Πολιτική

Κεγκέρογλου: Κατάργηση υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου

δικαστήρια

Τροπολογία κατέθεσαν ο Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και  Βουλευτής Ηρακλείου,  Βασίλης Κεγκέρογλου μαζί με τους κ.κ. Κ. Γιαννακοπούλου, Α. Λοβέρδο, Ι. Αχμέτ, Ε. Λιακούλη, Γ. Καμίνη, Χ. Καστανίδη, Δ. Μπιάγκη και Γ. Μουλκιώτη στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις» με θέμα την κατάργηση υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου.

Αναλυτικά το κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις».
Θέμα: «Κατάργηση υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Η πρόσφατη αιφνίδια επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας πολυμελούς πρωτοδικείου, με υιοθέτηση εκπρόθεσμης βουλευτικής τροπολογίας χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τη νομική κοινότητα, είναι αντίθετη στις αρχές της καλής νομοθέτησης και της κοινοβουλευτικής τάξης. Η διάταξη ελέγχεται για τη συνταγματικότητά της, καθώς δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη και μάλιστα των οικονομικά ασθενέστερων προς όφελος των οικονομικά ισχυρότερων, περιορίζει δραστικά τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος και θίγει το θεσμό της δικαιοσύνης στον πυρήνα του. Για το λόγο αυτό προκάλεσε τις εύλογες και δικαιολογημένες αντιδράσεις του συνόλου των νομικών, δικαστών και δικηγόρων. Εξ άλλου, η απώλεια πόρων του Δημοσίου, που αποτέλεσε την προσχηματική αιτία της εν κρυπτώ επαναφοράς της, ουδόλως ευσταθεί, καθώς η αναγνωριστική απόφαση, για να εκτελεστεί, προϋποθέτει ούτως ή άλλως την καταβολή του δικαστικού ενσήμου που αντιστοιχεί στο τελικά επιδικασθέν ποσό κεφαλαίου και τόκων, συστήματος δικαιότερου που λειτούργησε απρόσκοπτα επί δεκαετίες, χωρίς το Δημόσιο να στερηθεί εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι το ζήτημα του κόστους πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο αποσπασματικών και αναποτελεσματικών μέτρων -φοροεισπρακτικού χαρακτήρα- αλλά χρήζει συνολικής μελέτης που θα λαμβάνει υπ’ όψη τα πραγματικά στατιστικά δεδομένα της Δικαιοσύνης διαφυλάσσοντας παράλληλα το δικαίωμα όλων των πολιτών σε αποτελεσματική και ποιοτική δικαστική προστασία.
Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνεται η ακόλουθη ρύθμιση:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις» προστίθεται νέο άρθρο, ως εξής:
                                                                       Άρθρο ….
1. Η παρ. 3 του άρθρου 7 του ν.δ. 1544/1942 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στο τέλος, που επιβάλλεται κατά το άρθρο 2 του ν. ΓΠΟΗ/1912, δεν υπόκεινται οι αναγνωριστικές αγωγές, καθώς και οι αγωγές για την εξάλειψη υποθήκης και προσημείωσης και εκείνες που αφορούν την ακύρωση πλειστηριασμού».
2. Το άρθρο 42 του νόμου 4640/2019 καταργείται.

Πολιτική

Φον Ντερ Λάιεν: Συναντήσεις στην Αθήνα με Ντράγκι, Σάντσεθ και Πλένκοβιτς

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Διμερείς επαφές με τους πρωθυπουργούς της Κροατίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας θα έχει στην Αθήνα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, παράλληλα με τη συμμετοχή της στη Σύνοδο των EUMED9, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ.

«Αύριο η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των EUMED9 κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα έχει διμερείς επαφές με τον Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Πέδρο Σάντσες και τον Μάριο Ντράγκι για την απάντηση της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή» σημειώνει ο Ερίκ Μαμέρ

Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκε επίσημα η άρση του μίνι - lockdown

Χανιά: Εντόπισαν ιστιοφόρο που είχε ναυαγήσει πριν από 13 ημέρες στην Κύθνο!

Πρόγραμμα ΤΕΒΑ: Συνεργασία Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης με την Κοινωνική Υπηρεσία

ESPA BANNER