Οικονομία

Κορωνοϊός: Στα 2,3 δισ. ευρώ το κόστος των έκτακτων μέτρων

Πολύς κόσμος σήμερα στην αγορά

Μέτρα στήριξης ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο ή και 2,3 δισ. ευρώ συνολικά έως το τέλος του έτους, συνοδεύουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται λόγω πανδημίας.

Συγκεκριμένα:

· Τον Νοέμβριο μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής 4» θα διατεθούν 900 εκατ. ευρώ

· Τον Δεκέμβριο μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5» θα δοθούν επιπλέον 750 εκατ. ευρώ.

· Το κόστος για τη χρονική επέκταση των επιδομάτων ανεργίας ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

· το κόστος για τις αναστολές εργασίας εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ για τον Νοέμβριο.

· από αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων και τις ρυθμίσεις, υπολογίζεται κόστος 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει διατηρήσει ταμειακό απόθεμα και μπορεί να επαναλάβει και άλλα μέτρα όπως τα σημερινά, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης.

Με βάση τις εξαγγελίες, μέχρι τέλος του έτους τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια της «επιστρεπτέας προκαταβολής» θα φτάσουν στα 5 δισ. ευρώ, καθώς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν νέα προγράμματα Επιστρεπτέας 4 και 5, από τα οποία το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο για όσους πλήττονται από την κρίση. Όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η «επιστρεπτέα προκαταβολή» αποτελεί πλέον το βασικό «όπλο» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
 

Ελλάδα

Πλεύρης: Και άλλα ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

κορωνοϊός

«Πέραν του κρούσματος στην Κρήτη, εξετάζουμε κι άλλα ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον ακόμη δύο περιπτώσεις.  Οι περιπτώσεις αυτές εξετάζονται στην Αθήνα. 

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως τα ύποπτα κρούσματα που βρίσκονται υπό εξέταση είναι άσχετα με το επιβεβαιωμένο πρώτο κρούσμα της Κρήτης.

Ύποπτο κρούσμα και στην Αθήνα

«Είναι από συμπολίτες μας που είναι σε άλλες περιοχές και ήρθαν από τις συγκεκριμένες χώρες. Αυτή τη στιγμή έχουν νοσήσει και παρακολουθούμε αν η νόσησή τους συνδυάζεται με Όμικρον ή είναι η Δέλτα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως τα ύποπτα κρούσματα βρίσκονται και στην Αθήνα.

Όπως τόνισε, η μηχανή του ΕΟΔΥ είναι σε εγρήγορση κυρίως όσον αφορά τους πολίτες που ήρθαν στη χώρα μας πριν την εφαρμογή των μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική.

Τα εμβόλια παίζουν το πιο σημαντικό ρόλο στις μεταλλάξεις. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι ο συνδυασμός τόσο της επικινδυνότητάς όσο και της μεταδοτικότητας. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα ακριβή στοιχεία, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Έρχονται ανακοινώσεις σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σχετικά με τις χτεσινές ανακοινώσεις για την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες, ο υπουργός τόνισε πως πλέον θα πρέπει να προσαρμοστεί και το πιστοποιητικό εμβολιασμού στα νέα δεδομένα.

Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε ανακοινώσεις, διότι υπάρχουν αρκετά τεχνικά θέματα. Θα πρέπει δηλαδή να δοθεί και ένας συγκεκριμένος χρόνος στους ανθρώπους για να εμβολιαστούν. Η κατεύθυνση είναι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό στους τρεις μήνες και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - Εμβολιασμοί: Ρεκόρ ζήτησης για ραντεβού

Κρήτη - κορωνοϊός: Πόσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί

ESPA BANNER