Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτσας: Έως το 2023 δεν θα υπάρχουν εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος

720_214205_7c62e03213-a5205658130783dd.jpg
 clock 15:09 | 08/09/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα μέτρα που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει σταδιακή κατάργηση φόρων και διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και του επιδόματος σύνταξης. 

«Το σχέδιο είναι όλα αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες να συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα. Εκεί θα υπάρχει μείωση των φόρων με έναρξη ισχύος. Για παράδειγμα η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% θα αρχίζει για τα εισοδήματα του 2019 από την 1/1/2020. Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για τα φυσικά πρόσωπα θα αρχίζει από 1/1/2020», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Σε ερώτηση εάν το 2023 θα υπάρχουν ακόμη η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Δεν θα υπάρχουν αυτό είναι βέβαιο γιατί είναι η τελευταία χρονιά της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Επομένως από 1/1/2023 αυτοί οι φόροι θα έχουν φύγει. Εμείς δουλεύουμε για να κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο και αυτός μπορεί να προέλθει είτε από την ανάπτυξη είτε τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα».  
Για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως «υπάρχει ένα δεύτερο στάδιο μείωσης που στον προγραμματισμό μας είναι να εφαρμοστεί από 1/1/2021 και στην επόμενη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε θέση να πει τι έκανε φέτος».

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι το επίδομα στους συνταξιούχους θα γίνει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης. «Αυτό που είπε χθες ο Πρωθυπουργός είναι ότι αυτό που δόθηκε ως προεκλογικό επίδομα να μπορέσουμε να έχουμε ένα μόνιμο μηχανισμό και το ποσό που διατέθηκε πέρσι, περίπου 800 εκατ. ευρώ, να διατίθεται με έναν μόνιμο τρόπο σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  

Για το ασφαλιστικό επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου και θα δημιουργηθεί ένα σύστημα τριών πυλώνων. «Έχουμε πει και προεκλογικά ότι στόχος μας είναι να έχουμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Ο πρώτος θα είναι δημόσιος και θέλουμε να βελτιώσουμε την ανταποδοτικότητα. Ο δεύτερος θα είναι κεφαλοποιητικός. Θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός και θα είναι υποχρεωτικός. Και ο τρίτος θα είναι καθαρά ιδιωτικός για όποιον επιθυμεί να βάλει κάτι στην άκρη. Είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες του ΟΑΣΑ», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis