Οικονομία

Τράπεζες: Έρχεται "μεγάλος αδελφός" στα "κόκκινα" δάνεια

Κόκκινα δάνεια

Μηχανισμός παρακολούθησης για την πορεία των τιτλοποιημένων "κόκκινων" δανείων μετά την πώλησή τους από τις τράπεζες σε funds ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εντάξει τον μηχανισμό αυτόν στη νομοθεσία για τον Ηρακλή 2 που αναμένεται μέσα στον Μάρτιο. 

Πρόκειται για το λεγόμενο Central Credit Registry, μία διεθνή πρακτική για την αξιολόγηση της αγοράς δανείων, των εταιρειών διαχείρισης και των δανειοληπτών, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και των τιμών στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Αποτελεί μεταρρύθμιση και η κυβέρνηση εξετάζει να εντάξει τη χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρακτικά είναι ένας online μηχανισμός και μητρώο τιτλοποιημένων δανείων που δίνει άμεση πρόσβαση σε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία στην αγορά και τις αρμόδιες αρχές. Όπως εξηγούν ειδικοί, η συμμετρική πληροφόρηση, δηλαδή η πρόσβαση στην ίδια πληροφορία από όλους, μειώνει τον κίνδυνο και αυξάνει τη ζήτηση για τιτλοποιημένα δάνεια και, κατά συνέπεια, τις τιμές. Πρόκειται για μία αγορά που ανέρχεται σήμερα γύρω στα 100 δισ. ευρώ, η οποία με τις νέες τιτλοποιήσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 40 δισ.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ποιοτικών και ποσοτικών δικλείδων ασφαλείας που παρακολουθούν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Ποσοστά ανάκτησης. Επενδυτές, τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και αρμόδιες αρχές θα έχουν online εικόνα για τα ποσά που εισπράττονται από τα "κόκκινα" δάνεια που τιτλοποιήθηκαν, δηλαδή τα ποσά που πληρώνονται από τους δανειολήπτες. Η τιτλοποίηση "κόκκινων" δανείων και η πώλησή τους μπορεί να μειώνει τις καθυστερήσεις για τις τράπεζες, όμως το χρέος για τον δανειολήπτη παραμένει. Η διαφορά είναι ότι δεν χρωστά στην τράπεζα, αλλά σε ένα fund ή εταιρεία διαχείρισης που έχει αγοράσει το δάνειο σε χαμηλότερη τιμή από τη λογιστική του αξία.

2. Ρυθμίσεις, επαναρυθμίσεις, βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα παρακολουθούνται και οι διευκολύνσεις και ρυθμίσεις που θα μπορούν να κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης προκειμένου να αυξήσουν την εισπραξιμότητα των δανείων που έχουν αγοράσει. Δηλαδή θα εξετάζεται και η προσπάθεια να μετατρέπονται "κόκκινα" δάνεια σε εξυπηρετούμενα. Επίσης, θα αξιολογείται η βιωσιμότητα της ρύθμισης, καθώς τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των δανείων που ρυθμίζονται γίνονται πάλι "κόκκινα".

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε τρεις μήνες μετά τη ρύθμιση, η καθυστέρηση εμφανίζεται στο 20,9% των μακροχρόνιων ρυθμίσεων και στο 59,4% των βραχυχρόνιων ρυθμίσεων. Σε ένα έτος από τη ρύθμιση, η καθυστέρηση εμφανίζεται στο 35,1% των μακροχρόνιων ρυθμίσεων και στο 82,2% των βραχυπρόθεσμων. Έτσι, κατά τη διάρκεια ενός δανείου, αυτό μπορεί να γίνεται "κόκκινο" και "πράσινο" ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες, την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης και την αξιοπιστία του δανειολήπτη.

3. Πρακτικές και συμμόρφωση. Επίσης, οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να έχουν εικόνα για τις πρακτικές που ακολουθούν funds και εταιρείες διαχείρισης για τους τρόπους που χρησιμοποιούν για τις εισπράξεις και την ποιότητα των ρυθμίσεων. Σημειώνεται ότι ήδη οι εταιρείες διαχείρισης εποπτεύονται για τις πρακτικές και υπάρχει συγκεκριμένος κώδικας. Ωστόσο, η παράμετρος της συμμόρφωσης και των πρακτικών θα εισέρχεται στη μεγάλη εικόνα της αγοράς μέσω του μηχανισμού αυτού.

