Οικονομία

Σεντένο: Ελάφρυνση χρέους μόνο αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις

μαριο σεντενο.jpg

«Η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ» σημειώνει ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Παράλληλα ο πρόεδρος Πορτογάλος πολιτικός συμπληρώνει πως η Ελλάδα «τώρα κάνει το σωστό, διασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι θα διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές μετά το πρόγραμμα. Εάν οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος, το Eurogroup, όπως έχει συμφωνηθεί ομόφωνα, είναι έτοιμο να βοηθήσει σε αυτήν τη διαδικασία. Στο τέλος του προγράμματος θα κοιτάξουμε προσεκτικά τη στρατηγική εξόδου της Ελλάδας. Ακόμα είναι πολύ νωρίς. Η Ελλάδα ήταν πάντα μοναδική περίπτωση στην ευρωζώνη», συμπληρώνει μιλώντας στο ΑΠΕ.

Επιπροσθέτως ο Πορτογάλος υπουργός, σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα σήμερα» ενώ προχώρησε σε σειρά άλλων διαπιστώσεων, όπως ότι «η Ελλάδα παίρνει το τιμόνι» και «σχεδόν κάθε τομέας της οικονομίας μεταρρυθμίστηκε, εκσυγρονίσθηκε και έγινε βιώσιμος», με τη χώρα μας μα επιτυγχάνει επιτεύγματα-ορόσημα, που «πολλές χώρες θα θαύμαζαν». Σύμφωνα με όσα λέει στο Πρακτορείο και στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης ο Μ. Σεντένο, με το τέλος του προγράμματος «η Ελλάδα θα επανακτήσει τον έλεγχο των πολιτικών της και, εν κατακλείδι, βλέπει «τεράστια προοπτική για την Ελλάδα».

Για τις μεταρρυθμίσεις
Αναλυτικά, στο ερώτημα για την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων απαντά ως εξής: «Η Ελλάδα μπήκε στον όγδοο χρόνο προσαρμογής. Τόσο μακρά περίοδος οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κούρασης που άφησε το σημάδι της στην οικονομία. Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία κυρίως για τον ελληνικό λαό. Αλλά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα σήμερα. Από δομική άποψη, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις που θα βοηθήσουν στο μέλλον. Σχεδόν κάθε τομέας της οικονομίας μεταρρυθμίστηκε, εκσυγχρονίσθηκε και έγινε βιώσιμος. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε από 15% το 2009, σε πλεόνασμα τώρα. Αυτά είναι επιτεύγματα-ορόσημα που πολλές χώρες θα θαύμαζαν. Αλλά οκτώ χρόνια είναι μεγάλο διάστημα για αυτή τη διαδικασία. Εάν η Ελλάδα είχε πιο ισχυρή κυριότητα αυτής της διαδικασίας προσαρμογής, θα είχε φέρει πολύ νωρίτερα κάποια από τα καλά αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα. Η κυριότητα, όμως, αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των Ευρωπαίων εταίρων τα τελευταία χρόνια. Βοηθάει επίσης στο να εξηγήσουμε την επιστροφή της ανάπτυξης. Ελπίζω ότι αυτή η τάση για υγιείς πολιτικές θα παραμείνει γιατί θέλω να συνεχίσει η Ελλάδα να ευημερεί. Βλέπω τεράστια προοπτική για την Ελλάδα», αναφέρει ο Μάριο Σεντένο στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Και προσθέτει αναφορικά με το ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει η Ελλάδα να συνεχίζει να εφαρμόζει μετά το τέλος του προγράμματος: «Εργαζόμαστε μαζί με την Ελλάδα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Η συζήτηση για την επόμενη μέρα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Σε αυτό το σημείο, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη και εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Το μεταμνημονιακό πλαίσιο θα συζητηθεί αργότερα, μαζί με τα πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Περιμένω να δω τη συνολική, μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης που προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε. Η Ελλάδα παίρνει το τιμόνι», λέει χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

  Η Ελλάδα προετοιμάζεται να σταθεί στα πόδια της
«Η Ελλάδα προετοιμάζεται να σταθεί στα πόδια της», επισημαίνει ακόμη ο κ. Σεντένο στο ερώτημα για το ορόσημο του προσεχούς Αυγούστου. Και συνεχίζει μιλώντας για τη χώρα μας: «Πλέον ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας στην Ευρώπη. Εφαρμόζει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί χωρίς καθυστερήσεις. Χτίζει ένα σημαντικό "μαξιλάρι" για να προστατευθεί για περισσότερο από ένα χρόνο απέναντι σε απρόβλεπτα γεγονότα που μπορεί να ανακύψουν στις αγορές. Ανασυγκροτεί το όνομά της στην πιστωτική αγορά, εκδίδοντας ξανά ομόλογα. Χαιρετίζουμε επίσης την αίσθηση της πειθαρχίας και της σαφήνειας στην επικοινωνία με τις αγορές που συμβάλλει στη βελτίωση της αξιοπιστίας. Αλλά αυτή είναι μια σταδιακή και όχι αυτόματη διαδικασία. Η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ. Ωστόσο, τώρα κάνει το σωστό, διασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι θα διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές μετά το πρόγραμμα. Εάν οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος, το Eurogroup, όπως έχει συμφωνηθεί ομόφωνα, είναι έτοιμο να βοηθήσει σε αυτήν τη διαδικασία. Στο τέλος του προγράμματος θα κοιτάξουμε προσεκτικά τη στρατηγική εξόδου της Ελλάδας. Ακόμα είναι πολύ νωρίς. Η Ελλάδα ήταν πάντα μοναδική περίπτωση στην ευρωζώνη. Ένα κοινό νήμα, πάντως, για όλα τα επιτυχημένα προγράμματα είναι η κυριότητα. Η Πορτογαλία είναι πράγματι ένα παράδειγμα σε αυτό. Μετά το πρόγραμμα, συνέχισε να εφαρμόζει βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως στον τραπεζικό τομέα, οι οποίες δεν είχαν καλυφθεί επαρκώς κατά τη διάρκεια του προγράμματος».

Για το τέλος του προγράμματος
Αναφερόμενος στο τέλος του προγράμματος, ο κ. Σεντένο εκτιμά μιλώντας στο ότι «θα αποτελέσει μια νέα πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Όποιο και να είναι το πλαίσιο της εποπτείας που θα συμφωνήσουμε, η Ελλάδα θα επανακτήσει τον έλεγχο των πολιτικών της. Όπως και με κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τέτοιες πολιτικές πρέπει να είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα έχει περισσότερη ευελιξία και αυτό θα αντανακλά περισσότερες επιλογές για τα κόμματα και για τον ελληνικό λαό. Θα είναι καλό για τη δημοκρατία. Το λέω αυτό», προσθέτει, «έχοντας στο μυαλό μου το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Εμείς ήμασταν σε θέση να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά, το σημαντικό είναι ότι το καταφέραμε τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις μας και σεβόμενοι τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες. Δεν με ενδιαφέρει να προβλέψω το αποτέλεσμα των όποιων εκλογών. Απλώς συστήνω στην Ελλάδα να συνεχίσει με τη δική της μεταρρυθμιστική ατζέντα».

