Πολιτική

ΕΕ- Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών: Συζήτηση για μετανάστευση και άσυλο στην Ελλάδα

Μετανάστες

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και τα σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο.

Στο πλαίσιο συζήτησης την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, 15.35 - 17.15 (ώρα Ελλάδος) με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΜΚΟ Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εξετάσει τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τις αφίξεις και την πληρότητα των χώρων υποδοχής και έκτακτης ανάγκης, και θα αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί υπό ανθρωπιστικό πρίσμα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπάρχουν σήμερα περίπου 18.500 μετανάστες και αιτούντες άσυλο εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου.

Οι ευρωβουλευτές θα ενημερωθούν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το σχέδιο στο οποίο συμμετέχουν φορείς της ΕΕ και οι ελληνικές αρχές για τη δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής στη Λέσβο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021. Το σχέδιο καταρτίστηκε μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό στην Μόρια τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Ο νέος χώρος θα πρέπει να συμβάλει στην παροχή κατάλληλων συνθηκών υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο, διασφαλίζοντας παράλληλα τον αναγκαίο έλεγχο και ταυτοποίηση και την ταχύτερη διαχείριση των διαδικασιών ασύλου και επιστροφής.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κτίριο József Antall, αίθουσα 2Q2 & μέσω τηλεδιάσκεψης

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση ζωντανά.

Σχετικές πληροφορίες

Η αντίδραση της ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση μετά την καταστροφή του κέντρου υποδοχής στην Μόρια βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην ολομέλεια με την Επίτροπο Ylva Johansson αμέσως μετά την πυρκαγιά, στις 17 Σεπτεμβρίου 2020. Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές εξέτασαν εκ νέου στην ολομέλεια την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

 

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών έχει επανειλημμένα καλέσει την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση να λάβουν μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και τη διασφάλιση της ομαλής διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου τους.

 

Αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι πρόσφατές καταγγελίες εναντίον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, του οποίου η εικαζόμενη εμπλοκή στις επαναπροωθήσεις των αιτούντων άσυλο στα ύδατα του Αιγαίου είναι το αντικείμενο εσωτερικής έρευνας, καθώς και οι εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη διαφάνεια προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Σύνδεσμοι

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό (μεταναστευτικό)

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Πιέζουν να εξισωθεί διατροφικά το κρητικό ελαιόλαδο με τα αναψυκτικά!

Κρήτη: Τραγικός θάνατος για νεαρό άνδρα στο λιόφυτο

Γερμανία: Επίθεση με μαχαίρι στη Φρανκφούρτη - Αναφορές για πολλούς τραυματίες

Πολιτική

Βελόπουλος: Ζητούμε συγγνώμη που ως πολιτικοί αφήσαμε βρωμιάρηδες να παίζουν με παιδικές ψυχές

 Κυριάκος Βελόπουλος

«Ζητώ συγγνώμη από όλους τους Έλληνες για τις αβλεψίες και τα λάθη που κάναμε (σ.σ. ως πολιτικός κόσμος), αφήνοντας χώρο σε βρωμιάρηδες να παίζουν με αθώες παιδικές ψυχές» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου, με αφορμή τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του θεάτρου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τον όρο «παιδόφιλος» για κάποιον που έλκεται σεξουαλικά από άτομα παιδικής ηλικίας. «Τι πάει να πει παιδόφιλος; Είναι… φίλος του παιδιού; Όχι! Παιδοβιαστής είναι και μιλάμε για τέρατα» όπως είπε. Αναρωτήθηκε επίσης ποιος είναι αυτός που δίνει τα χρήματα για τη διοργάνωση των gay pride και «τί δουλειά έχουν δεκάχρονα και δεκαπεντάχρονα σε αυτά».

Αναφορικά με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον τρόπο που χειρίστηκε τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου ο κ. Βελόπουλος τόνισε πως «αν είχε πολιτική ευθιξία θα έπρεπε να παραιτηθεί», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, είναι υπηρεσιακός παράγοντας. Η ιστορία της Μενδώνη όμως ήταν λάθος».

Τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση για την υπερπροβολή που έχει στα κανάλια, κάνοντας λόγο για «τακτικές Μαδούρο». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, τον τελευταίο καιρό η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της προβάλλονται κατά 62% στα κανάλια, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά 18%, το ΚΙΝΑΛ 4,6%, το ΚΚΕ 1,7%, η Ελληνική Λύση 0,7% και το ΜέΡΑ25 με 1,4%. «Χειραγωγείται τα κανάλια κύριε πρωθυπουργέ» όπως είπε ο πολιτικός αρχηγός.

Ειδήσεις σήμερα 

Κουτσούμπας: Δεν οδήγησε η κυβέρνηση τον Λιγνάδη στη Δικαιοσύνη, τα θύματα το έκαναν 

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πάρτε θέση για τη λάσπη - Διαγράψτε τον Πολάκη

Κρήτη - κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι ασθενείς στις Εντατικές