Πολιτική

Ν. Παναγιωτόπουλος: "Επιβάλλεται να εξομοιωθούν οι στρατιωτικοί με τους τακτικούς δικαστές"

Νίκος Παναγιωτοπουλος

Με βάση τα οριζόμενα στην αναθεώρηση του Συντάγματος επιβάλλεται να εξομοιωθούν οι στρατιωτικοί με τους τακτικούς δικαστές, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Έχω συναντηθεί με τη φυσική ηγεσία της στρατιωτικής Δικαιοσύνης και έχω διατυπώσει, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, την πρόθεσή μας να τελειώνουμε. Αυτό θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση. Προσδοκώ αυτή η ρύθμιση να έρθει προς ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι, το συντομότερο δυνατό», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας που δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι το ζήτημα της εξομοίωσης, θεσμικής και λειτουργικής, των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές, έχει αρκετά επιμέρους προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν και αυτό είναι το αντικείμενο της προεργασίας που γίνεται ανάμεσα στα δύο υπουργεία, το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τέτοια ζητήματα, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι η κατάργηση διατάξεων που υποδηλώνουν κάποιας μορφής στρατιωτική ιδιότητα για τους στρατιωτικούς δικαστές που πλέον εξομοιώνονται με τους τακτικούς. «Αυτή είναι ασφαλώς η πρώτη προτεραιότητα της σχεδιαζόμενης νομοθετικής ρύθμισης», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόσθεσε ότι ακολούθως πρέπει να προσαρμοστεί πληθώρα διατάξεων του Κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, σε προβλέψεις του Συντάγματος που ισχύουν για τους τακτικούς δικαστές αλλά επίσης θα πρέπει να υπάρξει σχετική μέριμνα και προσαρμογή ως προς τη θέσπιση ρυθμίσεων σχετικά με τις αποδοχές αυτές που εξομοιώνονται με τις αποδοχές των τακτικών δικαστών

. 'Αλλα ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, είναι:

- το ζήτημα της θωράκισης της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών του δικαστικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων έτσι ώστε να καταργηθούν οι διατάξεις που υποδηλώνουν τη στρατιωτική ιδιότητα,

- ο καθορισμός των ορίων αποχώρησης από την υπηρεσία και η θητεία του Προέδρου και του Εισαγγελέα, σε συμφωνία με το Σύνταγμα,

- τα ζητήματα των επιλογών του Προέδρου, του Εισαγγελέα και των Αντιπροέδρων του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου που πλέον θα προκύψουν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, και όχι με απόφαση του ΚΥΣΕΑ που ίσχυε μέχρι τώρα,

- το ζήτημα της βαθμολογικής εξομοίωσης με τον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, πλην του προέδρου και του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου καθότι ομοιόβαθμος με τον Αντιπρόεδρο του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου,

- ζητήματα εισαγωγής και φοίτησης των δικαστικών λειτουργών του δικαστικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών σε νέα κατεύθυνση και με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους υπόλοιπους δικαστικούς λειτουργούς

- η διατήρηση της βαθμολογικής αντιστοιχίας των δικαστικών λειτουργών του δικαστικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων με στρατιωτικούς για τον καθορισμό των παροχών που δικαιούνται (υγειονομική περίθαλψη, διοικητική μέριμνα κλπ).

«Ο νόμος που επεξεργαζόμαστε θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα ώστε να προκύψει εν τοις πράγμασι και οριστικά η εξομοίωση των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα στους λειτουργούς της στρατιωτικής Δικαιοσύνης. «Στην αναθεώρηση του 2019, πολιτικά, τα δύο κόμματα αποφασίσαμε ότι δεν μπορούν οι 100 δικαστές της στρατιωτικής Δικαιοσύνης να έχουν διαφορετικό στάτους από τους υπόλοιπους δικαστές», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και χαρακτήρισε ικανοποιητική τη δέσμευση του υπουργού για νομοθετική παρέμβαση μέσα στο καλοκαίρι που ανταποκρίνεται και στην ανάγκη «επιτέλους μετά από 2 χρόνια, από την αναθεώρηση του Συντάγματος, να λυθεί συναινετικά το ζήτημα. Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η οδηγία του Συντάγματος είναι η πλήρης εξομοίωση των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

