Πολιτική

Κοινό ελληνογαλλικό μέτωπο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

bond_1_.jpg

Το κοινό ελληνογαλλικό μέτωπο συνεργασίας, αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης σε Μεσόγειο και Ευρώπη, απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, επιβεβαιώθηκε στη χθεσινοβραδινή συνάντηση στην Αθήνα του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον νέο Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμέντ Μπον, ο οποίος νωρίτερα είχε γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βαρβιτσιώτης: H Ευρώπη να υψώσει ασπίδα προστασίας απέναντι σε τρίτες απειλές

Αμέσως μετά τη συνάντηση, στο πλαίσιο των κοινών τους δηλώσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να υπάρχει ένα σαφές μήνυμα στήριξης, όχι μόνο των ελληνικών θέσεων, αλλά στήριξης των ευρωπαϊκών ιδεωδών». Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι «οι διεθνείς σχέσεις αντιμετωπίζονται στο πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου, λύνονται μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, στον οποίο δε χωρούν ούτε εκβιασμοί, ούτε συμπεριφορές που ταιριάζουν στους προηγούμενους αιώνες».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε «ότι η Ελλάδα και η Γαλλία, έχουν κατακτήσει τον τίτλο των στρατηγικών εταίρων και στρατηγικών συμμάχων. Και πέρα από τους δεσμούς που μας ενώνουν μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι πολύ σημαντικό το ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή, για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και σε μια σειρά από θέματα που άπτονται διεθνών εξελίξεων».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι «είμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση για την Ευρώπη. Και αυτή η κρίσιμη απόφαση έχει να κάνει με τον τρόπο που η ίδια η Ευρώπη αντιλαμβάνεται τον εαυτό της. Αν η Ευρώπη τελικά θ’ αποφασίσει να δείξει ότι έχει μέσα από τα ειρηνικά μέσα που διαθέτει, δύναμη αποτροπής και δύναμη να υψώσει ασπίδα προστασίας απέναντι σε τρίτες προκλήσεις, όπως είναι η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, τις οποίες υφίστανται και η Ελλάδα και η Κύπρο».

Ακόμη, ο ΑΝΥΠΕΞ ευχαρίστησε στο πρόσωπο του κ. Μπον τη Γαλλική Δημοκρατία, για «τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει στην ενίσχυση των ελληνικών προσπαθειών, ώστε την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Κορυφής, να υπάρχει ένα σαφές μήνυμα στήριξης, όχι μόνο των ελληνικών θέσεων, αλλά στήριξης των ευρωπαϊκών ιδεωδών» - όπως είπε.

«Ο Πρόεδρος Μακρόν και η Γαλλική Κυβέρνηση στο σύνολό τους, έχουν καταστεί σημαντικοί αρωγοί των ελληνικών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ευρύτερης συμμαχίας μέσα στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «απέναντι στην πολιτική που θέλει την άσκηση της δύναμης και την εξάσκηση της βίας, ως μέσο επίτευξης των στρατηγικών στόχων, εμείς προτάσσουμε τη δύναμη της διπλωματίας, προτάσσουμε τη δύναμη του Διεθνούς Δικαίου, προτάσσουμε τη δύναμη των στενών και καλών επαφών».

Μπον: Μας ενώνει η ίδια αντίληψη για την Ευρώπη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κλεμέντ Μπον, ο οποίος προηγουμένως είχε επισκεφτεί την Κύπρο, υπογράμμισε πως αυτό που ενώνει τις δύο χώρες είναι μια αντίληψη της Ευρώπης που πρέπει να επιβληθεί ως μια δύναμη, η οποία δεν πρέπει να είναι αδύναμη και διαιρεμένη.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μπον τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη και την ενότητά της, και όταν είναι ανάγκη την αποφασιστικότητά της, τη σθεναρότητά της.
Σχετικά με τη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, ο Κλεμέντ Μπον είπε πως πρέπει να έχουμε πολλές επιλογές επί τάπητος ανάλογα με την πορεία που θα υπάρξει, αν δηλαδή συνεχίσει η Τουρκία τις προκλήσεις στη βία ή θα ανοίξει τον δρόμο για τον διάλογο.

Πολιτική

Κεγκέρογλου: Ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, θα φέρει νέα δεδομένα

βασίλης κεγκέρογλου

O γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος για την προεδρεία του κινήματος, Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά την κατάθεση των απαιτούμενων υπογραφών, μίλησε στην ΕΡΤ για την υποψηφιότητα του αλλά και για τη επικείμενη συνάντηση του με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου που έκανε παρέμβαση για τη διασφάλιση της ενότητας.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει σήμερα μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική ολοκληρωμένη πρόταση για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα έχουμε αναπτύξει μια εθνική στρατηγική που πρέπει να προχωρήσει για να είναι η Ελλάδα ασφαλής τα επόμενα χρόνια. Αυτό που λείπει από την παράταξη μας είπε ο κ. Κεγκέρογλου, είναι η ζωντανή σχέση με την κοινωνία η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Εξήγησε πως ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί  αυτό που διερράγη από την κρίση και μετά όταν χρειάστηκε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για τη χώρα.

Η υποψηφιότητα μου έρχεται να δώσει προστιθέμενη αξία στο χτίσιμο νέων σχέσεων με την κοινωνία που ήδη έχει ξεκινήσει και αυτή είναι η επιδίωξη μου, τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου για τους λόγους της υποψηφιότητας του. Τόνισε δε ότι με την όποια εξέλιξη ο ίδιος θα συμβάλλει και θα επιμείνει σε αυτό γιατί  έτσι μπορεί να επιτευχθεί η διαφορά σε σχέση με την μέχρι σήμερα πολιτική  που ακολουθήθηκε που είναι στη σωστή κατεύθυνση  με αυτόνομη πορεία. Επισήμανε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το  ΠΑΣΟΚ είναι δύο διαφορετικές οντότητες και δεν θα σβήσει καμιά από τις δύο και βαδίζουν μαζί.

Η παράταξη μας μπορεί και σήμερα να είναι η καθοριστική πολιτική δύναμη στη χώρα, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, θα φέρει νέα δεδομένα, τα οποία  πρέπει όσοι έχουμε εκδηλώσει ενδιαφέρον να τα επανεκτιμήσουμε και να δούμε συνολικά πως θα προχωρήσουμε, είπε.

Λίγο μετά το μεσημέρι, ο κ. Κεγκέρογλου θα συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου στη Βουλή όπου θα συζητήσουν για τις εξελίξεις αλλά και τις επιδιώξεις του κινήματος. Παρέπεμψε μάλιστα για μετά την συνάντηση τους τις όποιες απαντήσεις του σε σχέση με την δική του υποψηφιότητα.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρικάκος: Έπαιξε σε τουρνουά μπάσκετ της Αστυνομίας

Γιώργος Παπανδρέου: Θα μιλήσω με όλους τους υποψηφίους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Η πρώτη αντίδραση Λοβέρδου στην ανακοίνωση Παπανδρέου

ESPA BANNER