Μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σήμερα στις 10:00 π.μ, συγκαλεί στο ΥΠΕΞ, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Το βασικό ενδιαφέρον της Αθήνας αυτή τη στιγμή είναι επικεντρωμένο στις εξελίξεις στη Συρία, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και στις επιδιώξεις της Τουρκίας, η οποία έσπευσε να πάρει θέση συνδιαμορφωτή της κατάστασης.
Χθες οι επαφές του κ. Γεραπετρίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς επικεντρώθηκαν στις περιφερειακές εξελίξεις και δη στη Μέση Ανατολή και τη Συρία.
Ο κ. Γεραπετρίτης παρουσίασε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων την ανάλυση του Υπουργείου Εξωτερικών για τη θέση της Τουρκίας στις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι ακόμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «νικητής». Για την Αθήνα είναι σαφές ότι το πώς θα τοποθετηθεί η Τουρκία στο παζλ, ως νικητής ή χαμένος, παραμένει γρίφος, με το ρόλο των Κούρδων να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την επόμενη μέρα. Πολλά επίσης κρίνονται από το πώς θα γίνει η νομή της εξουσίας στη Συρία και αν τελικά θα διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα.
Στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε και για το ρόλο που θα διαδραματίσει η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη διετία 2025 – 2026.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουλή: Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για προϋπολογισμό, τράπεζες και φορολογία
Τσακαλώτος προς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: Nα μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες και να αυξήσουμε ΕΝΦΙΑ