Παραπολιτικά

Ο Υπουργός που αγάπησε την Κρήτη

28s1spitz1-thumb-large.jpg

Έ, δεν είναι και λίγο πράγμα, να μην εκλέγεσαι στην Κρήτη και να επισκέπτεσαι το νησί ως πολιτευτής και υπουργός σα να βρίσκεσια στην εκλογική σου περιφέρεια.
Ο λόγος για τον Χρήστο Σπίρτζη που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχει έρθει στην Κρήτη δύο φορές και μαθαίνω ότι οσονούπω, πιθανότατα μέσα στο Φλεβάρη θα τον ξαναδούμε να... κατηφορίζει.
Το ζωηρό ενδιαφέρον του για το νησί μας, συνομολογούν σχεδόν όλοι οι φορείς αλλά και οι απλοί πολίτες,αφού καταλαβαίνουν πότε ένας πολιτικός τάζει λαγούς με πετραχήλια και μετά εξαφανίζεται και πότε όχι.
Η ουσία είναι όμως ότι, ο ίδιος ο υπουργός υποδομών έχει αντιληφθεί ότι η μεγαλόνησος είναι ο φτωχός συγγενής στα έργα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα - άλλωστε το είπε και δημόσια στην συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη - και τώρα έχει βάλει πλώρη να αλλάξει τα δεδομένα.
Το΄χει πάρει ζεστά το θέμα ώστε η Κρήτη να γίνει πρότυπο ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα και επειδή ακόμα και πολιτικοί του αντίπαλοι αναγνωρίζουν τις ικανότητες που διαθέτει, οι Κρητικοί ευελπιστούν ο Σπίρτζης να αποδείξει και εμπράκτως την αγάπη του για το νησί μας.

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: "Οι Υδρογονάνθρακες αποτελούν μέρος της λύσης για την ενεργειακή μετάβαση"

υδρογονάνθρακες

Όλες τις σημαντικές πτυχές σε τοπικό και διεθνές επίπεδο γύρω από τον ρόλο των Υδρογονανθράκων στην Ενεργειακή Μετάβαση εξέτασε η επιστημονική ημερίδα που οργάνωσαν από κοινού το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΤΕ) και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με τίτλο «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ενεργειακή Μετάβαση, Δεδομένα και Πολιτικές»  και η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021 στην Αίθουσα ΚΑΜ στα Χανιά με ταυτόχρονη μετάδοση στο διαδίκτυο (livestreaming).

Η ημερίδα επικεντρώθηκε στις εξελίξεις σχετικά με τον ρόλο των Υδρογονανθράκων στην Ενεργειακή Μετάβαση στην Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς συντελούνται σημαντικές αλλαγές οι οποίες κρίθηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να συζητηθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή, θέλοντας με αυτό το τρόπο να αναδειχθούν οι σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ενεργειακή μετάβαση σε ένα περιβάλλον χαμηλών εκπομπών.

Ένας σημαντικός αριθμός τοπικών παραγόντων και μια επίλεκτη ομάδα επιστημόνων και στελεχών επιχειρήσεων μίλησαν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας. Κατά την έναρξη των εργασιών της χαιρετισμό απηύθυναν οι Βασίλη Διγαλάκης, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βουλευτής Ν. Χανίων ΝΔ, ο Παύλος Πολάκης, Βουλευτής N. Χανίων ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανούσος Βολουδάκης, Βουλευτής Ν. Χανίων ΝΔ, ο Νίκος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του ΙΤΕ, και ο Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους Αναστάσιο Βλασσόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο, HELPE Upstream και την Τερέζα Φωκιανού, Διευθύνουσα Σύμβουλο Flow AE και Πρόεδρο της Επιτροπής Υδρογονανθράκων (Upstream) του ΙΕΝΕ.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τον Κωστή Σταμπολή, Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΕΝΕ, από τον Αριστοφάνη Στεφάτο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε.) και τον Σπύρο. Μπέλλα, Κύριο Ερευνητή του ΙΤΕ/ΙΠΕ.

Η Ημερίδα συνεχίστηκε με τοποθετήσεις των Κ. Παπαλουκά, ειδικό σε θέματα Ενεργειακής Πολιτικής και Συντονιστή της Εθνικής Επιτροπής Υδρογόνου, Β. Γαγάνη, Επίκουρο Καθηγητή στο ΕΜΠ και Συνεργαζόμενο Μέλος στο ΔΕΠ ΙΤΕ/ΙΠΕ, Ε. Γοντικάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια του ΙΤΕ/ΙΠΕ, Α. Στούμπο, Διευθυντή ΙΠΡΕΤΕΑ, ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" και Ειρήνη Τερζίδου, Επιστημονική συνεργάτιδα του IENE.

Συνοψίζοντας τις εργασίες της Ημερίδας ο Καθ. Νίκος Πασαδάκης, Διευθυντής του ΙΤΕ/ΙΠΕ και ο Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, παρατήρησαν ότι βάσει των εισηγήσεων και αναλύσεων που παρουσιάστηκαν αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι υδρογονάνθρακες, και ιδίως το φυσικό αέριο, αποτελεί μέρος της λύσης καθώς οδεύουμε προς την ενεργειακή μετάβαση. Ως εκ τούτου οι προσπάθειες για έρευνα και ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων καθώς και η αξιοποίηση τους πρέπει να ενταθεί. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον παρουσιάζει η Κρήτη όπου νότια και δυτικά έχουν ήδη εντοπισθεί αξιόλογοι ερευνητικοί στόχοι, που ευρίσκονται εντός παραχωρήσεων όπου συμμετέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, και άρα επείγει η επίσπευση των ερευνών.

Σχετικά με το ΙΕΝΕ:

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός ο οποίος δραστηριοποιείται σε περιφερειακή βάση στην ΝΑ Ευρώπη και καλύπτει όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα, με στρατηγική που είναι προσανατολισμένη στην ενεργειακή μετάβαση. Το ΙΕΝΕ παρέχει τακτική ενημέρωση στα μέλη του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την περιοχή, εκπονεί μελέτες και έρευνες, οργανώνει εκδηλώσεις (συνέδρια, workshops, webinars) και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε www.iene.gr και www.iene.eu.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

 

ESPA BANNER