Οικονομία

Τέλος τα «μαύρα» έσοδα από μισθώσεις τύπου Airbnb

airbnb.jpg

Σε συμφωνία με τις διεθνείς πλατφόρμες ενοικιάσεων τύπου Airbnb, με την οποία θα αποκαλυφθούν τα κρυφά εισοδήματα όσων εκμισθώνουν ακίνητα από το 2018 και μετά, έρχεται τον Μάρτιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Επιπλέον η ΑΑΔΕ έχει πάρει στα χέρια της στοιχεία -και αναζητεί και άλλα- με λίστες Ελλήνων που χρησιμοποιούν «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» του εξωτερικού για να εισπράττουν ενοίκια από βραχυχρόνιες μισθώσεις παρακάμπτοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Με όπλο τη νέα διάταξη νόμου που ψηφίστηκε προ διμήνου και επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να ρίχνει μαύρο στις ιστοσελίδες διαμοιρασμού κατοικιών, εφόσον δεν συνεργαστούν για την παροχή στοιχείων, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες του χώρου, δηλαδή την Airbnb, την Booking και τη HomeΑway.

Τι αλλάζει
Με βάση τη νέα διάταξη (4646/12-12-2019), σταδιακά όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες θα χορηγούν στοιχεία στην ελληνική φορολογική διοίκηση. Αν δεν συμμορφωθούν, η ΑΑΔΕ μπορεί πλέον να «κατεβάζει» το url του site τους. Και οι Πάροχοι Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs) αλλά και κάθε διαχειριστής ψηφιακής πλατφόρμας πρέπει να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ, όποτε αυτή το ζητά, σχετικά στοιχεία. Η μη ανταπόκριση στο αίτημά της «[…] συνεπάγεται τη διακοπή της πρόσβασης στους ιστότοπους των ψηφιακών πλατφορμών από τους Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου. […] Στον Πάροχο Υπηρεσιών Διαδικτύου που παραβαίνει την ανωτέρω υποχρέωση επιβάλλεται πρόστιμο από 30.000 έως 100.000 ευρώ […] Η φορολογική διοίκηση δύναται να δημοσιεύει στον ιστότοπό της κατάλογο ψηφιακών πλατφορμών στις οποίες έχει επιβληθεί η κύρωση», ορίζει ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξάρτητη αρχή βρίσκεται σε επικοινωνία και σε προχωρημένο στάδιο επαφών, προκειμένου να συνυπογράψει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες. Στόχος της είναι στη συμφωνία αυτή με τις πλατφόρμες να περιλάβει και δύο βασικούς όρους με βάση τους οποίους:

■ Η ΑΑΔΕ θα λάβει στοιχεία εισοδημάτων για τα έτη 2018, 2019 και επόμενα, προκειμένου να ελεγχθούν φορολογικά και αναδρομικά οι εκμισθωτές για τα μισθώματα που εισέπραξαν.

■ Θα καταστεί υποχρεωτική σε κάθε νέα εγγραφή και ανάρτηση στις πλατφόρμες στο μέλλον η αναγραφή του αριθμού μητρώου με τον οποίο πρέπει να είναι δηλωμένο κάθε ακίνητο στην ΑΑΔΕ.

Ετσι αν κάποιος δεν έχει έως τώρα δηλώσει ένα ακίνητο στις πλατφόρμες αυτές, αλλά αποφασίσει να το κάνει από τον Μάρτιο, θα πρέπει τότε να δηλώνει και τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) της ΑΑΔΕ. Αν δεν το κάνει, η φόρμα εγγραφής στην πλατφόρμα δεν θα προχωρά, ούτε η καταχώρηση θα ολοκληρώνεται και άρα το ακίνητο δεν θα φαίνεται στο Διαδίκτυο.

Με τον τρόπο αυτό οι νέοι εκμισθωτές ακινήτων θα αναγκάζονται να συμμορφωθούν, ενώ οι παλιοί έχουν την επιλογή της οικειοθελούς αποκάλυψης προτού η ΑΑΔΕ αποκτήσει πρόσβαση στο αρχείο των δραστηριοτήτων τους.

Πηγή: newsmoney.gr

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια του ανοδικού σερί με διάσπαση των 810 μονάδων

χρηματιστηριο αθηνων

Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με άνοδο 1,80% στις 817,03 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 78,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +2,44% και στις 1.964,88 μονάδες, ενώ στο +0,78% και στις 1.136,72 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,76% στις 514,76 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ηλεκτρονικά και αυθημερόν η έγκριση για τον φόρο

Έρχεται ρύθμιση 60-72 δόσεων για τα κορωνο-χρέη

Έρχεται ηλεκτρονικό… φακέλωμα για τις πινακίδες ΔΟΚ