Περίεργα - Παράξενα

Όριο τουριστών θα ορίσει το Βατικανό!

Βατικανο

Το Βατικανό πρόκειται να περιορίσει τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται τα μουσεία του, καθώς οι ξεναγοί διατυπώνουν φόβους ότι μπορεί να δημιουργηθεί πανικός και οι επισκέπτες να ποδοπατηθούν αν δεν αλλάξει η πολιτική ασφαλείας.

Τα Μουσεία του Βατικανού, τα οποία αποτελούνται από 54 αίθουσες που φιλοξενούν αμύθητους θησαυρούς που συγκεντρώθηκαν από τους ποντίφικες στο πέρασμα των αιώνων, επισκέπτονται περισσότεροι από έξι εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ομως, σε αντίθεση με άλλα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Κολοσσαίο, δεν υπάρχει όριο ημερήσιων επισκεπτών.
Μιλώντας στον βρετανικό Guardian, υπό τον όρο να τηρηθεί η ανωνυμία τους, ξεναγοί ισχυρίστηκαν ότι τουλάχιστον δέκα τουρίστες λιποθυμούν καθημερινά καθώς περιμένουν στον διάδρομο που οδηγεί στην Καπέλα Σιξτίνα, ένα διάδρομο που γεμίζει από πλήθη που περιμένουν να μπουν στο παρεκκλήσιο. Αλλοι τραυματίζονται ή παθαίνουν κρίσεις πανικού. Ενας επισκέπτης σώθηκε την τελευταία στιγμή από έναν φρουρό, καθώς έπαθε καρδιακή προσβολή τον Φεβρουάριο.
Οι ξεναγοί, οι οποίοι καταβάλλουν 250 ευρώ τον χρόνο για να αποκτήσουν την άδεια να εργάζονται στα Μουσεία του Βατικανού, υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες είναι πιο επικίνδυνες κατά τη θερινή περίοδο, όταν ο αριθμός των τουριστών φθάνει τις 30.000 και οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνον η Καπέλα Σιξτίνα διαθέτει κλιματισμό.
Το κτίριο διαθέτει εξόδους κινδύνου, αλλά μόνο δύο από αυτές βρίσκονται στον διάδρομο που οδηγεί στην Καπέλα Σιξτίνα, μία στην αρχή και μία στο τέλος του.
«Η κατάσταση ομαλοποιείται σταδιακά, καθώς τελείωσε η περίοδος υψηλής επισκεψιμότητας, αλλά από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο η κατάσταση θυμίζει κόλαση», δήλωσε ένας από τους ξεναγούς. «Η ασφάλεια είναι το μεγάλο πρόβλημα, γιατί, όταν είσαι μέσα νιώθεις εντελώς εγκλωβισμένος, δεν μπορείς να δεις ούτε τα πόδια σου.

Το πλήθος είναι από τα πιο επικίνδυνα πράγματα. Δείτε τι συνέβη στη Μέκκα. Μπορεί να μη συμβεί ποτέ στο Βατικανό, αλλά μπορεί και να συμβεί. Αυτό είναι που με φοβίζει».
Τρεις χιλιάδες ξεναγοί
Στα Μουσεία του Βατικανού εργάζονται τρεις χιλιάδες ξεναγοί. Μία από αυτούς λέει ότι πέρυσι λιποθύμησε και έσπασε το πόδι της. «Είναι επικίνδυνο για τους τουρίστες, για τα εκθέματα και για εμάς». Η ίδια ξεναγός σκέφτηκε να μηνύσει το Βατικανό, αλλά οι δικηγόροι της την απέτρεψαν επισημαίνοντας ότι το κράτος του Βατικανού έχει τους δικούς του κανόνες όσον αφορά την ασφάλεια των κτιρίων.
Ως απάντηση στους ισχυρισμούς αυτούς, η Μπάρμπαρα Τζάτα, την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε διευθύντρια των μουσείων στα τέλη του 2016, δήλωσε ότι «μαζί με την κυβέρνηση του Βατικανού προσπαθούμε να βρούμε τον κατάλληλο αριθμό τουριστών, από το 2019». Επίσης προσέθεσε ότι μια ισπανική εταιρεία προσπαθεί να βελτιώσει το σύστημα των εισιτηρίων και τα μέτρα ασφαλείας, ενώ γίνονται εργασίες και για την επέκταση του κλιματισμού. Επίσης πρόκειται να ανοίξει μια δεύτερη είσοδος για να καταπολεμηθεί ο συνωστισμός και θα αυξηθεί το ωράριο τις ημέρες της μεγαλύτερης κίνησης. Ταυτόχρονα προσελήφθησαν 20 φύλακες που θα ανοίξουν τις μέχρι σήμερα κλειστές αίθουσες, ενώ οι ξεναγοί εκπαιδεύονται έτσι ώστε να μπορούν να οδηγούν τους πελάτες τους σε λιγότερα γνωστά σημεία του συμπλέγματος.
 

