Οικονομία

Σκληρή γραμμή από ΔΝΤ και Βερολίνο για τις συντάξεις

Τσακαλωτος

«Σκληρή γραμμή» ακολουθούν όσον αφορά τις -συμφωνημένες- περικοπές στις συντάξεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και το Βερολίνο, με το θέμα να αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» και εστία έντασης κατά την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου. Η Κομισιόν αναζητεί ένα συμβιβασμό, ωστόσο κρίνεται απίθανο το μέτρο να μην εφαρμοστεί. 

Σημειώνεται ότι σήμερα Πέμπτη πραγματοποιείται το EuroWorking Group. Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών θα συναντηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια για να εξεταστούν τα πρώτα «μεταμνημονιακά βήματα» της Ελλάδας. 

Το ΔΝΤ συνεχίζει να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρέπει να ανασταλεί η περικοπή των συντάξεων, επικαλούμενο όχι μόνο δημοσιονομικούς, αλλά κυρίως διαρθρωτικούς λόγους, δηλαδή τη γήρανση του πληθυσμού και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Τη θέση αυτή θα εκφράσει και ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην αξιολόγηση.

Στο θέμα πήρε σαφή θέση σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος προειδοποίησε να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας. «Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς.  

Συμβιβαστική λύση φέρεται να αναζητεί η Κομισιόν, για να διευκολυνθεί πολιτικά η κυβέρνηση που θέλει να αποφύγει τις περικοπές με κάθε κόστος. Προσώρας, το καλύτερο δυνατό σενάριο για την Αθήνα είναι η αναβολή του μέτρου ή η τμηματική περικοπή των συντάξεων σε τρεις ή τέσσερις δόσεις. Τυχόν μονομερή μέτρα εξάλλου, ξορκίζουν και στελέχη που ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση θα λάβει το Eurorgroup τον Οκτώβριο ή λίγο αργότερα, πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή.

 

Οικονομία

Σκυλακάκης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

επιδομα θερμανσης

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες στα εισοδήματα από το άλμα των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη στον ΑΝΤ1 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων θα ανοίξει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου ενώ μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα δοθούν οι προκαταβολές για το επίδομα σε όσους το έλαβαν πέρυσι. «Θα λάβουν καταρχήν το σύνολο του επιδόματος που έλαβαν πέρυσι και αν τα τιμολόγια τους είναι μεγαλύτερα, θα πάρουν το υπόλοιπο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα λάβουν το επίδομα και οι καινούργιοι δικαιούχοι» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και της χορήγησης έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους λέγοντας ότι το έλλειμμα βρίσκεται στο 7,3%.

Εκτίμησε πως οι τιμές στα προϊόντα θα υποχωρήσουν πριν από τον Απρίλιο, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σχετικά με τα αναδρομικά συνταξιούχων σημείωσε ότι τηρούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ενώ για τις προωθούμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογούμενων θα δει μείωση.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Στην Εντατική μετά την πτώση στο φρεάτιο

Ηράκλειο: "Δεν χτύπησα τον πελάτη", λέει ο κρεοπώλης

Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός 45χρονος οδηγός (φωτο)

ESPA BANNER