Οικονομία

Μέσα στον Μάρτιο εκταμιεύονται τα 5,7 δισ. ευρώ

ρέγκλινγκ

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ στη συνέχεια, άλλο ένα 1 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, όπως επισήμανε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δεύτερη ομιλία του.

«Είναι τώρα καιρός να αναγνωρίσουμε τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Ο Αύγουστος, όταν το πρόγραμμα τελειώνει, δεν είναι μακριά. Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τα κοινοβούλια σε αρκετές από τις χώρες της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την επόμενη δόση των 6,7 δισ. ευρώ κι αναμένω ότι ο ESM θα εκταμιεύσει τα 5,7 δισ. αργότερα αυτόν το μήνα. Στη συνέχεια, 1 δισ. ευρώ επιπλέον σχεδιάζεται να εκταμιευτεί για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (arrears). Αν εκπληρωθούν όλες οι συνθήκες, αυτό θα μπορούσε να συμβεί τον Μάιο» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κάνει πίσω στη μεταρρυθμιστική ατζέντα ή στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Για το 2019 και το 2020, τόνισε, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Πρόσθεσε ότι η τέταρτη αξιολόγηση ξεκίνησε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο, υπενθύμισε ότι τα προαπαιτούμενα είναι 88 και τόνισε ότι κάποια δύσκολα βήματα είναι ακόμη μπροστά.

Καταλήγοντας σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει επιτυχώς από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, αλλά μόνο αν συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Τότε θα μπει στην ομάδα των ιστοριών επιτυχίας του ESM - Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος - που οι ρυθμοί ανάπτυξής τους περιλαμβάνονται ανάμεσα τους υψηλότερους στην ευρωζώνη».

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έχασε» τις 910 μονάδες - Εβδομαδιαίες απώλειες 2,19%

Ρεκόρ 20ετίας κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2019.jpg

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 905,55 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,19%.

Ο τζίρος σημερα ανήλθε στα 89,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -1,08% και στις 2.192,16 μονάδες, ενώ στο -0,52% και στις 1.416,50 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,43% στις 569,66 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φορολογικές δηλώσεις: Αναλυτικές διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τους κωδικούς

Eurogroup: Μειωμένος κατά 30% ο ΦΠΑ σε πέντε ελληνικά νησιά

Τουρισμός: Παρατείνεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»