Οικονομία

Λαγκάρντ: Η Ευρωζώνη έχει άμεσα ανάγκη από ενιαίο δίχτυ ασφάλισης καταθέσεων

λαγκάρντ

Πληθαίνουν τα καμπανάκια για τη νομισματική ένωση. Σήμερα, μετά τον οίκο S&P, που υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης, ήταν η σειρά και της Κριστίν Λαγκάρντ να προειδοποιήσει ότι η Ευρωζώνη δεν είναι επαρκώς θωρακισμένη. Όπως είπε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση ενός ενιαίου συστήματος ασφάλισης καταθέσεων. 

Αν και οι χώρες της Ευρωζώνης μοιράζονται το ίδιο νόμισμα εδώ και δύο δεκατίες, ο τραπεζικός τομέας παραμένει κατακερματισμένος υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ σε συνέδριο, που οργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας. Οι τράπεζες του ευρώ έχουν μεν ενιαίο εποπτικό μηχανισμό και ενιαίο σύστημα εκκαθάρισης, αλλά οι περισσότερες επιλέγουν ακόμη να δανείζουν και να επενδύουν σε τοπικό επίπεδο αποκλειστικά και όχι διασυνοριακά. 

«Είναι ξεκάθαρο πως αυτό που λείπει, είναι η καθιέρωση ενιαίου συστήματος ασφάλισης καταθέσεων» είπε η επικεφαλής του Ταμείου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστούν οι εύλογες ανησυχίες ορισμένων κρατών-μελών. «Καλώ τους ηγέτες της Ευρωζώνης να δώσουν νέα πνοή στη σχετική συζήτηση, να διαπραγματευθούν καλή τη πίστει και να προχωρήσουν σε δύσκολους συμβιβασμούς, προκειμένου να ξεκλειδώσουν την πλήρη δυναμική της τραπεζικής ένωσης» συμπλήρωσε. 

Το Ενιαίο Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων είναι το τελευταίο στοιχείο που λείπει για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες του Βορρά διαμηνύουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει όσο το ποσοστό των κόκκινων δανείων παραμένει τόσο υψηλό σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, αλλά και η Ιταλία. Φοβούνται όπως τονίζουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν οι δικοί τους φορολογούμενοι ενδεχόμενη τραπεζική κρίση στους λεγόμενους «αδύναμους κρίκους» του ευρώ. 

Για την Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο, έχουν ήδη γίνει πολλά προς την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και έχει φτάσει η ώρα να γίνει και το τελευταίο βήμα για την τραπεζική ένωση. Το ίδιο πιστεύουν τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ. Ο τελικός λόγος, ωστόσο, βρίσκεται στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. 
Πηγή: Ναυτεμπορική

Οικονομία

Σταϊκούρας: Μέτρα 4,5 δισ.ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας το β' εξάμηνο φέτος

Σταϊκούρας

Μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για να στηριχθούν τομείς της οικονομίας που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, θα υλοποιήσει η κυβέρνηση το β' εξάμηνο εφέτος. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέροντας ότι μεταξύ των μέτρων αυτών είναι το πρόγραμμα «Γέφυρα» και αυτό της κάλυψης τμήματος των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία, όπως είπε, «έχει στόχο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

«Αυτήν τη στιγμή οι νυν εργαζόμενοι με τις εισφορές τους πληρώνουν τους νυν συνταξιούχους. Η κυβέρνηση έρχεται και προτείνει σε ένα κομμάτι των συντάξεων, στις επικουρικές, και μόνο για τους νέους εργαζόμενους (από το 2022) να δημιουργήσουν τον δικό τους "κουμπαρά". Θα εξασφαλίζονται έτσι υψηλότερες συντάξεις, όπως αποδεικνύεται παγκοσμίως, για τους νέους ασφαλισμένους», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. Και πρόσθεσε πως «απαιτείται ασφαλιστική μεταρρύθμιση με ασφάλεια για τους νυν συνταξιούχους».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος κορωνοϊού το φθινόπωρο και την οικονομική ετοιμότητα της κυβέρνησης, ο υπουργός επεσήμανε ότι «ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι και για το πιο ακραίο σενάριο. Έχουμε ενισχύσει στα δύο χρόνια διακυβέρνησης το ταμείο της χώρας με 41 δισ. ευρώ». Συμπλήρωσε δε, πως «υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και αυτή έχει επεκταθεί και το 2022. Θα επανερχόμαστε το 2022 και το 2023 σε δημοσιονομική ισορροπία. Το πρωτογενές πλεόνασμα των επομένων ετών θα προέρχεται από την ανάπτυξη».

 

Διαβάστε επίσης:

Σε χωριό του Ηρακλείου: Τον έπιασαν την ώρα που έφευγε από τη χασισοφυτεία

Βρετανία: Κάμερα «έπιασε» τον Υπουργό να φιλάει παθιασμένα τη σύμβουλό του

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για μετάλλαξη "Δέλτα": Τοπικά λοκντάουν αν χρειαστεί