Οικονομία

Οι τράπεζες έχουν υπερεπάρκεια κεφαλαίων λέει η Εurobank

euro.jpg

Υπερεπάρκεια κεφαλαίων έχουν οι τράπεζες σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Εurobank Νίκος Καραμούζης, μιλώντας σε διεθνές επενδυτικό φόρουμ της Capital Link, στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαθέτει υπερεπάρκεια κεφαλαίων και δεν θα χρειαστεί άλλες αυξήσεις, εκτός αν η χώρα εισέλθει σε νέα περιπέτεια εξόδου από το ευρώ, είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν: - υψηλό απόθεμα προβλέψεων ύψους 57 δισ. ευρώ με κάλυψη των επισφαλών δανείων σε ποσοστό πάνω από 65%, ενώ, - τα βασικά κεφάλαια των τραπεζών προσεγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ ή δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17,6%, από τους υψηλότερους της Ευρώπης με μέσο όρο στην Ευρωζώνη κάτω από 13%.

Το άθροισμα των δύο αποτελεί μια ισχυρή θωράκιση συνολικού ύψους 94 δισ. ευρώ έναντι ενός χαρτοφυλακίου επισφαλών δανείων (NPEs), με βάση το διευρυμένο ορισμό της Τράπεζας Ελλάδος, συνολικού ύψους 116 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα προ προβλέψεων κέρδη (εξαιρουμένης της Finansbank) διαμορφώνονται σε 4,2 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για επιπρόσθετες προβλέψεις αν η κατάσταση χειροτερεύσει πριν αρχίσουν ν' απομειώνονται τα ίδια κεφάλαια.

Δεν υπάρχει άλλο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη με τέτοια θωράκιση, που έχει ελεγχθεί πλήρως τρεις φορές με ενδελεχή stress tests. Η πλειοψηφία του χαρτοφυλακίου των επισφαλών χορηγήσεων καλύπτεται από εξασφαλίσεις σε ποσοστό πάνω από 60%, τόνισε πρόεδρος της Εurobank. Με την παραπάνω επάρκεια κεφαλαίων και την εκτιμώμενη επιστροφή στην κερδοφορία των τραπεζών το 2016, διαμορφώνονται πολύ ικανοποιητικές προϋποθέσεις για να επανέλθουν οι τράπεζες στη βασική τους δουλειά, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας, της ανάπτυξης και των πελατών, προσέθεσε.

Ιδιαίτερα ευνοϊκές θα είναι οι συνθήκες αν η ισχυρή κεφαλαιακή θέση των τραπεζών συνοδευτεί με τη βελτίωση της ρευστότητας, κυρίως με την επιστροφή των καταθέσεων και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, εξέλιξη η οποία προϋποθέτει την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, τη διαμόρφωση του σταθερού πολιτικού κλίματος και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ανέφερε ο κ. Καραμούζης.

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Πολιορκεί» και τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

χρηματιστήριο

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν, για έκτη σερί συνεδρίαση, στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να «βλέπει» τα επίπεδα των 900 μονάδων. 

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 897,55 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε και τις 903,45 μονάδες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 89,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 57,5 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,80% και στις 2.173,32 μονάδες, ενώ στο -0,06% και στις 1.288,71 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,12% στις 594,77 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

AEGEAN: 74% μείωση του Κύκλου Εργασιών το 4ο τρίμηνο με το 2ο Lockdown

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet

ΟΑΕΔ: Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή Δώρου Πάσχα και επιδομάτων ανεργίας