Για την ελάφρυνση του χρέους
Στο θέμα, εξάλλου, του χρέους και τις συνομιλίες για τα μέτρα ελάφρυνσής του, ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει στο Πρακτορείο, ότι «η διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους "τρέχει"παράλληλα με την οικονομική βοήθεια λόγω των πολύ ευνοϊκών όρων δανεισμού. Επίσης, η Ελλάδα έχει λάβει ήδη διάφορες δέσμες μέτρων επίσημης ελάφρυνσης του χρέους που είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές εξοικονομήσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Το χρέος ευνοήθηκε επίσης από ένα κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Αυτό έκανε το χρέος πιο βιώσιμο, κάτι που είναι επίσης θετικό για όλους του Ευρωπαίους δανειστές. Τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξει υπερβολικό χρέος, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα θα έχει σημαντικές ανάγκες αποπληρωμής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε ξανά το ζήτημα του χρέους. Αποφασίσαμε τον Ιανουάριο να ξεκινήσουμε την τεχνική εργασία για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, συγκεκριμένα για το μηχανισμό σύνδεσης της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους. Ο λεγόμενος γαλλικός μηχανισμός θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει την αποπληρωμή του χρέους, εάν η απόδοση της οικονομίας είναι χαμηλή. Όλα τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να αναλυθούν πρώτα σε τεχνικό επίπεδο. Θα υιοθετηθούν μόνο εάν οι δύο προϋποθέσεις εκπληρωθούν: το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς και η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι απαραίτητη προκειμένου να θεωρηθεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Για αυτό χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη ανάλυση από τα θεσμικά όργανα. Αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμα».     

Οικονομία

Σημαντική αύξηση σημειώνουν οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ

εξαγωγές

Οι παρασκευασμένες ή διατηρημένες σε άρμη επιτραπέζιες ελιές (6-ψήφιος κωδικός 2005700) κατατάσσονται ως το σημαντικότερο εξαγόμενο αγροτικό προϊόν μας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των αρμόδιων αρχών, από τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των πρεσβειών Αγίου Φραγκίσκου, Νέας Υόρκης, Ουάσιγκτον και Σικάγο.

Σε τέσσερις ευρύτερες κατηγορίες/κλάδους προϊόντων, κατανέμονται οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ: Τρόφιμα/ποτά, βιομηχανικά προϊόντα (προϊόντα χαλκού, σιδήρου, αλουμινίου, χημικά, πλαστικά κλπ.), δομικά υλικά και πετρελαιοειδή και από την ετήσια έκθεση των γραφείων ΟΕΥ των πρεσβειών μας: «Η οικονομία των ΗΠΑ και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα, 2020», που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, για τις εξαγωγές, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη διετία 2019 - 2020 προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

- Η αισθητή άνοδος του μεριδίου των τροφίμων/ποτών, που κατέλαβαν το 2020 μερίδιο 35% έναντι 28% το 2019, παρά το τεράστιο πλήγμα που υπέστη ο κλάδος της εστίασης στις ΗΠΑ, δείγμα της δυναμικής και των δυνατοτήτων περαιτέρω διείσδυσής τους στην αμερικανική αγορά.

- Η σταθερότητα του μεριδίου των δομικών υλικών, που κατέλαβαν το 2020 μερίδιο 9%, έναντι 8% το 2019. Σημειώνεται ωστόσο η πτώση της αξίας των εξαγωγών ελληνικών τσιμέντων, με αξία 81,6 εκ. ευρώ το 2020 έναντι 93,5 εκ. ευρώ το 2019.

- Η πτώση του μεριδίου των βιομηχανικών προϊόντων, που κατέλαβαν το 2020 μερίδιο 29% έναντι 33% το 2019. Η σχετική πτώση, δεδομένου ότι η κατηγορία αυτή μονοπωλείται από δύο κατά βάσιν προϊόντα, ήτοι σωλήνες σιδήρου/χάλυβος και τα προϊόντα αλουμινίου, οφείλεται στην πολύ μεγάλη πτώση των προϊόντων αλουμινίου (44,7 εκ. ευρώ αξία το 2020 έναντι 114,2 το 2019), η οποία κατά πάσα πιθανότητα αποδίδεται στο πλήγμα που υπέστη ο κατασκευαστικός κλάδος από την πανδημία του κορονοϊού.

