Πολιτική

Ηράκλειο: Ο Σ. Βαρδάκης στην ημερίδα για τα φακελάκια

σωκράτης βαρδάκης

Στην ημερίδα «Δημόσια νοσοκομεία χωρίς φακελάκι» παρεβρέθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση, έδωσε αρχικά τα θερμά συγχαρητήρια στην 7η ΥΠΕ για την πρωτόγνωρη πρωτοβουλία, και επίσης σημείωσε την άμεση ανταπόκριση και συμμετοχή της ηγεσίας Υπουργείου Υγείας, δείχνοντας τη θέληση για δράση ενάντια σε ένα χρόνιο πρόβλημα.

Με αφορμή την σημερινή ημερίδα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Κάθε μέρα, σε κάθε βήμα μας διαπιστώνουμε ότι μαίνεται ο πόλεμος κατά της διαφθοράς και δεν είναι τυχαία τα χαλκευμένα δημοσιεύματα, η υποκρισία και το θράσος των εκπροσώπων της, που βλέπουν συνεχώς να περιορίζεται η πολύχρονη και πολυεπίπεδη δράση τους.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι συνιστά “το φακελάκι” πράξη παράνομη και ανήθικη συμπεριφορά, αλλά το σύνολο της κοινωνίας καθίσταται θύμα, αφού τα γενικότερα κρούσματα διαφθοράς με τις διάφορες μορφές, καθυστερούν την οικονομική ανάπτυξη, αυξάνουν τη φτώχεια, υποβαθμίζουν την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών, απομυζώντας τους λίγους και ανεπαρκείς πολλές φορές δημοσίους οικονομικούς πόρους, προς βλάβη των φτωχών, των αδυνάτων και άλλων που έχουν ανάγκη βοηθείας.
Η διαφθορά αποτελεί καρκίνωμα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά αποτελεί φαινόμενο όλου του κόσμου, σε κάποιες χώρες με χαμηλό και σε άλλες με υψηλό δείκτη. Είναι ευκόλως κατανοητό ότι η κυριαρχία της διαφθοράς τα προηγούμενα χρόνια, συνέβαλλαν στην απώλεια εμπιστοσύνης όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε ένα βαθύτατα κοινωνικοοικονομικό. Αποτελεί, εκτός των άλλων πληγή της οικονομίας.
Η Κυβέρνησή μας θεωρώ ότι έχει επιδείξει τη βούληση για αντιμετώπιση του φαινομένου, δημιουργώντας τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης διαφθοράς, αλλά και υλοποιώντας ένα εθνικό σχέδιο δράσης, με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ.
Μεταξύ άλλων απαραίτητες είναι οι δράσεις για την εφαρμογή ενός διαφανούς συστήματος λειτουργίας των νοσοκομείων, όπως έχει γίνει ήδη με την θέσπιση της Λίστας Χειρουργείου με τον νόμο 4368/16. Απαραίτητος είναι και η ενδελεχής εποπτεία λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, εφαρμόζοντας δικλείδες ασφαλείας αλλά και επανέλεγχο κρίσιμων κέντρων λήψης αποφάσεων. Στόχος θα πρέπει να είναι και η περιθωριοποίηση συμπεριφορών που συνεχίζουν έως σήμερα να συντηρούν φαινόμενα διαφθοράς.
Θερμά συγχαρητήρια στην 7η ΥΠΕ για την πρωτόγνωρη πρωτοβουλία και για την άμεση ανταπόκριση και συμμετοχή της ηγεσίας Υπουργείου Υγείας."
  
 
 
Βαρδάκης Σωκράτης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου 
 

Πολιτική

Χαρδαλιάς για την προμήθεια των self test: Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάνει δηλώσεις

Απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα self tests έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κριθεί έκπτωτη από τον πρώτο δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια αυτοδιαγνωστικών τεστ η εταιρεία Swiss Med.

Η απόφαση προβλέπει επίσης την κατάπτωση υπέρ του Δημοσίου της εγγυητικής επιστολής ύψους 504.000 ευρώ, που αφορούσε τη συμμετοχή της Swiss Med στον διαγωνισμό.

«Η κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία, προχώρησε με ταχύτητα, αλλά και πλήρη διαφάνεια, στη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια selftest, που θα επιτρέψουν να ανοίξει με ασφάλεια σειρά δραστηριοτήτων.

Εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την προσπάθεια με αθλιότητες, fake news και τη γνωστή του μικροψυχία. Το ίδιο κάνει και τώρα που το συμπληρωματικό αυτό εργαλείο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Χαρδαλιάς. και προσθέτει:

«Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα. Έγινε πλήρης έλεγχος των δικαιολογητικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο διαπίστωσε ότι η νομιμότητα τηρήθηκε απολύτως.

Αυτός ήταν και ο σκοπός της εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση που κάποιος εκ των αναδόχων δεν τηρούσε στο ακέραιο τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Διασφαλίστηκαν πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου και με την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής το Δημόσιο ωφελήθηκε με ένα σημαντικό ποσό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, αλλά επιβεβαιώνεται ότι έχει χάσει οποιαδήποτε επαφή με την αλήθεια.»

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε νωρίτερα ότι «μετά τις αποκαλύψεις, τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και αφού το θέμα έφτασε πια στη Βουλή, η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ του Σαββάτου - σαν τον κλέφτη και πάλι - να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό να δώσει 10 εκατ. ευρώ». Μια εταιρεία «η οποία ιδρύθηκε λίγο καιρό πριν αυτός προκηρυχθεί, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και μόνα "προσόντα" τα χρέη και την "εμπειρία" των ιδιοκτητών της σε άσχετες δραστηριότητες».

«Φυσικά τα self tests ουδέποτε παραδόθηκαν όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει η κυβέρνηση» πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «όπως αποκαλύφθηκε χθες η εταιρεία αυτή, λίγο καιρό μετά την εξασφάλιση των 10 εκατ. πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία με ανάλογα χαρακτηριστικά».

Διαβάστε επίσης: 

Θεσσαλονίκη: Στυγερό έγκλημα - 71χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος

Η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν την μεγαλύτερη ως σήμερα αμυντική συμφωνία