Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι: Ποια αναδρομικά ποσά μπορούν να διεκδικήσουν

Image
ΣΤΕ
 clock 11:50 | 03/08/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Οριστικό τέλος σε κάθε δικαστική διεκδίκηση των «κομμένων» δώρων που καταβάλλονταν στους συνταξιούχους κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα και του επιδόματος αδείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, από τον Μάιο του 2016 και μετά, βάζει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ετσι, όσον αφορά το πολυπαιγμένο σίριαλ των «αναδρομικών», παραμένει στο προσκήνιο μόνο η δικαστική διεκδίκηση των δώρων και επιδομάτων κύριων και επικουρικών συντάξεων, για το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, το γνωστό 11μηνο για το οποίο κρίθηκε άλλωστε αντισυνταγματική η περικοπή τους. Στην πράξη, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η νέα απόφαση του ΣτΕ έκρινε αβάσιμη την προσφυγή περίπου 16.000 συνταξιούχων για την καταβολή αναδρομικών από το 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου και μετά, από περικοπές επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων. Και εκτιμούν πως δεν επηρεάζει την προσφυγή για τα αναδρομικά 11μήνου έως την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.

Αναλυτικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, με την υπ’ αριθμ. 1342/2023 απόφαση έκριναν ότι «δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση» για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων από 13-5-2016 και μετά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού συστήματος (νόμος Κατρούγκαλου ή Ν. 4387/2016).

Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από προδικαστικό ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και όπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο γνωστός νομικός Δημήτρης Μπούρλος, έκρινε εάν πρέπει ή όχι να καταβάλλονται, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του ν. 4387/2016, δηλαδή από 13-5-2016 και για το μέλλον, τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, που είχαν καταργηθεί από το 2012 με τον ν. 4093/2012. Να σημειωθεί εδώ ότι η (τότε) κατάργησή τους είχε κριθεί αντισυνταγματική με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η αγωγή, από την οποία προέκυψε το προδικαστικό ερώτημα και μετέπειτα η πρόσφατη απόφαση ΣτΕ, αφορούσε διεκδίκηση στο πλαίσιο των επικουρικών συντάξεων. Ο κ. Μπούρλος, όμως, σημειώνει πως παρότι έχουμε δει δημοσιοποιημένη μόνο μια μικρή περίληψη από την απόφαση, περιλαμβάνονται σκέψεις, αναφορικά με τα δώρα και το επίδομα και των κύριων συντάξεων. Η κρίση δε του δικαστηρίου είναι ότι η μη πρόβλεψη και η μη καταβολή δώρων και επιδόματος από τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν παραβιάζει ούτε κάποια συνταγματική ρύθμιση ούτε κάποιο περιουσιακό δικαίωμα προστατευόμενο από το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση περίπου 350.000 συνταξιούχων, η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει καμία συνέπεια στις αξιώσεις των συνταξιούχων για επιστροφή αναδρομικών σε επικούρηση και δώρα σχετικά με το 11μηνο (2015-2016), δηλαδή διεκδικήσεις για το διάστημα πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Μάλιστα, ο κ. Αποστολίδης καλεί την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Δικαιοσύνης να δώσουν άμεση λύση στο θέμα εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον με την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και να αποδώσουν στους δικαιούχους αυτά που το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει κρίνει, δεδομένου ότι για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, βάσει προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηράκλειο: 29χρονος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

Κρήτη: Ένταλμα σύλληψης για τον δράστη του αιματηρού περιστατικού στον Μυλοπόταμο

Ηράκλειο: Φωτιά σε σπίτι έστειλε στο νοσοκομείο μάνα και κόρη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis