Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Ηλεκτρονικό φακέλωμα για δάνεια και οφειλές

Υπουργείο Οικονομικών

Σε ηλεκτρονικό φακέλωμα των δανείων, των επιχορηγήσεων και κατ’ επέκταση των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών μέσα από τη σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Ο νέος φορέας θα λειτουργεί στα πρότυπα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα έχει αποστολή να δημιουργήσει το οικονομικό προφίλ κάθε πολίτη με βάση τα δάνεια που έχει λάβει αλλά και τις οφειλές του.

Επί της ουσίας, η νέα Αρχή θα διαμορφώνει τον φάκελο κάθε ιδιώτη ή επιχείρησης με βάση τη συμπεριφορά του ως προς την αποπληρωμή των οφειλών του. Ετσι, θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας κάθε φυσικού προσώπου ή επιχείρησης τόσο για όσους έχουν ήδη δανειστεί όσο και για όσους σχεδιάζουν να πάρουν δάνειο.

Η πρόταση σύστασης της συγκεκριμένης Αρχής περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που κατατέθηκε στην Κομισιόν και συζητείται αυτή την περίοδο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο θεσμός της πιστοληπτικής αξιολόγησης λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της Ε.Ε., όπως η Αγγλία και η Ιρλανδία, αλλά και τις ΗΠΑ, και βασικός στόχος του είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τις οφειλές τους σε Δημόσιο, κρατικούς φορείς και τράπεζες.

Στη βάση αυτή θα καταχωρηθούν κρατικά δάνεια μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ή των προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και όποια άλλα δάνεια έχει λάβει ο πολίτης μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ετσι, η Αρχή θα παρακολουθεί τον ρυθμό της αποπληρωμής τους.

Μέσω point system θα βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα από 1 έως 10, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί ο ενδιαφερόμενος τις οφειλές του προ τις τράπεζες και το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Στη συνέχεια η Αρχή θα παρέχει τη βαθμολογία στον ενδιαφερόμενο προκειμένου εκείνος με τη σειρά του να διαπραγματεύεται με την τράπεζα που θέλει να λάβει ή τη ρύθμιση που θέλει να πετύχει. Οπως προβλέπεται, όσο πιο ψηλά είναι στην κλίμακα τόσο πιο εύκολη θα είναι η ικανοποίηση του αιτήματός του.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Aπαντά αν αντέχει η οικονομία να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ενοίκια Ιανουαρίου: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις ιδιοκτητών

 

Οικονομία

Amazon: Ρεκόρ κερδών παρά την πανδημία – Τι λένε τα στοιχεία

amazon

Για την επόμενη ημέρα ετοιμάζεται η Amazon, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό o Τζεφ Μπέζος αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη δεν έχουν προηγούμενο. Συγκεκριμένα στην τελευταία της οικονομική αναφορά φαίνεται ότι είχε το μεγαλύτερο κέρδος τους 12 τελευταίους μήνες από ότι είχε τα τρία τελευταία χρόνια συνολικά. Από το Απρίλιο του 2020 έως τις 31 Μαρτίου 2021, τα κέρδη της εταιρείας ήταν 26,9 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ από το 2017 έως και το 2019 είχε συνολικά 24,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 44%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε πωλήσεις από το 2011. Τα νούμερα αυτά καταγράφηκαν την ώρα που ο κοροναϊός σάρωνε τον πλανήτη. Με τις χώρες και τα κράτη να βρίσκονται σε lockdown οι πολίτες στράφηκαν στις online αγορές. Μάλιστα, περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον Prime συνδρομητές στην Amazon.

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές πωλήσεις 105,8 δις το τρίμηνο:

Θυμίζουμε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η Amazon στα τέλη Απριλίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών και συγχρόνως οδήγησαν σε άνοδο 3,98% της μετοχής της στη Wall Street. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε έδειξαν τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 44% από χρονιά σε χρονιά με τις καθαρές πωλήσεις τριμήνου να διαμορφώνονται στα 105,8 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν η αγορά ανέμενε πωλήσεις 104,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη, ανακοίνωσε κέρδη 15,79 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτίμησης για 9,54 δολάρια. Η δυναμική της εταιρείας αναμένεται να συνεχιστεί και στο δεύτερο τρίμηνο. Εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει έσοδα που θα κυμανθούν ανάμεσα στα 110-116 δισεκατομμύρια δολάρια , ξεπερνώντας τις αντίστοιχες προβλέψεις της Wall Street για 108,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

ειδησεις σημερα 

Πρόγραμμα γέφυρα 2: Τέλος χρόνου για επιδοτήσεις έως και 50.000 ευρώ τον μήνα

Τεστ: 99 στους 100 δεν μπορούν να εντοπίσουν το άλογο που κρύβεται στην εικόνα με τον βάτραχο

Κικίλιας για κορωνοϊό: Απαραίτητος ο εμβολιασμός - Ο ιός “χτυπά” τώρα τις παραγωγικές ηλικίες