Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οριστικό "κλείδωμα" του Ταμείου Ανάκαμψης: Χωρίς παράταση μετά τον Αύγουστο
Ευρώπη
 clock 15:08 | 27/04/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Προθεσμία τεσσάρων μηνών -έως τα τέλη Αυγούστου- έχει η χώρα μας για να πετύχει τα ορόσημα και τους στόχους χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, όπως τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Παραγωγικότητας, Εφαρμογής και Απλούστευσης, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε  συνέντευξη του στη «Ναυτεμπορική».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα στάδιο του πολυετούς πλαισίου, όπου βλέπουμε αυξημένη ανάπτυξη χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής», εξήγησε.

Συναντήσαμε τον Λετονό επίτροπο στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών, όπου ήταν μεταξύ των πλέον σημαντικών προσκεκλημένων, καθώς είναι επιφορτισμένος να διασφαλίζει ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες εφαρμόζονται με συνέπεια σε όλα τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε πάντως ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με ανάπτυξη που υπερβαίνει τον μέσο όρο των ρυθμών της Ε.Ε., με ισχυρή δημοσιονομική θέση, με δημοσιονομικό πλεόνασμα και με ταχέως μειούμενο λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Φυσικά, είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε αυτήν την πορεία και να βασιστούμε σε αυτά τα επιτεύγματα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη χαλάρωσης του αυστηρού Συμφώνου Σταθερότητας, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε πως «η γενική ρήτρα διαφυγής υπάρχει μόνο για ένα σενάριο σοβαρής οικονομικής ύφεσης στην Ε.Ε. ή στην Ευρωζώνη στο σύνολό της. Και προς το παρόν, δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σενάριο. Βρισκόμαστε σε ένα σενάριο οικονομικής επιβράδυνσης, αλλά όχι ύφεσης».

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις παραδέχεται βέβαια ότι αναμένεται «ένας αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή οικονομία κάπου μεταξύ 0,2 και 0,6 ποσοστιαίων μονάδων και ταυτόχρονα αύξηση στον μέσο πληθωρισμό, που μπορεί να είναι πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, γεγονός που θα προκαλέσει ένα στασιμοπληθωριστικό σοκ στην οικονομία».

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η σύσταση της Επιτροπής στα κράτη-μέλη είναι τα μέτρα «να παραμείνουν προσωρινά και στοχευμένα. Εστιάζοντας την υποστήριξη στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και στις βιομηχανίες που έχουν πληγεί περισσότερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Ηράκλειο γιορτάζει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας από τον ΟΦΗ

Άρειος Πάγος: Δεν ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis