Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής

Κίνημα Αλλαγής

Στην κατάθεση τροπολογίας - προσθήκης στο ν/σ του υπ. Εργασίας για το επίδομα γέννησης με στόχο «τη δημιουργία θεσμών και ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στήριξης της οικογένειας με ή χωρίς παιδιά», προκειμένου να αντιστραφούν «οι εξαιρετικά ανησυχητικές τάσεις που παρατηρούνται στα δημογραφικά μεγέθη της χώρας» προχώρησε το Κίνημα Αλλαγής.

Όπως επισημαίνει το κόμμα σε σχετική ανακοίνωσή του, τα μέτρα που προτείνονται αποτελούν απαραίτητα συστατικά μιας ολιστικής προσέγγισης του δημογραφικού προβλήματος για την ουσιαστική υποστήριξη της οικογένειας, σε όλα τα στάδια του κύκλου της τεκνοποίησης και ανατροφής του παιδιού.

Ειδικότερα, πέραν του επιδόματος γέννησης, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό από νεοσυσταθείσα Εθνική Επιτροπή Δημογραφικής Πολιτικής, την αύξηση του επιδόματος παιδιού για τα τρία πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, τη δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης στους Δήμους, την επιδότηση υπογόνιμων ζευγαριών για σκοπούς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τη μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, τη ρήτρα διατήρησης των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών παράλληλα με την ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στις πολύτεκνες, τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, το κόμμα παραθέτει στοιχεία έκθεσης της Βουλής που σκιαγραφεί γλαφυρά το μέγεθος του δημογραφικού προβλήματος και προτείνει σειρά σύνθετων μέτρων που χρειάζεται να ληφθούν.

Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με την έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, η οποία συστάθηκε ύστερα από πρόταση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στις 27-4-2017, το 2035 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 1,4 εκατομμύριο (12,4%). Η τάση αυτή αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις το 2050, όπου ο πληθυσμός της χώρας αναμένεται να κυμανθεί από 10 έως 8,3 εκατομμύρια, μια μείωση που σε απόλυτες τιμές φτάνει τα 2,4 εκατομμύρια.

Πολιτική

Σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Εκπαίδευση

μαθητης-γυμνασιο.jpg

Αναρτήθηκε στο opengov.gr το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», που φέρνει αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, τη χρήση των κτιριακών τους εγκαταστάσεων και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα, την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 στις 20:00.

Η ηγεσία του υπουργείου καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις ως προς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελείται από μόλις δεκαεπτά άρθρα, εκ των οποίων τα βασικά αφορούν -μεταξύ άλλων- στην αξιολόγηση δομών, εκπαιδευτικών έργου και εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων (άρθρο 2), στην οργάνωση και το πρόγραμμα των ιδιωτικών σχολείων (άρθρο 3), στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των σχολείων (άρθρο 4), στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών (άρθρο 5), στην αξιοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων των ιδιωτικών σχολείων (άρθρο 6), στις μετεγγραφές μαθητών (άρθρο 7), στον ορισμό διευθυντών και υποδιευθυντών (άρθρο 8), στην συμπλήρωση ωραρίου και δυνατότητα μειωμένου ωραρίου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (άρθρο 9), καθώς επίσης και στις συμβάσεις εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (άρθρο 10).