O Νίκος Δένδιας στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών: Τέσσερις κρητικοί στη διοίκηση

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ονοματίζει τις μεταλλάξεις με γράμματα του ελληνικού αλφάβητου

Πολιτική

Σκρέκας: Ερχονται άμεσα 10.000 φορτιστές σε όλη την Ελλάδα

ηλεκτροκίνηση

Επιδότηση ύψους  20.000 ευρώ σε κάθε ιδιοκτήτη ταξί, για να αντικαταστήσει το παλιό και ρυπογόνο, αυτοκίνητό του, με ένα καινούριο, πλήρως ηλεκτρικό, εξήγγειλε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Μάλιστα όπως εξήγησε «αν συνυπολογιστούν τα 2.500 ευρώ από το όφελος της απόσυρσης, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 22.500 ευρώ.» Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση θα επιδοτήσει (σε πολλές περιπτώσεις) και άνω της μισής τιμής ενός ηλεκτρικού ταξί. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διευκρίνισε επίσης ότι υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι, καθώς έχουν ήδη κατανεμηθεί 40 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα πρώτα 2.000 ταξί σε σύνολο 16.000 επαγγελματικών οχημάτων και εξήγησε ότι: «Η επιδότηση αυτή δίνεται επειδή η χώρα μας έχει έναν από τους πιο γερασμένους στόλους με μέσο όρο 11 ετών. Δηλαδή ο μέσος όρος ηλικίας των ταξί είναι 11 ετών. Mε αυτόν τον τρόπο βοηθάμε και το περιβάλλον γιατί τα ταξί κυκλοφορούν όλη την ημέρα στο κέντρο των πόλεων και έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι μεταφορές είναι ο δεύτερος υπεύθυνος για την μόλυνση του περιβάλλοντος και ήδη η χώρα μας οδηγείτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη επίτευξη περιορισμού του οξειδίου του αζώτου.»

Ρύθμιση για τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Για το θέμα των υποδομών και του δικτύου φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι: «Ήδη έχουμε κατανείμει 80 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εγκατάσταση 10.000 φορτιστών σε όλη την Ελλάδα. Τα σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων τα ΣΦΥΟ τα λεγόμενα χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο και οι δήμοι ήδη έχουν προστρέξει και έχουν υποβάλει αιτήσεις για να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν τα ΣΦΥΟ.»

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν οι δήμοι θα στήνουν αυτά τα δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι: «Οι δήμοι θα πρέπει να χωροθετήσουν τις θέσεις όπου θα κατασκευαστούν, θα εγκατασταθούν οι φορτιστές. Γιατί πρώτα πρέπει να υπάρχει το σχέδιο και μετά να γίνει η εγκατάσταση. Βέβαια προσπαθούμε να βρούμε και τρόπους ώστε να γίνει πιο γρήγορα η εγκατάσταση σε μέρη, σε τοποθεσίες όπου είναι ήδη χαρακτηρισμένες, προσδιορισμένες όπως είναι οι πιάτσες Ταξί για παράδειγμα. Άρα προσπαθούμε να βρούμε χωροθετημένους ήδη χώρους όπου εκεί μπορούμε με μια οριζόντια ρύθμιση να δώσουμε τη δυνατότητα να πάει κάποιος και να κατασκευάσει και να τοποθετήσει σταθμό φόρτισης. Ο δήμος είναι αυτός ο οποίος αποφασίζει για το ποιος θα είναι ο συνεργάτης και που θα γίνει η εγκατάσταση του φορτιστή.»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Καιρός στην Κρήτη: Νέες θερμές αέριες μάζες από Αφρική- ΒΙΝΤΕΟ

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο: Στη μάχη από τα ξημερώματα εναέρια μέσα - BINTEO

Κυβερνητικοί Σχεδιασμοί: Ούτε για καφέ χωρίς εμβόλιο