- Η σημαντική πτώση του μεριδίου των πετρελαιοειδών, που έπεσαν στο 12% το 2020, έναντι 18% το 2019. Εικάζεται ότι η εν λόγω πτώση οφείλεται επίσης στις αναταραχές στην παγκόσμια αγορά καυσίμων, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Σε απόλυτα νούμερα, σημειώνεται η πτώση του βασικού κωδικού των πετρελαιοειδών "2710" (Λάδια από πετρέλαιο ή ασφαλτούχα ορυκτά και συναφή παρασκευάσματα) με αξία 78,4 εκ. ευρώ το 2020 έναντι 183,42 εκ. ευρώ το 2019. Επισημαίνεται ότι, για άλλη μια χρονιά, όπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερα σημειώματά μας, ο εν λόγω κωδικός εμφανίζει αμελητέα κίνηση στα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας.

- Το προϊόν «Λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα χωρίς ξύδι, μη κατεψυγμένα» (Κωδικός 2005) ήταν το πρώτο εξαγόμενο προϊόν μας στις ΗΠΑ το παρελθόν έτος, καταγράφοντας συνολική αξία εξαγωγών 136,3 εκ., ευρώ έναντι 140,38 εκ. ευρώ το 2019. Το ίδιο προϊόν εμφανίζεται επίσης πρώτο στη λίστα της αρμόδιας αμερικανικής υπηρεσίας, με καταγεγραμμένη αξία 161,4 εκ. δολάρια ΗΠΑ., έναντι 167,42 εκ. δολάρια το 2019. Υπογραμμίζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εν λόγω εξαγωγών αφορά στις παρασκευασμένες ή διατηρημένες σε άρμη επιτραπέζιες ελιές (6-ψήφιος κωδικός 2005700), γεγονός που τις κατατάσσει, για άλλη μια χρονιά, στο σημαντικότερο εξαγόμενο αγροτικό προϊόν μας στις ΗΠΑ.

- Αξιοσημείωτη χαρακτηρίζεται ότι ήταν η άνοδος της αξίας των τυροκομικών προϊόντων με 30,65 εκ., ευρώ έναντι 27,7 το 2019, παρά το γεγονός ότι οι σημαντικότεροι κωδικοί ελληνικών τυριών είχαν πληγεί από τους επιπρόσθετους δασμούς της κυβέρνησης Trump, στο πλαίσιο της αντιδικίας ΗΠΑ- ΕΕ για τις επιδοτήσεις στις βιομηχανίες κατασκευής αεροσκαφών. Εικάζεται ότι η δασμολογική ανακατάταξη των τυροκομικών μας προϊόντων στην οποία κατέφυγαν πολλοί εισαγωγείς ευνόησε τη διατήρηση των εισαγωγών σε υψηλά επίπεδα.

- Υπογραμμίζεται το γεγονός ότι για την U.S.A-I.T.C, το 2ο σημαντικότερο ελληνικό προϊόν που εξήχθη στις ΗΠΑ το 2020 ήταν τα ξυραφάκια, με αξία 100,6 εκ. ευρώ έναντι 125,69 εκ. ευρώ το 2019, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δεν καταγράφει καν το ανωτέρω προϊόν.

- Το 2020 σημειώθηκε πτώση των εξαγωγών ελληνικού ελαιόλαδου, με αξία 34,9 εκ., ευρώ έναντι 38,85 εκ. ευρώ το 2019. Τα αμερικανικά στοιχεία ωστόσο καταγράφουν σταθερότητα για το εν λόγω προϊόν, με 42 εκ. δολάρια για το 2020 έναντι 42,9 δολάρια για το 2019.

- Σημειώνεται, σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές της χώρας μας από τις ΗΠΑ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κατηγορία προϊόντων με την υψηλότερη αξία εισαγωγών στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ για το 2020 είναι η υπό τον κωδικό "2709" (Λάδια ακατέργαστα, από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά), με αξία 201,5 εκ. ευρώ, έναντι 212,85 εκ. ευρώ το 2019. Σημειωτέον ότι το εν λόγω προϊόν καταγράφεται σε χαμηλότερη αξία από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία, με 173,3 εκ. δολάρια καθιστώντας το δεύτερο στη σχετική κατάταξη. Αντιθέτως, η αμερικανική υπηρεσία καταγράφει ως πρώτο προϊόν το υπό τον κωδικό "2711" (Aέρια πετρελαίου και άλλοι αέριοι υδρογονάνθρακες) με 238,5 εκ. δολάρια έναντι 101,1 το 2019, προϊόν που για την ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται ως δεύτερο, με αξία 114,1 εκ. ευρώ για το 2020.

- Σημειώνεται ότι η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των συγκεντρωτικών στοιχείων των δύο αρμόδιων αρχών, αποδίδεται σχεδόν κατά το ήμισυ στην αναντιστοιχία των δεδομένων για τις εισαγωγές πετρελαιοειδών, καθώς βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τα αμερικανικής προέλευσης πετρελαιοειδή κατέγραψαν αξία της τάξεως των 343 εκ. ευρώ ενώ, βάσει των στοιχείων της αμερικανικής αρχής ξεπέρασαν τα 460 εκ. δολάρια.

Τα 20 κορυφαία ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα σε ΗΠΑ το 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ, τα 20 κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα (κατά τετραψήφιους Κωδικούς Συνδυασμένης Ονοματολογίας) της χώρας μας προς τις ΗΠΑ τo 2020, είναι τα ακόλουθα:

- Λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα χωρίς ξύδι, μη κατεψυγμένα

- Τσιμέντα υδραυλικά, στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα που δεν είναι σε σκόνη

- Λάδια από πετρέλαιο ή ασφαλτούχα ορυκτά και συναφή παρασκευάσματα

- Λοιπά προϊόντα (εμπιστευτικού εμπορίου)

- Παρασκευάσματα διατροφής που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού

- Οπτάνθρακας (κοκ) από πετρέλαιο, άσφαλτος από πετρέλαιο κλπ.

- Ελάσματα και ταινίες, από αργίλιο

- Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του

- Τυριά και πηγμένο γάλα για τυρί

- Καρποί και φρούτα και άλλα βρώσιμα μέρη φυτών, παρασκευασμένα ή διατηρημένα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης

- Αντιστάσεις ηλεκτρικές, ρεοστάτες και ποτενσιόμετρα (εκτός από θερμαντικές αντιστάσεις)

- Πέτρες κατάλληλες για λάξευση ή για την οικοδομική, φυσικές, άλλες από σχιστόλιθο, επεξεργασμένες και τεχνουργήματα από αυτές

- Μέρη από ιπτάμενα και διαστημικά οχήματα των κλάσεων 8801 και 8802

- Φύλλα και ταινίες, λεπτά, από αργίλιο (έστω και τυπωμένα ή επικολλημένα σε χαρτί, χαρτόνι, πλαστικές ύλες ή παρόμοια υποθέματα)

- Λαχανικά, καρποί και φρούτα και άλλα βρώσιμα μέρη φυτών, παρασκευασμένα ή διατηρημένα με ξίδι ή οξικό οξύ

- Σωλήνες από χαλκό

- Προϊόντα ομορφιάς ή φτιασιδώματος (μακιγιάζ) παρασκευασμένα και παρασκευάσματα για τη συντήρηση ή τη φροντίδα του δέρματος

- Συσκευές ηλεκτρικές, για το κλείσιμο, τη διακοπή, την προστασία ή τη σύνδεση ηλεκτρικών κυκλωμάτων

- Προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής ή μπισκοτοποιίας

- Ψάρια, βρώσιμα, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη (εκτός από φιλέτα και άλλη σάρκα ψαριών της κλάσης 0304).

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Τι πρέπει να προσέξετε

Σχέδιο για ριζικό «λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