνες είναι απόγονοι του Σωκράτη του Πλάτωνα του Περικλή και αφού μπήκε και η μακεδονική παράμετρος ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, οδήγησε στην επιχειρηματολογία κατά της δημιουργίας σύγχρονου μακεδονικού κράτους».
Το προκλητικό σημείο είναι όταν δηλώνει ότι η «πολιτική της σύγχρονης ελληνικής κρατικής οντότητας απέναντι στα δικαιώματα των μειονοτήτων μου θυμίζουν σαν τη Γερμανία τη δεκαετίας του 1930. Και αναφέρομαι φυσικά στους Εβραίους που ήθελαν να διεκδικήσουν την αναγνώρισή τους με πολιτιστικό σύλλογο πολιτικό κόμμα κλπ. Κάτι αντίστοιχο επιδιώκει το Ουράνιο Τόξο….».
 

Πολιτική

Στην Κωνσταντινούπολη ο Γιώργος Παπανδρέου - Θα δει τον Εκρέμ Ιμάμογλου

παπανδρέου γιωργος.jpg

Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θα συναντηθεί  με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. 

Η συνάντηση θα λάβει χώρα στο Μπεγιάζ Κιοσκ, μία βίλα σε πάρκο με θέα το Βόσπορο στην περιοχή Εμιργκιάν.

 Τέλος, στις 21:00 τοπική ώρα θα παραστεί στη συναυλία του Ζουλφού Λιβανελί προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΚΙΝ.ΑΛ: Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου Τύπου

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχητικές οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης

Κεγκέρογλου: Εάν ο Παπανδρέου είναι υποψήφιος θα επανεξετάσω την στάση μου

ESPA BANNER