Κρήτη

Πιέζουν να εξισωθεί διατροφικά το κρητικό ελαιόλαδο με τα αναψυκτικά!

ελαιόλαδο

Σε νέα διατροφική απειλή κατά του ελαιολάδου και άλλων προϊόντων της κρητικής γης, εξελίσσεται η πρωτοβουλία της ΕΕ για την αξιολόγηση διαφόρων τροφίμων με βάση ένα ενιαίο σύστημα που προβλέπει ότι το ελαιόλαδο – αντί να φιγουράρει στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας - τοποθετείται στην κατηγορία “D” και χαρακτηρίζεται , ούτε λίγο ούτε πολύ … ως “ανθυγιεινό” και το εξισώνουν με τα αναψυκτικά διαίτης!

Για το θέμα αυτό, που αναδείχθηκε μέσα από το “Ράδιο Κρήτη” και τον δημοσιογράφο Μανώλη Αργυράκη και, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, υπήρξαν παρεμβάσεις από την Περιφέρεια Κρήτης προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί θητείας Μάκη Βορίδη και η χώρα μας άσκησε βέτο στο συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως είναι εξαιρετικά αβέβαιο το τι θα γίνει στο μέλλον, καθώς οι πιέσεις χωρών και πολυεθνικών εντείνονται.

Το σύστημα Nutri-Score αποτελεί μία από τι πολύ πρόσφατες μεθόδους ενημέρωσης του καταναλωτή για το πόσο υγιεινό είναι ένα τρόφιμο. Στην πραγματικότητα, όμως, στρέφεται κατά του ελαιολάδου όπως και άλλων πολύ σημαντικών ελληνικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα το μέλι.

Το εν λόγω σύστημα λαμβάνει υπόψη μόνο λίπη, σάκχαρα και αλάτι στις τροφές και όχι τη διατροφική αξία τους ενώ η Γαλλία το έχει υϊοθετήσει προαιρετικά για τα εισαγόμενα προϊόντα.

Έγκαιρα ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Μανώλης Χνάρης επεσήμανε τον κίνδυνο μιας τέτοιας πρωτοβουλίας στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, τονίζοντας ότι “δεν αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου ως προς τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αυτό έχει ως συνέπεια προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε καλά λίπη όπως το λάδι και υγιεινά σάκχαρα όπως το μέλι, να κατατάσσονται στην ίδια προτελευταία ποιοτική κατηγορία μαζί με την κέτσαπ και προϊόντα τύπου κόλα»!

Μετά από πιέσεις της Ιταλίας, η ομάδα του Nutri-Score τοποθέτησε το ελαιόλαδο στην κατάταξη “C”από την κατάταξη "D"! Όμως ο κίνδυνος για το προϊόν παραμένει μεγάλος, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τις αντιστάσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση της επίσης ελαιοπαραγωγού Ισπανίας..

Να σημειωθεί ότι στα ράφια των super markets της Γερμανίας, η οποία απορροφά μεγάλο μέρος του ελληνικού ελαιολάδου, η τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου είναι αρκετά πιο υψηλή σε σχέση με τα λοιπά μαγειρικά λίπη.

Η διαφορά αυτή έγκειται, μεταξύ άλλων, στην διατροφική υπεροχή του εν λόγω προϊόντος έναντι της μαργαρίνης και των ζωικών λιπών.

Με τη μείωση της διατροφικής του αξίας, όμως, μέσω του συγκεκριμένου αλγόριθμου του Nutri-Score, όλες οι έρευνες για την αξία του ελαιολάδου ακυρώνονται από τη σήμανση «C»!

Κι ενώ από τη μία πλευρά υπάρχουν οι χώρες που αντιδρούν καθώς θίγονται τα προϊόντα τους, από την άλλη, τα “θηρία” της βιομηχανίας τροφίμων πιέζουν για ένα ενιαίο σύστημα σήμανσης και ζητούν την υποχρεωτική επιβολή του Nutri-Score στις χώρες της ΕΕ.

Ελένη Μπουρμά

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θάνατος Βαλυράκη: Η συγκλονιστική μαρτυρία διασώστη στο Ράδιο Κρήτη

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον 5ο κύκλο

Κορωνοϊός: Προειδοποίηση στους Βρετανούς - «Μην κάνετε κρατήσεις για το καλοκαίρι»

 

 

 

 

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Τα σκληρά μέτρα, η μετάλλαξη που σαρώνει και οι εκκλήσεις των ειδικών

ηράκλειο κορωνοϊός

Στη δίνη του τρίτου και σφοδρότερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται το Ηράκλειο, όπου από τα ξημερώματα σήμερα έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέα αυστηρά μέτρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά στην κοινότητα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν άλλη χαλάρωση, καθώς ήδη το σύστημα υγείας σε τοπικό επίπεδο δέχεται ισχυρές πιέσεις. Ο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με κορωνοϊό οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας στα δύο νοσοκομεία (ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο) υποχρεώνει σε συνεχείς αναδιατάξεις δυνάμεων, μεταφορά κλινικών και διάθεσης ολοένα και μεταλύτερου αριθμού κρεβατιών ΜΕΘ, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες.

Σαρώνει η βρετανική μετάλλαξη

Παράλληλα, ο παράγοντας που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση είναι η βρετανική μετάλλαξη του ιου, η οποία κυριαρχεί σε ολόκληρη την Κρήτη. Η μετάλλαξη αυτή, είναι πιο μεταδοτική και επιθετική, με τους ειδικούς να προειδοποιούν και να απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στους πολίτες για τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Ζητούν περισσότερα εμβολιατικά κέντρα

Την άμεση λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων με έμφαση τις απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης ζητεί από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εμβολιαστική διαδικασία στο νησί.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης με επιστολή του στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, στον Γεν. Γραμμ. Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την εθνική επιτροπή εμβολιασμών, ζητεί την ικανοποίηση των αιτημάτων Δημάρχων και φορέων της Κρήτης για την λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, οι κίνδυνοι μετάδοσης του Covid-19 αλλά και να αντιμετωπιστεί η ταλαιπωρία που παρατηρείται στην μεταφορά ηλικιωμένων και ευάλωτων πολιτών σε μακρινές περιοχές όπου λειτουργούν εμβολιαστικά κέντρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα στο Ηράκλειο

Ανώγεια - κορωνοϊός: Ζητούν από τον Χαρδαλιά να μπουν στο "βαθύ κόκκινο"

Κρήτη - κορωνοϊός: Άσκοπες μετακινήσεις και μάσκες έφεραν πρόστιμα