Σύμφωνα με διεθνείς πρακτικές, αντίστοιχα μητρώα και μηχανισμούς παρακολούθησης υπάρχουν τόσο σε επίπεδο δανειοληπτών και τιτλοποιημένων δανείων, όσο και για την αξιολόγηση του ιδιωτικού χρέους, όπως τα χρέη προς τράπεζες, προς άλλους ιδιώτες και επιχειρήσεις αλλά και προς το δημόσιο (π.χ. εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.). Πρόκειται για τα Credit Public Bureaus, όπως είναι, για παράδειγμα, στην Ελλάδα ο "Τειρεσίας". Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μόνο για συγκεκριμένα τιτλοποιημένα δάνεια, τη στιγμή αυτή λειτουργεί το European Data Warehouse που αποτελεί βραχίονας της ΕΚΤ.

Με τον τρόπο αυτό, μαζί με τον νέο πτωχευτικό νόμο που θα περιλαμβάνεται ο ιδιωτικός οργανισμός sales & lease back για τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία, προστίθεται ένας ακόμα μηχανισμός που θα αφορά τη φερεγγυότητα της αγοράς.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει θέσει ως ορόσημο την 1η Μαΐου για την έναρξη του Ηρακλή 2 με τη σχετική νομοθεσία να είναι έτοιμη εντός Μαρτίου. Η διάρκεια του Ηρακλή 2 θα είναι 18 μήνες, θα αφορά τιτλοποιήσεις 32 δισ. και η εγγύηση του δημοσίου αναμένεται να φτάσει τα 12 δισ. όπως στον Ηρακλή 1. Σε ό,τι αφορά τον πτωχευτικό, η πρώτη φάση ξεκινά την 1η Μαρτίου για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα (με αίτηση σε δικαστήριο) και από 1η Ιουνίου για όλους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα πωλούνται μόνο με παραγγελίες ή click away

Lockdown: Νέες παρατάσεις σε ΝΟΤΑΜ πτήσεων εξωτερικού και εσωτερικού

 

Οικονομία

Amazon: Ρεκόρ κερδών παρά την πανδημία – Τι λένε τα στοιχεία

amazon

Για την επόμενη ημέρα ετοιμάζεται η Amazon, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό o Τζεφ Μπέζος αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη δεν έχουν προηγούμενο. Συγκεκριμένα στην τελευταία της οικονομική αναφορά φαίνεται ότι είχε το μεγαλύτερο κέρδος τους 12 τελευταίους μήνες από ότι είχε τα τρία τελευταία χρόνια συνολικά. Από το Απρίλιο του 2020 έως τις 31 Μαρτίου 2021, τα κέρδη της εταιρείας ήταν 26,9 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ από το 2017 έως και το 2019 είχε συνολικά 24,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 44%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε πωλήσεις από το 2011. Τα νούμερα αυτά καταγράφηκαν την ώρα που ο κοροναϊός σάρωνε τον πλανήτη. Με τις χώρες και τα κράτη να βρίσκονται σε lockdown οι πολίτες στράφηκαν στις online αγορές. Μάλιστα, περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον Prime συνδρομητές στην Amazon.

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές πωλήσεις 105,8 δις το τρίμηνο:

Θυμίζουμε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η Amazon στα τέλη Απριλίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών και συγχρόνως οδήγησαν σε άνοδο 3,98% της μετοχής της στη Wall Street. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε έδειξαν τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 44% από χρονιά σε χρονιά με τις καθαρές πωλήσεις τριμήνου να διαμορφώνονται στα 105,8 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν η αγορά ανέμενε πωλήσεις 104,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη, ανακοίνωσε κέρδη 15,79 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτίμησης για 9,54 δολάρια. Η δυναμική της εταιρείας αναμένεται να συνεχιστεί και στο δεύτερο τρίμηνο. Εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει έσοδα που θα κυμανθούν ανάμεσα στα 110-116 δισεκατομμύρια δολάρια , ξεπερνώντας τις αντίστοιχες προβλέψεις της Wall Street για 108,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

ειδησεις σημερα 

Πρόγραμμα γέφυρα 2: Τέλος χρόνου για επιδοτήσεις έως και 50.000 ευρώ τον μήνα

Τεστ: 99 στους 100 δεν μπορούν να εντοπίσουν το άλογο που κρύβεται στην εικόνα με τον βάτραχο

Κικίλιας για κορωνοϊό: Απαραίτητος ο εμβολιασμός - Ο ιός “χτυπά” τώρα τις παραγωγικές ηλικίες