Πολιτική

Γ. Κουμουτσάκος: Ο Ερντογάν δεν αντέχει να τινάξει στον αέρα τις ευρωτουρκικές σχέσεις

κουμουτσακος γιωργος ΝΔ.jpg

Η συνάντηση στη Βάρνα ήταν μια ευκαιρία για την Ευρώπη να θέσει στην Τουρκία με έμφαση και αυστηρότητα τις θέσεις της για μια σειρά ζητημάτων και βέβαια για τους δύο κρατουμένους, τονίζει σε συνέντευξη του στην εφ. «Ελ Τύπος», ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας «όμως οι ευρωπαϊκές ευχές και προτροπές αγνοήθηκαν από τον Ερντογάν».

Ο κ. Κουμουτσάκος διαπιστώνει ότι η Τουρκία, εδώ και καιρό, «φαίνεται ότι κάνει τις συλλήψεις και φυλακίσεις πολιτών άλλων χωρών, εργαλείο της εξωτερικής της πολιτικής». Ωστόσο παρατηρεί ότι η κυβέρνηση «φέρθηκε ερασιτεχνικά» και «έχασε πολύτιμο χρόνο», στέλνοντας «αντιφατικά μηνύματα», ενώ «έπρεπε άμεσα να είχαν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας αλλά και πίεσης προκειμένου, τις πρώτες ώρες, να εκτονωθεί το θέμα. Πριν φτάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων».

Από τις εργασίες της Ευρωτουρκικής Συνόδου στη Βάρνα τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ βγήκε ένα χρήσιμο συμπέρασμα: Παρά τους λεονταρισμούς σε εσωτερικό επίπεδο,  ο Ερντογάν δεν θέλει και δεν αντέχει να τινάξει στον αέρα τις Ευρωτουρκικές σχέσεις, κυρίως λόγω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και της πορείας της τελωνιακής ένωσης. Πρέπει υπογραμμίζει, να καταστεί «ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη σημερινή προκλητική και παράνομη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, δηλαδή απέναντι στην Ευρώπη, χωρίς επιπτώσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα εφόδια που δίνει στη χώρα μας η ιδιότητά του κράτους - μέλους της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, ο κ, Κουμουτσάκος εκτιμά ότι «όλα δείχνουν σοβαρή εμπλοκή» ενώ σχετικά με την ευόδωση μιας κυβερνητικής πρωτοβουλίας, «για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά θέματα», ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δεν πιστεύει στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων» και ότι το κρισιμότερο θέμα αυτήν τη στιγμή, είναι η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, το οποίο «μένει μετέωρο». Χαρακτηρίζει αλαζονική τη στάση της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, ζήτημα το οποίο η ΝΔ αντιμετωπίζει «σοβαρά και υπεύθυνα», σημειώνει δηλώνοντας ότι « Στο λάθος όμως δεν θα συμπράξουμε».

Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής - Κυριάκος Μητσοτάκης: Εφικτός ο στόχος να μην ξανακάνουμε lockdown

μητσοτάκης σύνοδος κορυφής

«Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να μην υπάρξει πισωγύρισμα, να μην ξανακάνουμε lockdown λόγω των μεταλλάξεων, αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο νέων περιορισμών λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριο των Ελλήνων πολιτών. Αντιλαμβάνομαι τους όποιους δισταγμούς. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά αυτό δε σημαίνει όμως πως θα σταματήσουμε να προσέχουμε. Θα πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τοπικές εξάρσεις» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Μεγαλοποιήσαμε το ζήτημα»

Σε ερώτηση που ζητούσε διευκρινίσεις για τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η εντύπωσή μου είναι πως θα έχουμε εκταμιεύσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εντός του Αυγούστου» ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις σημείωσε: «Δεν εκτιμώ ότι θα μπουν επιπλέον περιορισμοί στις ευρωπαϊκές μετακινήσεις» συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μεγαλοποιήσει το ζήτημα».

ειδησεις σημερα

Κορωνοϊός: Δραματική έκκληση Αρναουτάκη μέσω του Ράδιο Κρήτη να εμβολιαστούν οι Κρητικοί

Εξαδάκτυλος για ινδική μετάλλαξη: Το 12% των εμβολιασμένων δεν έχει ανοσία

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για μετάλλαξη "Δέλτα": Τοπικά λοκντάουν αν χρειαστεί