Περίεργα - Παράξενα

Σε ποιον πλανήτη του ηλιακού συστήματος βρέχει ...διαμάντια;

πλανητης διαμάντια

Η βροχή ή ο υετός αν θέλετε, είναι πολύ πιο κοινή στο Ηλιακό σύστημα από αυτό που μάλλον περιμένατε. Προφανώς και δε βρέχει νερό όπως στη Γη, το υλικό όμως που πέφτει από τους ουρανούς ποικίλει ανάλογα τον πλανήτη. Μελέτες έχουν δείξει πως στον Άρη βρέχει διοξείδιο του άνθρακα, στον Τιτάνα βρέχει μεθάνιο, στην Αφροδίτη βρέχει θειικό οξύ, ενώ στον Ποσειδώνα βρέχει διαμάντια!

Τώρα, ερευνητές του Harvard βρήκαν μία ομοιότητα για όλα τα υγρά στοιχεία που αποτελούν τη βροχή στο Ηλιακό σύστημα. Όλες οι σταγόνες, ανεξαρτήτως του υλικού, έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος.

Γιατί να χρειάζεται να είναι όμως τόσο ίδιες στο μέγεθος ενώ βρίσκονται σε τόσο διαφορετικούς πλανήτες θα αναρωτηθεί κανείς. Τα μοντέλα των ερευνητών έδειξαν πως οι σταγόνες με ακτίνα μικρότερη από αυτή του 1/10 του χιλιοστού εξατμίζονται πριν να φτάσουν στο έδαφος, ενώ αυτές με ακτίνα μεγαλύτερη από μερικά χιλιοστά, διαχωρίζονται σε δύο σταγόνες για να φτάσουν πιο κοντά στο μέσο όρο.

Οι σταγόνες του Δία και του Κρόνου έχουν παρόμοιο σχήμα και μέγεθος με τις σταγόνες της Γης, ενώ οι μεγαλύτερες σταγόνες στον Τιτάνα είναι απλά διπλάσιες της Γης. Δεν είναι ξεκάθαρο από που προκύπτει αυτή η ομοιομορφία, η ομάδα όμως υποψιάζεται πως συνδέεται με την πυκνότητα και την επιφανειακή τάση των υλικών.

Η κατανόηση του σχηματισμού των σταγόνων βροχής σε άλλους πλανήτες θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών, ειδικά τώρα που αυξάνονται τα εργαλεία παρατήρησής τους. Μπορεί να περάσει καιρός μέχρι κάποιος άνθρωπος να δει τη βροχή ενός άλλου κόσμου ο ίδιος, είναι παρήγορη όμως η σκέψη πως η μορφή της δε διαφέρει πολύ από τη βροχή της Γης.

Πηγή: Unboxholics.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χειρόγραφο Βόινιτς: Το μυστήριο βιβλίο των 5 αιώνων που δεν μπορεί να διαβάσει κανείς

Ικαρία: Γυναίκα 117 ετών, έβγαλε νέα μαλλιά και 7 δόντια!