Πολιτική

Μενδώνη: Απαντά στους βουλευτές που την κατηγόρησαν ότι δεν τους καλεί στις αυτοψίες

Λίνα Μενδώνη

Μέσω μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης η Λίνα Μενδώνη απάντησε στους βουλευτές της ΝΔ Μαρκόπουλο και Χαρακόπουλο που την…. επέπληξαν επειδή δεν τους ενημέρωσε για την επίσκεψη που έκανε στις περιφέρειές τους για υποθέσεις του υπουργείου.

Το θέμα των αντιδράσεων του Μάξιμου Χαρακόπουλου και κυρίως του Δημήτρη Μαρκόπουλου για το γεγονός ότι η Λίνα Μενδώνη βρέθηκε για αυτοψία ή υπηρεσιακές συσκέψεις στην εκλογική τους περιφέρεια και δεν τους κάλεσε να λάβουν μέρος, ανέδειξε από χθες το iefimerida. Σήμερα δίνεται συνέχεια στο ζήτημα με την ίδια την υπουργό να απαντά ευθέως.

«Μα καλά, πάτε περιοδεία σε περιφέρειες και δεν ειδοποιείτε τους βουλευτές; Να σας δείξουν, ας πούμε, πού είναι το σπήλαιο του Ευριπίδη, πού έγραψε τις τραγωδίες στη Σαλαμίνα; Τα ξέρετε εσείς αυτά;» ήταν η πρώτη ερώτηση που έκανε ο Γιώργος Παπαχρήστος στη Λίνα Μενδώνη σήμερα.
Η υπουργός Πολιτισμού απάντησε: «Εάν πήγαινα περιοδεία, επειδή χρησιμοποιήσατε τη λέξη, να είστε σίγουρος ότι θα τους καλούσα. Γιατί τιμώ τους αιρετούς. Τιμώ τους βουλευτές. Εάν πήγαινα περιοδεία, πράγμα που σημαίνει στη λογική τη δική μου για την περιοδεία, ότι θα έβλεπα τοπικούς παράγοντες, συλλόγους και λοιπά, προφανώς οι βουλευτές θα είχαν πρώτοι και καλύτεροι τη θέση τους. Εγώ όμως δεν πήγα περιοδεία, ούτε στη Θεσσαλία ούτε στη Σαλαμίνα. Στη Θεσσαλία πήγα για μια τεχνική σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, τον κύριο Αγοραστό και σαράντα δημοσίους υπαλλήλους, αρμόδιους και εμπλεκόμενους με το ΕΣΠΑ. Διότι το ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία είναι στο 5,5%. Η επίσκεψή μου αφορούσε όλη τη Θεσσαλία και όχι τον νομό Λάρισας. Επομένως, κατά τη λογική αυτή, θα έπρεπε να έχω καλέσει όλους τους βουλευτές, όλης της Θεσσαλίας, τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Στη Σαλαμίνα πήγα με μια συγκεκριμένη αποστολή. Να βρω έναν χώρο, σε έναν τόπο που δυστυχώς έχει υποβαθμιστεί, για να μπορέσουμε το 2020, σύμφωνα με την οδηγία του Πρωθυπουργού, να κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις. Αυτό είναι καθαρά τεχνικό και υπηρεσιακό θέμα, αφορά το Υπουργείο και κανέναν άλλον. Και σε κάθε περίπτωση, λέω, ότι δεν θα πήγαινα ποτέ και πουθενά για ψαράκι. Δεν θέλω να το σχολιάσω, αυτά με ξεπερνούν».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς του βουλευτές, γεγονός που δεν θέλησε να σχολιάσει η Λίνα Μενδώνη, λέγοντας όμως με νόημα «Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι ο Πρωθυπουργός διαχώρισε, με συμβολικό και με πραγματικό τρόπο, τις εξουσίες. Για αυτό και το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο καθένας έχει τον ρόλο του».

Πολιτική

Αυτά είναι τα επιπλέον μέτρα που αποφασίστηκαν για τον κορωνοϊό

προμαχώνας τεστ κορωνοϊός

Πρόσθετα μέτρα αποφασίστηκαν το πρωί στη διάρκεια σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για τον κορωνοϊό, με δεδομένη την αύξηση των εισαγόμενων θετικών κρουσμάτων, τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα:

1. Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.

Από 1 έως 11 Ιουλίου στις πύλες εισόδου έγιναν 67.697 τεστ Covid-19, εκ των οποίων μόνο τα 218 βγήκαν θετικά , ποσοστό 0,35%.

Τα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν πως τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια από άλλα σημεία εισόδου, όπως πχ το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας.

Για τον λόγο αυτόν, από τα ξημερώματα της Τετάρτης οι έλεγχοι στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα θα είναι εξονυχιστικοί και η είσοδος στην Ελλάδα θα γίνεται μόνο με επίδειξη αποδεικτικού για αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Σε περίπτωση προσκόμισης πλαστού πιστοποιητικού, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

2. Ενισύχονται οι έλεγχοι και στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη το Σαββατοκύριακο έγιοναν 1.011 στοχευμένα τεστ στην Κακαβιά, θα ακολουθήσουν ανάλογα τεστ και στην Κρυσταλλοπηγή.

3. Ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου και από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου. Ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, θα εξεταστεί το άνοιγμα και από άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, από το τέλος Ιουλίου, με υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ έως και 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

4. Ζητήθηκε από την επιτροπή λοιμωξιολόγων να εξεταστεί η άμεση απαγόρευση πανηγυριών και λοιπών εκδηλώσεων-μαζικών συγκεντρώσεων, τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου. 

«Η αύξηση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού χτυπά καμπάνα για όλους» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως γι' αυτόν τον λόγο αυξάνονται και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως έκανε γνωστό, από την περασμένη Πέμπτη κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της γ.γ. Προστασίας Καταναλωτή έκαναν 590 ελέγχους πανελλαδικά και βεβαίωσαν 63 παραβάσεις. Επιβλήθηκαν 87 πρόστιμα, συνολικού ύψους 51.000 ευρώ, αλλά και διοικητικές κυρώσεις αναστολής δραστηριότητας συνολικά για 120 ημέρες.

«Να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό» ζήτησε ο κ. Πέτσας. Όπως τόνισε, είναι άδικο να υποτιμήσουμε τη συλλογική ωριμότητα που επιδείξαμε στην α΄ φάση της πανδημίας, είναι κρίμα να χάσουμε τα κεκτημένα, οφείλουμε να τα διασφαλίσουμε».