Πολιτική

Φίλης: 'Ετοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκλίσεις και με τον συντηρητικό χώρο

νικος φιλης

Δεν αποκλείει συμπόρευση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και αυτές που κινούνται στον ιδεολογικό χώρο της δεξιάς ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαιρετώντας το συνέδριο της ΝΔ, σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Η σύγχρονη αριστερά, κορμός της ευρύτερης δημοκρατικής – προοδευτικής παράταξης, παρά τις δυσκολίες της πορείας, έχει αναδειχθεί ως ο ένας πόλος της πολιτικής ζωής της χώρας, ανοικτός σε πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες, πολιτικά αντίπαλος προς την δεξιά οποιασδήποτε μορφής. Ταυτόχρονα όμωςπολιτικά έτοιμος να αναζητήσει συγκλίσεις και συναινέσεις και με δυνάμεις του συντηρητικού χώρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μείζονα θέματα της εθνικής πορείας μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο».
Και με αυτή τη συνείδηση, τόνισε ο υπουργός Παιδείας, «της αντιπαλότητας προγραμμάτων και αξιών, χωρίς να αμφισβητούμε τη διαφορετικότητα των άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να πρωταγωνιστήσει με μεγαλύτερη επιτυχία στη δύσκολη πορεία προς ανόρθωση χώρας. Για να αποκτήσει και πάλι ο λαός μας την κλεμμένη περηφάνια του, κάτι που πάνω απ' όλα προϋποθέτει συνείδηση δικαιοσύνης και καταλογισμού ευθυνών για όσα έχει υποστεί».
Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι η στο θέμα της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση «θα εφαρμόσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ανάμεσα στους πιστωτές όμως υπάρχουν δυνάμεις που για λόγους ιδεολογικού δογματισμού ή ακραία ιδιοτελών ταξικών συμφερόντων, αδικούν την πατρίδα μας και ευρύτερα, αντιμετωπίζουν τον ευρωπαϊκό μεσογειακό νότο ως μια ιδιόρρυθμη ζώνη β΄ κατηγορίας. Αλλά και στο πλαίσιο των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού έχουν εκτοξεύσει την ανεργία, έχουν περικόψει τα κοινωνικά δικαιώματα και έχουν οδηγήσει το σύνολο της Ευρώπης στην οικονομική καθήλωση»
Κατά τον υπουργό Παιδείας, «όλοι έχουμε τις ευθύνες μας αλλά δεν είναι της ίδιας βαρύτητας και ποιότητας», ενώ υπενθύμισε ως «η ΝΔ κατά την ίδρυσή της υπήρξε στόχος ακραίων προκαταλήψεων και αναχρονισμών. Οι παλαιότεροι θυμούνται τις επιθέσεις που είχε δεχτεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για «σοσιαλμανία», επειδή υποστήριζε, με τον δικό του τρόπο, την ανάγκη κρατικής παρέμβασης για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στη ώρα».

Πολιτική

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Μητσοτάκης Ερντογάν

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά και διήρκεσε μία ώρα.

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν πως ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να δώσει αργότερα συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να αναφερθεί και στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Νωρίτερα, πάντως, είχε επιδείξει διαλλακτικό προσωπείο,  μιλώντας σε εκδήλωση του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης σε Τζόνσον: Ασφαλής χώρα η Ελλάδα για τους Βρετανούς τουρίστες

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ράμα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Ερντογαν: Ο χαιρετισμός σαν... χειροφίλημα στον Μπάιντεν