Οικονομία

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου - Δείτε τις ημερομηνίες

Συντάξεις

Νωρίτερα λόγω κορωνοϊού αναμένεται να γίνει η καταβολή όλων των συντάξεων του Μαΐου. 

Η καταβολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 24 έως και τις 27 Απριλίου. 

Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού, οι συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν την Παρασκευή 24 Απριλίου.

Οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν την Δευτέρα 27 Απριλίου 2020.

Οι συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, πρώην ΝΑΤ, πρώην ΤΑΤ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, εξετάζεται να καταβληθούν τελικά την Τετάρτη 29 Απριλίου, αντί της Πέμπτης 30 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι την την Πέμπτη 30 Απριλίου πληρώνονται τα όλα τα επιδόματα των δικαιούχων.

Οικονομία

Σήμα κινδύνου από την αγορά του φαρμάκου

Φάρμακα

Όλο και υψηλότερα διαμορφώνονται οι αναγκαστικές επιστροφές από τις φαρμακευτικές, με την αγορά να εκπέμπει σήμα κινδύνου τόσο για τη βιωσιμότητά της όσο και για τη συρρίκνωση των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων λόγω του clawback. 

Πρόκειται για τον  μηχανισμό με τον οποίο οι επιχειρήσεις του φαρμάκου (όπως και οι υπόλοιποι ιδιώτες πάροχοι που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ασφαλισμένων, δηλαδή διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια, ιδιώτες γιατροί κτλ.) καλούνται να καλύψουν τη διαφορά, ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου τους και με βάση το μερίδιο αγοράς τους, που προκύπτει ανάμεσα στο ετήσιο κονδύλι για τη φαρμακευτική περίθαλψη και τις πραγματικές δαπάνες που προκύπτουν από τη συνταγογράφηση. Στην περίπτωση των φαρμακευτικών, ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών ισχύει τόσο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη (συνταγές που εκτελούνται στα φαρμακεία) όσο και για αυτήν των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Μόνο για την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, οι φαρμακευτικές θα πρέπει να επιστρέψουν μέσω του clawback πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, και πιο συγκεκριμένα 830 εκατ. ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ (εδώ θα υπάρξει κάποια μείωση, καθώς αναμένεται ΠΝΠ με την οποία θα αφαιρεθούν οι δαπάνες των Ευρωπαίων πολιτών και θα συμπεριληφθεί η εξοικονόμηση από τη διαπραγμάτευση για τις θεραπείες της ηπατίτιδας C) και 430 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία. Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθεί η επιβάρυνση και από τις αναγκαστικές εκπτώσεις προς το Δημόσιο (rebate), οπότε ο λογαριασμός εκτοξεύεται κοντά στα 1,8 δισ.

Ανεξέλεγκτη η δαπάνη

Οι δαπάνες του φαρμάκου σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, προκαλώντας αναταραχή στους κόλπους των φαρμακευτικών.

Τα πρώτα στοιχεία για το clawback του πρώτου τριμήνου του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, δείχνουν αύξηση κατά 46%. Όπως λένε οι πληροφορίες, μόνο η υπέρβαση στον ΕΟΠΥΥ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο φτάνει τα 230 εκατ. ευρώ, από 160 εκατ. ευρώ το 2019 και περίπου 153 εκατ. το 2018.