Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Γιατί οι βενζινοπώλες προτείνουν να δοθεί το επίδομα στην αντλία

Image
σπίτι, θέρμανση
 clock 08:42 | 03/10/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Ανακοίνωση για το θέμα της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Όπως επισημαίνει η ΠΟΠΕΚ «η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων  ως άμεσος εμπλεκόμενος της αγοράς καυσίμων, αφουγκράζεται τον παλμό και τις ανάγκες των καταναλωτών, καθώς και την αίσθηση ανακούφισης που σημειώθηκε την προηγούμενή χειμερινή περίοδο, με την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατευθείαν στην αντλία, χωρίς να μεσολαβεί στάδιο αναμονής και οικονομικής αδυναμίας λόγω του περιορισμένου εισοδήματος των πολιτών.»

Και η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Η δίκαιη πρόταση – θέση της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΠΕΚ) αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι η εξής. Το προϋπολογισθέν ποσό των 237 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει η Κυβέρνηση για το επίδομα πετρελαίου  θέρμανσης, θεωρούμε ορθό και δίκαιο  να δοθεί αναλογικά στην αντλία, όπου αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 24 λεπτά ανά λίτρο. Παρακάτω η τεκμηρίωση της πρότασής μας. 

Έτσι, η τιμή στην αντλία θα μειωθεί, ελαφρύνοντας άμεσα τον καταναλωτή, ενώ η ενδεχόμενη, με τα σημερινά δεδομένα, τιμή έναρξης  σε επίπεδα 1,50 ευρώ ανά λίτρο θα διαμορφωθεί σε 1,26 ευρώ ανά λίτρο».

«Ο καταναλωτής θα πληρώνει άμεσα λιγότερα χρήματα, χωρίς την κουραστική αναμονή της προσδοκώμενης επιστροφής κάποιου ποσού», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Καμία απώλεια δεν θα έχουν οι πραγματικοί  δικαιούχοι, τουναντίον όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν μεγαλύτερο όφελος.  Η μειωμένη τιμή στην αντλία θα έχει θετικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, όπως επίσης και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Είναι ευρέως γνωστό ότι επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν όχι μόνο εκείνοι που πραγματικά έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά και εκείνοι οι οποίοι αποκρύπτουν εισοδήματα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει  και η Κυβέρνηση.»

Image
βρετανία - θέρμανση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ: «Εφαρμόζοντας την έκπτωση στην αντλία, θα εκλείψει και η μεγάλη γραφειοκρατία της επιδότησης, συμπεριλαμβανομένου και του αποτυχημένου συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»  με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση εργασιακού κόστους και δυσχερειών όπως τήρηση εφαρμογής χρονοδιαγραμμάτων, παρατάσεις υποβολών αιτήσεων, ζητήματα καταχώρισης που απαιτούν διευκρινίσεις κλπ. ενώ, παράλληλα θα εκλείψουν τα παράπονα των καταναλωτών, που για κάποιο λάθος δεν έλαβαν την επιδότηση. Μην αμελείται το γεγονός ότι ο ευαίσθητος πληθυσμός – δικαιούχοι της τρίτης ηλικίας αδυνατούν να εναρμονιστούν με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες. Πρέπει να μεριμνήσουμε και να ζυγίζουμε όλες τις παραμέτρους», σημειώνει η ανακοίνωση.

Κατά την Ομοσπονδία, «οι καταναλωτές  του πετρελαίου θέρμανσης  για το ΑΓΑΘΟ  της θέρμανσης πληρώνουν αυξημένο ΕΦΚ και ΦΠΑ έναντι των άλλων πηγών θέρμανσης δηλαδή φορολογούνται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Συνεπώς πρέπει να απολαμβάνουν και αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη. Δεν πρέπει να παραγκωνίζουμε ή να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές είναι αναίτια υψηλές εξαιτίας κερδοσκοπικών επιρροών.  Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Πολιτεία δεν έχει να επιβαρυνθεί τίποτα επιπλέον από την προϋπολογισθείσα δαπάνη. Δηλαδή, εύκολα, άμεσα και δίκαια.»

 «Τέλος προτρέπουμε τους καταναλωτές να μην πέφτουν θύματα των δήθεν φτηνών τιμών που είναι προϊόν παράνομων καυσίμων και   καλούμε όλους με σύνεση να ενημερώνουν τους πολίτες και να μην δημιουργούν κλίμα φόβου. Τα καύσιμα είναι αναίτια ακριβά και πιθανόν (όπως θα θέλαμε όλοι)  οι τιμές να αποκλιμακωθούν», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεσαρά: Η νύχτα έγινε μέρα από την φωτιά - Τιτάνια μάχη με τον πύρινο εφιάλτη

Ηράκλειο: Σοβαρό τροχαίο στον ΒΟΑΚ - Ανετράπησαν δύο αυτοκίνητα

Κρήτη: Κινητοποίηση του Λιμενικού για άνδρα με τραύματα στο κεφάλι

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis