Οικονομία

Σταϊκούρας: Έως τις 15 Ιουνίου η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις

Σταϊκούρας

Εως 15 Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,4 δις ευρώ προς επιχειρήσεις που επλήγησαν απο την πανδημία ενώ οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί νομοσχέδιο για πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις και για τη «γενναία μείωση» της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων που επλήγησαν απο την πανδημία.

Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη (Κίνημα Αλλαγής) ανέφερε πως η δεύτερη φάση του προγράμματος θα ενσωματώνει τα στοιχεία τριμήνου, Μάρτιος – Μάιος 2020, κατά το οποίο η πτώση τζίρου των επιχειρήσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Πρόσθεσε δε ότι η περίμετρος του προγράμματος θα είναι «μεγαλύτερη ώστε να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην πρώτη φάση. Θα ενταχθούν επιχειρήσεις ανεξαρτήτου νομικής μορφής. Θα εξεταστεί και η ένταξη προσωπικών επιχειρήσεων και εως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο τρόπος που θα μετέχουν οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό. Επίσης, μπορούν να μετέχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά την πρώτη φάση τηε επιστρεπτέας με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιώνεται η μείωση τζίρου. Ωστόσο, γι αυτές τις επιχειρήσεις απο το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται θα μειώνεται το αρχικό πόσο που ήδη έχουν λάβει στην πρώτη φάση. Παράλληλα, προχωρούν εργαλεία επιδότησης επιτοκίου, κεφαλαίου κίνησης και νέο νομοσχέδιο για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις. Θα μειωθεί γενναία και η προκαταβολή σε επιχειρήσεις που πλήττονται. Υπάρχει εκτίμηση καθαρής πιστωτικής επέκτασης 15 δις ευρώ. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Προσδοκούμε ότι και οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά την κρατική στήριξη ώστε να τα καταφέρουμε».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε και στατιστικά στοιχεία της πορείας του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την πρώτη φάση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι περισσότερες απο 51.000 επιχειρήσεις έλαβαν περίπου 580 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο δόθηκαν 11.000 ευρώ ανα επιχείρηση. Ειδικότερα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα:

7.447 επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους

29.664 επιχειρήσεις με 1 εως 5 εργαζόμενους

11.211 επιχειρήσεις με 6 εως 20 εργαζόμενους

Το 94% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν έχουν εως 20 εργαζόμενους ενώ επιχειρήσεις απο 1 εως 50 εργαζόμενους μοιράστηκαν το 84% του συνολικού ποσού”. Να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην πρώτη φάση του προγράμματος ήταν η μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% κατά τον μήνα Μάρτιο.

Κρήτη

Κρήτη: Αυξημένο ενδιαφέρον επιχειρήσεων για ένταξη στη δράση "Ψηφιακή αναβάθμιση ΜΜΕ"

επιχειρησεις

Ευρεία στάθηκε η συμμετοχή και αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κρητικών επιχειρήσεων για ένταξη στη δράση "Ψηφιακή αναβάθμιση ΜΜΕ", όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης:

"Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης (Π.Ε.Σ. Κρήτης), με ιδιαίτερη αίσθηση ικανοποίησης, ενημερώθηκε για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στην Δράση «Ψηφιακή Αναβάθμιση ΜΜΕ της περιφέρειας Κρήτης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη» 2014-2020 με τη συμμετοχή 1.952 τοπικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του νησιού μας, από όλους σχεδόν τους κλάδους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ύψους 23.771.693,16€ που αιτούνται οι 1952 συνολικά κρητικές επιχειρήσεις, πολλαπλάσιος κάθε αντίστοιχης προσπάθειας σε άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας, παρά την αρνητική συγκυρία της Πανδημίας και την έντονη αβεβαιότητα για την πορεία του Τουρισμού και εν γένει της οικονομίας στη χώρα μας, καταδεικνύει, με τον πιο απόλυτο τρόπο, τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να επενδύουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται μπροστά μας.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, ασφαλώς, τον προσεκτικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό μιας Δράσης, η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων και για αυτό οφείλουμε να συγχαρούμε δημόσια τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, τη Διεύθυνση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε. Π. Κρήτης, την Αναπτυξιακή Κρήτης και κυρίως τα στελέχη των υπηρεσιών αυτών που με αξιοσημείωτο ζήλο, εν μέσω καραντίνας, προκήρυξαν και υποστήριξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης.

Η ευρεία συμμετοχή και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον των Κρητικών Επιχειρηματιών δημιουργεί σε όλους μας την ευθύνη να ανταποκριθούμε και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης τους, συμβάλλοντας με κάθε δυνατό τρόπο στην διευκόλυνσή τους τις δύσκολες ημέρες που θα αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα.

Τα Επιμελητήρια της Κρήτης, όπως πάντα θα είναι συμπαραστάτες και αρωγοί σε κάθε θετική πρωτοβουλία, η οποία στηρίζει ουσιαστικά και βοηθάει πραγματικά την τοπική επιχειρηματικότητα και είναι σίγουρο ότι όλοι οι φορείς, ο καθένας από την πλευρά του, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και να βρει τις λύσεις προκειμένου να στηριχθεί ο Κρητικός Επιχειρηματίας που επιμένει να αγωνίζεται, να επενδύει και να εκσυγχρονίζεται, προκειμένου, όλοι μαζί, να ξεπεράσουμε τις προφανείς δυσκολίες που μας επιφυλάσσει η νέα εποχή που ανέδειξε η πανδημία."